Karštas telefonas


2005-12-23
Karštas telefonas

Patiko!

Labai patiko Palangos miesto Kalėdų eglė. Ji didinga, ji visa spindi - tarsi pačios Aušrinės kibirkštimis apipilta. Panašią miesto puošmeną galėtų nusižiūrėti ir Klaipėda, ir kiti didieji miestai. Žaliaskarės tegu lieka giriose.

Ana

Apie tikrąsias avarijų priežastis

Sugrįžtu prie Eufrozinijos minties, kad visus eismo taisyklių pažeidėjus reikia iš karto „kišti į kalėjimą“. Nepadės! Reikia žiūrėti į problemos šaknis, o ne į paviršių. Beveik visos žiauriausios avarijos vyksta dėl vairavimo kultūros ir apskritai žmogaus kultūros stokos. Pavyzdžiui, užmiesčio kelias, kur leidžiamas 90 km per valandą greitis, yra „perkrautas“ sunkvežimių, kurie velkasi 30 km per valandą greičiu ir „surenka“ paskui save ilgą uodegą - dar 20 automobilių vairuotojų, norinčių ir galinčių važiuoti greičiau. Ką tokiu atveju sako eismo taisyklės? Sako, kad sunkvežimio vairuotojas turi sustoti kelkraštyje ir praleisti.

Ar dažnai matome taip darant? Aš per 12 vairavimo metų mačiau tik vieną kartą!

Kai neišlaiko jauno vairuotojo nervai, jis važiuoja į priešpriešą, bando lenkti ir... avarija! Ką tada skelbia žiniasklaida? „Dėl viršyto greičio žuvo dar vienas nepatyręs, neblaivus vairuotojas.“ Bet ar alkoholis, ar viršytas greitis buvo pagrindinė avarijos priežastis – niekas nesiaiškins. O sunkvežimio vairuotojas net nesustos - nes jam to nereikia, juk jis greičio neviršijo!

Mano manymu, yra viena gera taisyklė. Jeigu visi vairuotojai jos laikytųsi, avarijų skaičius sumažėtų mažiausiai dvigubai. O taisyklė labai paprasta: važiuok taip, kad netrukdytum kitiems eismo dalyviams.

Daug kartų esu pastebėjęs, kaip mieste trijų eismo juostų gatvėje trečia juosta slenka 40 km per valandą greičiu koks nors „idiotas“, dažniausiai dar su kepure. Maža to, kad pažeidžia taisykles, jis priverčia skubančius žmones pavojingai manevruoti, persirikiuoti iš vienos juostos į kitą. Va tokius vairuotojus reikia labai griežtai bausti! Mano manymu, greitai važiuojantys vairuotojai kaip tik nesudaro problemų kitiems eismo dalyviams. Nes tiek jūs jį ir tematysite – aplenks ir dings iš akių. O jei jis pavojingai greitai važiuos, juo netruks pasirūpinti policija.

Kultūros mums labai trūksta. Iš čia kyla ir visos mūsų bėdos. Labai daug bėdų. Užsienyje transporto srautai nėra mažesni nei pas mus. Tačiau kaip ten kultūringai elgiasi vairuotojai! Užsidegus žaliai šviesoforo šviesai, visi iš karto startuoja iš sankryžos. O mūsiškiai dažnai dar laukia „Dievo ženklo“, ar jam jau pajudėti iš vietos, ar dar palūkėti. Tokių ir panašių pavyzdžių dešimtis pateikčiau ne aš vienas.

Tomas

Nežinau šalies

Nežinau šalies, kur dviračių takai būtų nutiesti šaligatviais ir užimtų tokią plačią juostą, kad pėstiesiems vietos nelieka. Kitur dviratininkams vietą „atrėžia“ iš važiuojamosios kelio dalies.

P.

Parengė Janina Zvonkuvienė