Pamokos policijoje


2008-09-06
Česlovas Kavarza
Pamokos policijoje

Šeši moksleiviai pirmąsias mokslo metų pamokas gavo... policijoje. Jiems, ko gero, mokytojų žodžiai pasirodė pernelyg neįdomūs, o ir pati mokykla - per ankšta.
Šeši iš daugelio tūkstančių - mažiau nei lašas.

Tiesa, dar buvo viena panelė. Ji tiek prisikvėpavo gaivaus oro, kad nuo jo apsvaigo ir net nepajėgė atlupti galvos nuo minkštos vejos.
Teko keliauti į ligoninę, kur laukė medikų pamokos.

Septyni.
Tik tiek.
Fantastiškai veiksmingas valdžios įstatymas, draudžiantis rugsėjo 1-ąją prekiauti alkoholiniais gėrimais.
Nuostabu. Bravo.

O jei dar būtų priimtas įstatymas, neleidžiantis ugniniu vandeniu ir įvairiais galvą sumakaluojančiais skiedalais prekiauti savaitę iki mokslo metų pradžios.
Gal tuomet galėtume didžiuotis nuliu.

Tačiau nusiėmus rožinius akinius arba akinius nuo saulės - pasižvalgius rugsėjo 1-ąją po pajūrį, Danės pakrantes, tolėliau nuo miesto centro esančius žaliuosius skverus - galima buvo pamatyti kitokį vaizdą. Ir policijos išklotinėse rasti kitokią statistiką.

Tačiau policininkų reidas po pajūrį prieš kelis mėnesius buvo tik pagąsdinamasis, perspėjamasis ir parodomasis. Vargu ar pirmosios mokslų dienos vakarą teisėtvarkininkai šmirinėjo po pajūrį, Melnragės ir Girulių girias, nukako iki Smiltynės, kurioje jaunimas jaučiasi laisviau nei negyvenamoje saloje.

O kur dar privačios teritorijos - vadinamieji "plotai" - moksleivių, kurių tėvai kur nors išvykę, butai, nameliai kolektyviniuose soduose ar išnuomotos pirtys.

Viskas. Įsibėgėjo mokslo metai. Kas buvo rugsėjo 1-ąją - eina užmarštin. Blaivioji tautos dalis mano, kad Seime esantys dėdės ir tetos panašią alkoholio nepardavimo akciją, galėtų surengti paskutiniojo skambučio dieną. Tuomet jaunuoliai su "mixais" ir "fizais" taip pat plauna galvas.