Partijos tikslas - įsitvirtinti valdžioje


2006-02-28
Partijos tikslas - įsitvirtinti valdžioje

Partijos tikslas - įsitvirtinti valdžioje

Rašyti šį laišką mane paskatino paskelbtas Lietuvos liberalų sąjūdžio manifestas.

Skaitant jį susidaro įspūdis, tarsi Lietuvoje dar mažai partijų partijėlių, kurios, dosniai finansuojamos iš valstybės biudžeto, kovodamos tarpusavyje, imasi Mesijaus vaidmens.

O tikslas tik vienas - įsitvirtinti valdžioje prie būrio.

Apie tai dar pokario metais įspėjo partizanas, Tauro apygardos kapelionas Lionginas Lelešius, nuogąstavęs, „kad visokie karjeristai, valstybės turto eikvotojai ir vagys neuzurpuotų Tėvynės vairo į niekšiškas rankas“.

Toliaregiškas ir giliai mąstantis buvo kunigas, partizanas L.Lelešius.

Peršasi išvada - vargu ar manifesto sumanytojai patys tiki tuo, ką rašo.

Suprantama, manifesto idėjos, sumanymai kurti trečiąją respubliką yra kilnūs, galima būtų ir pritarti. Tačiau, kai nieko nerašoma, kaip tie kilnūs uždaviniai bus įgyvendinti, kyla įtarimas, jog tai blefas.

Kuriant trečiąją respubliką, pirmiausiai reikalingos pataisos netobulame rinkimų įstatyme.

Rinkėjai turi balsuoti tik už pasirinktą asmenį, o ne brukamus partinius sąrašus.

Rinkėjams taip pat reikia suteikti teisę atšaukti netekusius pasitikėjimo, susikompromitavusius seimūnus ir valdininkus.

Turi būti griežta seimūnų, valdininkų moralinė ir materialinė atsakomybė, o ne taikomi dvigubi standartai. Ministrai neturėtų būti Seimo nariais.

Kai vyko rinkimų agitacija į dabartinį Seimą, gerb. Eligijus Masiulis tvirtino, jog jis imasi iniciatyvos tobulinti rinkimų įstatymą.

Prabėgo jau daug laiko, o E.Masiulis tyli.

Ir dar. Kai seimūnai, taip pat ir manifesto autoriai, sumanė pasidalinti tūkstančius tušinukams ir padėjėjams, visi vieningai pasisakė „už“.

Žodžiu, visi pasirūpino savimi. Įdomu, apie kokią moralę, kokį atsakomybės jausmą galima kalbėti, kuriant trečiąją respubliką.

Ar ne todėl kiekvienuose rinkimuose vis mažiau rinkėjų ateina prie balsavimo urnų?

Šie ir kiti samprotavimai man kilo, kai perskaičiau manifestą.

VYTAUTAS JONAS RIMGAILA