Skaitytojai – apie naują krizę


2011-08-09
Parengta pagal portalo kl.lt skaitytojų komentarus
Skaitytojai – apie naują krizę

***

Svarbiausia dabartinės pasaulinės ekonomikos krizės priežastis yra pagrindinės pasaulio valiutos – JAV dolerio perprodukcija. Nuo 1971 m., kai buvo atšauktas dolerio susiejimas su JAV turimu auksu, dolerius imta spausdinti neribotais kiekiais, nes JAV vyriausybė nekontroliuoja dolerio emisijos mastų. Tokią teisę turi tik 1907 m. įsteigtas JAV Federalinis rezervų bankas (FRB). O tai privati organizacija, kurią valdo 20 privačių komercinių JAV bankų. Pagrindinis ir nepaprastai sėkmingas jo verslas – spausdinti rezervine viso pasaulio valiuta tapusius pinigus. Nuo 1971-ųjų iki 2008 m. dolerių kiekis pasaulyje išaugo daug kartų viršydamas pasaulyje realiai turimų prekių visumą. Tokia padėtis buvo naudinga FRB kaip privačiai organizacijai ir pačioms JAV kaip valstybei, nes leido 37 pastarųjų metų gyventi ne pagal pajamas, o viso likusio pasaulio sąskaita. JAV BVP sudaro 20 proc. viso pasaulinio BVP, o šioje šalyje kasmet suvartojama 40 proc. pasaulyje pagaminamos produkcijos. Jeigu kas nors pagamina perpus mažiau, nei suvartoja, kažkas juk turi už tai sumokėti. Tas kažkas – visas likęs pasaulis, kuris atiduoda Amerikai savo prekes mainais už beverčius žalius popierėlius. Taip vyksta milžiniškas pasaulinių turtų perdalijimas JAV naudai. Kam reikėjo FRB dolerių prisigaminti daugiau, negu būtina normaliam pasaulinės ekonomikos funkcionavimui? Jeigu esi privatus asmuo ir turi teisę spausdinti dolerius, kuriais aprūpinama visa pasaulio ekonomika, juk knieti pradėti dolerių perprodukciją, nes tai suteikia nuostabias galimybes. Narkotikai, prostitucija, prekyba ginklais – tai tik netikšų žaidimai, palyginti su galimybe spausdinti dolerį. Šitą galimybę FRB gavo, – tiksliau, ne gavo, o teisėtai užsidirbo. Tai teisei gauti buvo išnaudoti milžiniški intelekto ištekliai, daugybė pastangų, pinigų ir metų metai įtempto darbo, dėl to buvo organizuota keletas krizių ir net pora pasaulinių karų.

***

Tiesa yra viena: gyveno visi skolon, nesvarbu, kiek uždirba. Jei uždirba tūkstantį litų, skolinasi 2 tūkst. Va ir problema susidaro: o kaip tas skolas atiduoti? Čia aš pasakysiu nepopuliariai – A.Kubilius buvo teisus sakydamas: "Visa tai, ką mes darome dabar, žvėriškai taupydami ir mažindami išlaidas, visas pasaulis irgi turės padaryti, ir kuo vėliau, tuo su skaudesnėmis pasekmėmis". Apšaukite mane kubiloidu, bet ką mes matome? Graikija naudoja tą patį A.Kubiliaus planą, tik griežtesnį. Amerikai gresia tas pats. Net kinai jau pradeda mokyti Ameriką: "Praėjo laikai, kai JAV galėjo paskola užsitikrinti sau galimybę įveikti problemas, kurias jos pačios sau ir sukelia".

***

Jei Lietuva nevykdys normalios monetarinės bankinės politikos, tol skęs skolose, gal net bankrutuos. Ir jokie A.Kubiliaus taupymai tikrai nepadės. Norint išlikti kapitalistinėje sistemoje, reikia būti nekvailam ir gerai dirbti.

***

Tai kad A.Kubilius taupo tik žodžiais, o ne veiksmais. Taupo vargingiausiųjų sąskaita, pavyzdžiui, mažindamas pensijas ar pašalpas. Tuo metu biurokratinis aparatas tik nesustabdomai auga ir suryja dar daugiau lėšų, nei prieš krizę.

***

Amerikiečiai ir toliau gyvens iš paskolų, o visas likęs pasaulis juos turės išlaikyti.

***

Čia dar ne audra, čia tik lengvas vėjelis prieš audrą. Bus laikai, kai pavydėsime šių ramių dienų.