Žvilgsnis


2009-01-22
Žvilgsnis

Redakcijos skiltis

Po riaušių Vilniuje valdančioji koalicija tarsi išsivadavo iš burtų ir strimgalviais puolė daryti tai, kuo turėjo užsiimti tuomet, kai dar tik svarstė garsųjį antikrizinį planą ir šių metų biudžetą.

Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas antradienį visoms parlamentinėms partijoms pasiūlė pasirašyti nacionalinį susitarimą dėl atsakingo veikimo krizės sąlygomis. Be to, Seimo pirmininkas iškėlė idėją skelbti moratoriumą brangiausioms valstybės programoms. Seimo vadovas siūlo įkurti parlamentinę komisiją, į kurią susibūrę visų partijų atstovai svarstytų, ką būtų galima ištaisyti ar pakeisti. Jis taip pat siūlė parlamentarams 50 proc. susimažinti algas, tačiau šie jo neišgirdo.

Nuo Seimo vadovo neatsilieka ir Vyriausybė. Ministrų kabinetas jau įsipareigojo mažinti mokesčius smulkiesiems verslininkams, pradėjo skubiai rengti dūstančio verslo skatinimo planą, o sausio pabaigoje Vilniuje kviečia tautą į socialinį forumą "Dialogas su Lietuva". Socialinės apsaugos ir darbo ministras Rimantas Jonas Dagys jau iš anksto šį renginį lygina su Sąjūdžiu.

Į "Dialogą su Lietuva" kviečiami nevyriausybinių organizacijų, profesinių sąjungų, kūrėjų, verslininkų, inteligentijos, pensininkų, medikų atstovai, o visi, kurie turi klausimų ir pasiūlymų Vyriausybei, raginami juos atsiųsti elektroniniu paštu.

Kas gi atsitiko, kad valdančioji koalicija nuolankiai nusiėmė gelbėtojos kaukę ir panoro išgirsti, ką mano jos rinkėjai bei valstybę išlaikantis verslas? Ar jos veiksmai yra tikras noras klausytis interesų grupių patarimų, ar tik pavėluota viešųjų ryšių akcija?

R.J.Dagys, tarsi nujausdamas būsimą visuomenės reakciją, spėja, kad daug kas šiuos žingsnius vadins desperatišku Vyriausybės bandymu gelbėtis. Jau vadina.

Parlamentarai 50 proc. algas susimažinti pasiūliusį A.Valinską išvadino populistu ir nutarė atlyginimus apkarpyti tik 15 proc. Siūlymo pasirašyti nacionalinį susitarimą niekas neišgirdo, o idėją skelbti moratoriumą brangiausioms valstybės programoms ignoravo ne tik opozicija, bet ir valdančiosios koalicijos partneriai.

Opozicijos tylą galima suprasti – ji jau seniai griežia dantį ant arogantiško Seimo pirmininko. Tačiau kodėl it partizanai tyli valdančiosios koalicijos partneriai? Iš pavydo, kad ne jie pasiūlė? O gal dėl to, kad staiga taupyti pasiryžęs A.Valinskas nežino, ką daro jo artimiausias koalicijos partneris premjeras Andrius Kubilius? Jei nežino, priminsime: A.Kubilius intensyviai kuria Saulėlydžio komisiją, kuriai vadovaus būsimasis jo patarėjas, buvęs garsus verslininkas Valentinas Milaknis. Saulėlydžio komisijos užduotis – mažinti biurokratų armiją, naikinti viena kitą dubliuojančias valstybės institucijas, peržiūrėti valstybės finansuojamas programas ir šitaip sutaupyti milijardus litų.

Negi atsitiks taip, kad valstybės išlaidas audituos ir Vyriausybės Saulėlydžio komisija, ir Seimo priežiūros komitetas, o vėliau premjeras A.Kubilius ir parlamento pirmininkas A.Valinskas tikriausiai ilgai ir nuobodžiai ginčysis, kurios komisijos pasiūlymai turi būti įgyvendinti. Jei nesusitars, galės kreiptis pagalbos į Prezidentą Valdą Adamkų, kuris įsteigs savo komisiją, įvertinsiančią A.Kubiliaus ir A.Valinsko komisijų nuveiktą darbą.

Juokinga, jei nebūtų graudu. O gal tokie tarpusavyje nesuderinti ir vienas kitą dubliuojantys veiksmai išduoda, jog net pati valdančioji koalicija jau nebetiki savo stebuklingu krizės įveikimo planu ir bando gelbėtis, kaip kas išmano? Tai būtų pati blogiausia žinia Lietuvai. Jau praradome daug brangaus laiko, kurį galėjome išnaudoti gelbėdamiesi JAV, Didžiosios Britanijos ar kitų šalių pavyzdžiais, o ne išradinėdami dviratį.