„Gazprom“ teigia, kad smarkiai nebrangins dujų


2007-08-31
„Gazprom“ teigia, kad smarkiai nebrangins dujų

„Gazprom“ teigia, kad smarkiai nebrangins dujų

Rusijos dujų milžinė „Gazprom“ ketvirtadienį pareiškė neketinanti iš esmės peržiūrėti kaimyninėms šalims tiekiamų dujų kainų ateinantiems metams, sakė kompanijos atstovas spaudai Sergejus Kuprijanovas.

„Mes neplanuojame jokios didelio masto revizijos. Visos revizijos buvo atliktos ankstesniais metais. Šiuo metu atliekama subtili korekcija“, - sakė jis.

Toks „Gazprom“ komentaras pasirodė po to, kai praėjusią savaitę Lietuva pareiškė, kad „Gazprom“ gali gerokai padidinti dujų kainą nuo dabar mokamų 190 iki 312-320 JAV dolerių už 1 tūkst. kubinių metrų.

Ketvirtadienį Rusijos laikraštis „Kommersant“ pranešė, kad dujų kaina labai gali būti padidinta ir Baltarusijai bei Ukrainai. Šios šalys yra svarbios tranzitinės valstybės transportuojant rusiškas dujas į Europą.

S. Kuprijanovo teigimu, kalbos apie didelį dujų brangimą yra perdėtos. Tačiau tuo pat metu „Gazprom“ atstovas spaudai atsisakė nurodyti konkrečius skaičius.

„Padėtis kiekvienos šalies atveju yra skirtinga. Moldovos ir Baltarusijos atveju esame pasirašę penkerių metų sutartis, kuriose aiškiai nurodytos kainos. Papildomų derybų rengti šiuo atveju nereikia - viskas priklausys nuo konjunktūros, - sakė S. Kuprijanovas. - Su Baltijos šalimis taip pat esame pasirašę ilgalaikes sutartis. Jos numato kainų aptarimo mechanizmus, kainos gali būti šiek tiek koreguojamos atsižvelgiant į pasaulines energijos kainas“.

„Ukrainai tiesiogiai mes dujų neparduodame, jas parduoda bendrovė „RosUkrEnergo“, kuri kartu su Ukrainos kompanija „Naftogaz Ukrainy“ jau sutarė dėl apimčių 2008-2009-iesiems“, - pridūrė „Gazprom“ atstovas spaudai.

Jo teigimu, kaina priklausys nuo to, kaip rudenį pasibaigs „Gazprom“ derybos su Kazachstanu ir Uzbekistanu dėl dujų įsigijimo. „Kalbant apie dujų įsigijimą iš Turkmėnijos, esame pasirašę sutartis, kurios numato, kad iki 2009-ųjų dujas pirksime už 100 JAV dolerių“, - sakė S. Kuprijanovas.

ELTA inf.