Gubernatoriaus surengtą aukcioną sužlugdė FTB


2008-12-11
BBC, BNS inf.
Gubernatoriaus surengtą aukcioną sužlugdė FTB

JAV – naujas korupcijos skandalas. Antradienį suimtas Ilinojaus gubernatorius. Jis įtariamas mėginęs parduoti vietą JAV Senate, kuri tapo laisva Baracką Obamą išrinkus naujuoju šalies prezidentu.

Siekė pinigų ir posto

Demokratų partijai atstovaujantis gubernatorius Rodas Blagojevichius turi išskirtinę teisę skirti valstijos atstovą į JAV Senatą. Šia teise jis ketino pasinaudoti siekdamas pelno sau. Gubernatorius skambinėjo suinteresuotiems asmenims ir siūlė pirkti šį svarbų postą.

Federalinio tyrimų biuro (FTB) pareigūnai pateikė neginčijamus įrodymus – dėl korupcijos įtariamo gubernatoriaus pokalbiai buvo įrašomi. Viename jų, kitą dieną po B.Obamos istorinės pergalės lapkričio 4-osios rinkimuose, R.Blagojevichius vienam patarėjui sakė: "Gavau tą daiktą (apie galimybę siūlyti kito senatoriaus kandidatūrą – red. past.), ir jis yra (keiksmas) auksinis. Neatiduosiu jo už (keiksmas) nieką."

Mainais į postą, anot FTB, R.Blagojevichius norėjo ne tik pinigų. Jį domino paskyrimas į svarbų postą vyriausybėje, ambasadoriaus vieta ir gerai mokamas darbas kokios nors bendrovės valdyboje jo žmonai.

Veikė tarsi prekybininkas

Mėginusiam pasipelnyti pardavus senatoriaus vietą R.Blagojevichiui pateikti ir kiti kaltinimai. Jis kaltinamas reikalavęs kyšių už vyriausybines sutartis, darbo vietas ir postus. Be to, naudodamasis savo pareigomis senatorius siekė daryti įtaką dienraščiui "Chicago Tribune". Jis siekė, kad iš darbo būtų atleisti žurnalistai, kurie rašė kritiškus straipsnius apie jo administracijos darbą.

"Šiuose kaltinimuose išdėstytos korupcijos apimtis tiesiog stulbina", – sakė prokuroras Patrickas Fitzgeraldas. O bandymas prekiauti senatoriaus vieta, anot P.Fitzgeraldo, yra nusikalstamas politinės korupcijos proveržis. "R.Blagojevichius prikabino ženklą "parduodama" prie Jungtinių Valstijų senatoriaus posto, kyšininkavo – taip aktyviai tarsi prekybininkas, siekiantis įvykdyti metinę pardavimo normą, – piktinosi teisininkas. – Gubernatorius R.Blagojevichius nusmukdė mus į išties naują žemumą."

Jeigu 51 metų R.Blagojevichiaus kaltė bus pripažinta, jam grės kalėjimas iki 30 metų.

Politikai ragina atsistatydinti

Kilus skandalui, Ilinojaus valstijos parlamento deputatai paragino R.Blagojevichių atsistatydinti. Gubernatorius raginimus atsistatydinti atmeta.

Antradienį trumpam pasirodęs federaliniame teisme Čikagoje, R.Blagojevichius buvo paleistas už 4,5 tūkst. JAV dolerių (12 tūkst. litų) užstatą. Jo sekretoriatas atsisakė komentuoti kaltinimus. Anot jų, šie įtarimai "niekaip neveikia valstijos tarnybų, pareigų ar funkcijų".

Kaltinimai R.Blagojevichiui meta šešėlį ir ant ką tik išrinkto prezidento. Tačiau B.Obama tvirtino, jog nežinojo apie gubernatoriaus veiklą. "Nebendravau su juo ar jo biuru, tad nežinojau, kas vyksta, – žurnalistams sakė išrinktasis prezidentas. – Kaip ir kitus Ilinojaus žmones mane tos naujienos nuliūdino." Prokurorai taip pat teigia, kad kaltinimuose gubernatoriui B.Obama niekaip neminimas.

Pažado neįvykdė

Į gubernatoriaus postą R.Blagojevichius buvo išrinktas 2002 m. Jis pažadėjo kovoti su korupcija ir pakeisti padėtį, kuri susiklostė valdant jo pirmtakui respublikonui George'ui Ryanui. Dabar pastarasis atlieka daugiau kaip šešerių metų kalėjimo bausmę už korupciją.

Tačiau vos pradėjęs darbą R.Blagojevichius pats įsivėlė į korupcijos skandalus, o federaliniai prokurorai pradėjo tirti daugybę įtarimų keliančią jo neteisėtą veiklą.

Į korupciją buvo įsivėlę ir daugiau administracijos darbuotojų. Vienas jų – buvęs R.Blagojevichiaus patarėjas ir lėšų rinkėjas Tony Rezko. Pareigūnas, palaikęs artimus ryšius su B.Obama, šiais metais buvo nuteistas dėl korupcijos ir kyšininkavimo.