Iš puotos – į "mūšį"


2009-01-22
BNS, BBC inf.
Iš puotos – į

Dar neišsisklaidžius iškilmingai inauguracijos puotos nuotaikai Barackas Obama kibo į darbus. Pirmąją darbo dieną naujasis JAV prezidentas sustabdė visų Gvantanamo bylų nagrinėjimą.

Šoko iki paryčių

Po prisaikdinimo ceremonijos surengta puota užsitęsė iki paryčių. Joje aktyviai dalyvavo ir pats naujasis JAV vadovas. Su žmona Michelle jis, kaip pranešama, šoko visą naktį.

"Pirmiausia, ar graži mano žmona?" – paklausė B.Obama žmonių, kurie susirinko į pirmą to vakaro pokylį. Šiuos prezidento žodžius minia sutiko audringais plojimais. B.Obamos eros pradžia antradienį vakare buvo atšvęsta dešimčia pokylių.

Aiškiai mėgaudamasi akimirka, pora pirmąjį vakaro šokį sušoko skambant Beyoncé atliekamai dainai "At Last". Į vakarėlį, kuris buvo vadinamas puota paprastiems amerikiečiams, žmonės susirinko iš atokiausių kampelių.

Visų nuotaika buvo puiki. Paprasti žmonės ir žvaigždės nesivaržydami laidė juokelius."Kad tai yra juodaodis prezidentas, gali pasakyti iš to, kaip jis juda", – juokavo aktorius Jamie Foxxas, prezidentui su žmona baigus suktis.

Prašė Dievo palaiminimo

Tačiau jau kitą dieną laukė darbai. Parodęs, kad moka linksmintis B.Obama iš karto pademonstravo ir savo gebėjimus koncentruotis ties rimtais reikalais. Dar pirmadienį raginęs amerikiečius vienytis ir dirbti bendram labui, 47 metų prezidentas jau kitą dieną parodė pavyzdį.

Prieš imdamasis darbų, naujasis JAV vadovas paprašė Dievo palaiminimo. Vakar iš ryto jis dalyvavo tradicinėse pamaldose Vašingtono nacionalinėje katedroje. Po pamaldų prezidentas sukvietė savo ekonomikos komandą ir pradėjo tartis dėl priemonių JAV ekonomikai gaivinti. B.Obama jau anksčiau buvo sakęs, kad mėgins įtikinti Kongresą pritarti 825 mlrd. JAV dolerių (apie 2,2 trln. litų) vertės stimulų paketui.

Ekonomikos gaivinimo proceso svarbą rodo tai, kad pirmąją B.Obamos prezidentavimo dieną "Dow Jones" indeksai biržose krito 4 proc.

Pažadų nepamiršo

B.Obama taip pat susitiko su ginkluotųjų pajėgų vadais. Jis su generolais aptarė galimybes išvesti JAV karius iš Irako ir dislokuoti papildomas pajėgas Afganistane.

Nepamiršo naujasis prezidentas ir kito pažado. Jis žengė pirmą žingsnį sprendžiant Gvantanamo kalėjimo problemą. Vakar B.Obama įsakė 120 dienų sustabdyti visas bylas, kuriose kaltinamieji yra liūdnai pagarsėjusio kalėjimo kaliniai. Visų bylų nagrinėjimas atidedamas bent iki gegužės 20 d.

Karo nusikaltimais kol kas kaltinamas 21 Gvantanamo bazės kalinys, tarp kurių yra ir Khalidas Sheikhas Mohammedas, prisiėmęs kaltę dėl rugsėjo 11 d. teroristų išpuolių organizavimo.

Žmogaus teises ginančios organizacijos džiaugiasi tokiu B.Obamos sprendimu.