Juodoji savaitė


2011-08-09
BNS, AFP inf.
Juodoji savaitė

Pasaulio finansų rinkose ir vakar tvyrojo sąmyšis, kurį sukėlė JAV kredito reitingo sumažinimas ir euro zonos šalių problemos.

Reaguojant į reitingų agentūros "Standard & Poor's" sprendimą sumažinti JAV reitingą nuo aukščiausio AAA iki AA+, vakar smuko beveik visų didžiausių Europos šalių akcijų indeksai. Smukimas buvo fiksuojamas ir Azijos biržose.

Nerimą šiek tiek apmalšino Didžiojo septyneto (G 7) lyderiai, kurie po konsultacijų telefonu pažadėjo stiprinti finansinį stabilumą.

"Esame pasiryžę mažinti įtampą, kylančią dėl dabartinių iššūkių, susijusių su mūsų biudžetų deficitais, skolomis ir augimu, taip pat sveikiname ryžtingus veiksmus, kurių ėmėsi JAV ir Europa", – buvo tvirtinama G 7 pranešime.

Europos centrinis bankas (ECB) paskelbė supirksiantis didelį kiekį Italijos ir Ispanijos valstybinių obligacijų. Šis žingsnis buvo žengtas po to, kai Roma ir Madridas paskelbė vykdysiantys naujas priemones ir reformas, turinčias atgaivinti jų ekonomikas.

Nors Tarptautinio valiutos fondo vadovė Christine Lagarde pasveikino ECB ir G 7 įsipareigojimus, finansų analitikai optimizmu netryško. Jie pabrėžė, kad artimiausiu metu rinkos išliks neramios.

Esą nors ECB – vienintelė ES institucija, gebanti sparčiai veikti ir turinti pakankamą finansinę galią, kad įtikintų rinkas netikrinti Italijos ir Ispanijos pajėgumo, šie veiksmai gali paskatinti infliaciją ir sumažinti paties ECB nepriklausomybę bei patikimumą.