Kalėdos užkariavo beveik visą pasaulį


2011-12-23
Julijanas Gališanskis
Kalėdos užkariavo beveik visą pasaulį

Nors Kalėdos ne visur yra oficiali šventė ir turi gilias tradicijas, jas vienaip ar kitaip mini beveik visas pasaulis. Kalėdų Senelis žengia ten, kur anksčiau nebuvo pageidaujamas, o kai kur šventė įgauna naujų atspalvių.

Kuba atveria duris

Komunistinės Kubos gyventojai dešimtmečiais bijojo net ištarti žodžius "žmogaus teisės" ir "Kalėdos". Bent pastarąjį dabar galima vartoti laisvai. Šį gruodį Havanos parduotuvės papuoštos girliandomis, iš vitrinų lankytojams šypsosi Kalėdų Seneliai. Iš miestiečių lūpų gatvėse skamba linkėjimai "Linksmų Kalėdų!".

Tokios šventės oficialiai neturi ir Kinija, bet turtėjanti ir gausiai vakariečių lankoma šalis nepamiršta katalikiškų Kalėdų. Pagrindinę Pekino gatvę – Amžinos taikos prospektą – puošia didžiuliai pripučiami ir plastikiniai Kalėdų Seneliai, kurie praeiviams svetingai tiesia savo putlias rankas. Tokios milžiniškos eglės, kokia stovi už šimto metrų nuo Tiananmeno aikštės, galėtų pavydėti daugelis pasaulio miestų.

Šiuolaikinėje Kinijoje, kaip ir daugelyje kitų pasaulio šalių, Kalėdos turi ryškų komercinį atspalvį. Parduotuvės rytoj pradeda tradicinį išpardavimų sezoną, tad turintys pinigų gaus progą paišlaidauti.

Naujajame Delyje nėra populiarūs masiniai kalėdiniai išpardavimai. Indija yra viena skurdžiausių pasaulio valstybių, todėl joje sunku tiek pardavėjams, tiek pirkėjams. Kalėdų proga pinigus priimta aukoti. Indijos elgetos sostinės istoriniame Raudonajame forte jau nuo gruodžio pradžios prašo išmaldos "šviesiai Kalėdų šventei", o keliautojai, kurių daugumą sudaro britai, dažnai numeta "kalėdinę" rupiją.

Nelaimė šventei nesutrukdė

Japonams Kalėdos nėra artimos, todėl jie neturi šios šventės tradicijų.

"Tikrosios prasmės ir mūsiško Kalėdų kvapo ten ne itin daug. Kai vaikų mokyklose paklausi, koks yra tradicinis maistas per Kalėdas, jie visi kaip susitarę šaukia "Kalėdų tortas!". Ir, be abejo, vištiena. Galbūt jiems tai turi šį tą bendro su kalakutu", – dienraščiui pasakojo Japonijoje daug laiko praleidusi Vida Macikėnaitė.

Anot lietuvės, Kalėdos Japonijoje labiau komercinio pobūdžio. Šventiniais papuošimais ir iliuminacija Tokijas stengiasi neatsilikti nuo kitų pasaulio sostinių. Jis visuomet turi gausybę papuoštų eglučių daugelyje rajonų centrų, parkai ir prekybos centrai visuomet parengia įdomių kalėdinių iliuminacijų projektų.

V.Macikėnaitė tikėjosi, kad dėl šių metų stichinės nelaimės Kalėdos šioje šalyje bus kuklesnės nei įprastai.

"Kalėdinių papuošimų tikėjausi daug kuklesnių. Viena vertus, vis dar stengiamasi taupyti elektrą. Kita vertus, taip išreiškiamas solidarumas ir užuojauta nukentėjusiems nuo nelaimės. Vis dėlto pagrindinėse vietose kaip ir anksčiau – įspūdingi šviesos projektai", – sakė V.Macikėnaitė.

Atostogos, pirkiniai ir šeima

Londone gyvenantys lietuviai stebi, kaip savo bene labiausiai laukiamą metų šventę pasitinka britai. Vieni džiaugiasi galėdami ilsėtis nuo šio savaitgalio iki sausio 2 ar 3 d. Daugelyje įmonių už šiuos laisvadienius sumokama ir prie atostogų jie neskaičiuojami. Kiti džiūgauja sulaukę galimybės apsipirkti su didelėmis nuolaidomis ir nekantraudami laukia antrosios Kalėdų dienos išpardavimo, kai kainos iš tiesų būna stulbinamai mažesnės. Treti išsiilgę ruošiasi šventinei vakarienei prie vieno stalo su giminėmis.

"Kalėdų sezono pradžią skelbia įjungiamos šventinės šviesos, kiekviename miesto rajone žmonės stato eglę, puošia ją, ant medžių kabina žibintus. Visa tai iš karto pakelia šventinę nuotaiką, nors lauke temperatūra siekia 10 laipsnių ir žiemos dar nėra nė kvapo, – pasakojo Londone gyvenanti Olga Katinė. – Kiekviename dideliame prekybos centre būtinai yra Kalėdų Senelio namelis – tai tradicinė pramoga ne tik vaikams, bet ir suaugusiesiems. Pastovėjus eilėje, draugiški elfai nuves tave į Kalėdų Senelio namuką, kur šeimininkas su tavimi pabendraus ir nusifotografuos."

Gatvėse groja Kalėdų Seneliais ir pasakų personažais apsirengę muzikantai, o surinktus pinigus aukoja labdarai – britai visuomet prisimena ją per Kalėdas.

Kalakutas ir kalėdinis pudingas – būtini britų Kalėdų stalo patiekalai. Ši tradicija pamažu prigyja ir Didžiojoje Britanijoje gyvenantiems lietuviams.

Meilės ir šviesų miestas

Vokietijoje neatsiejama Kalėdų dalis yra mugės. Jų visoje šalyje šventiniu laikotarpiu atsidaro iki 5 tūkst., o apyvarta viršija 5 mlrd. eurų. Vokiečiai perka kalėdinius papuošimus, žvakes, dovanas ir suvenyrus, bet ilgiausios eilės paprastai driekiasi prie karštvynio. Jo per metus pagaminama 50 mln. litrų.

Kalėdines muges mėgsta ir prancūzai, bet kalėdinis Paryžius garsėja kitkuo – įspūdingu šventiniu apšvietimu. Ne veltui jis vadinamas ne tik meilės, bet ir šviesų miestu. Šiemet Eliziejaus laukų iliuminaciją kartu su miesto galva Bertrand'u Delanoé įjungė prancūzų kino žvaigždė Audrey Tautou. Paskui šventinėmis ugnimis nutvisko dar 125 gatvės ir aikštės, kiekviena jų papuošta savaip. Pagrindinėje Konkordo aikštėje nesustodamas sukasi šviečiantis apžvalgos ratas. Lankytojų netrūksta ir čiuožykloje, įrengtoje Eifelio bokšto antrame aukšte, 57 m aukštyje.

Ispanijoje apie artėjančias šventes byloja du dalykai: nacionalinė kalėdinė loterija "La Loteria de Navidad", kurioje dalyvauja beveik visa šalis, ir prakartėlės, puošiančios parduotuvių ir restoranų vitrinas. Dauguma prakartėlių būna unikalios, jos gaminamos ir šeimoje, ir mokyklose, ir parduotuvėse. Ispaniškos Kalėdos turi migdolų prieskonį. Jų dedama visur: į saldumynus, mėsos ir žuvies patiekalus, salotas ir užkandžius.

"Okupuok Kalėdas"

Jungtinėse Valstijose šiemet kilęs judėjimas "Okupuok Volstritą" suteikė savo atspalvį ir Kalėdoms. Socialiniame tinkle "Facebook" susibūrė grupė "Okupuok Kalėdas". Jos iniciatoriai ragina pirkti tik Jungtinėse Valstijose pagamintas prekes ir šitaip sustabdyti augantį nedarbą bei padėti šalies ekonomikai atsigauti.

"Noriu, kad mano išleisti pinigai grįžtų į Amerikos ekonomiką", – JAV žiniasklaidai sakė iniciatyvos autorė Alexia Cameron.

Tiesa, ekspertams tokie pareiškimai kelia šypseną, nes amerikietiški prekių ženklai perkelia gamybą į kitas šalis, Jungtinių Valstijų gamyklose naudojamos medžiagos ir sudedamosios dalys iš užsienio, o nemažai prekių su ženklu "Made in America" vidutiniam piliečiui apskritai neįperkamos.