Londonas virto antraisiais Atėnais


2011-08-09
BNS, BBC, "Daily Mail" inf.
Londonas virto antraisiais Atėnais

Sudeginti automobiliai, namai, išdaužytos vitrinos, gatvėse besimėtančios plytos ir ašarinių dujų tvaikas. Taip po dviejų dienų riaušių atrodė dalis Londono. Ir tai ne piktumu garsėjančių anglų futbolo sirgalių darbas.

Seka graikų pėdomis

Prieš beveik trejus metus viename neramiausių Graikijos sostinės Atėnų rajonų, Eksarchijoje, policijos pareigūnai nušovė 15 metų Andreasą Grigoropoulą. Incidentas Atėnuose sukėlė masines riaušes.

Juodasis scenarijus šį savaitgalį pasikartojo Londone. Šiauriniame Totenamo rajone neramumus pakurstė lygiai toks pat incidentas kaip ir Atėnuose. Policijos pareigūnas nušovė 29 metų vietos nusikaltėlių autoritetu tituluojamą Marką Dugganą, kaip spėjama, susijusį su nelegalia ginklų prekyba ir net terorizmu. Nors pareigūnai bandė sulaikyti vyrą, šis priešinosi ir ginklu sužeidė vieną pareigūnų. Spontaniškai policininkas keturių vaikų tėvą nukovė.

Po akimirkos viename skurdžiausių Londono rajonų atsivėrė tikras pragaras. Tačiau niekas neabejoja, kad sukilti prieš policiją skurdžiai gyvenančius londoniečius paskatino toli gražu ne M.Duggano mirtis, o apverktina socialinė padėtis. Totenamas iki šiol yra skurdžiausia ne tik Londono, bet ir apskritai Anglijos vieta, kur didžioji dalis žmonių gyvena žemiau skurdo ribos.

Niokojo viską, kas pakliuvo

Iš pradžių prie rajone esančios policijos nuovados įvyko taikus protestas, tačiau greitai demonstracija peraugo į riaušes. Buvo padegti keli pastatai, policijos automobiliai, taip pat dviaukštis autobusas. Jaunuolių būriai plėšė parduotuves, puldinėjo policininkus.

Pareigūnams sekmadienio naktį pavyko sutramdyti riaušininkus. Sulaikyta daugiau nei 160 riaušininkų, 36 pareigūnai buvo sužeisti. Tačiau anarchistai neišsikvėpė. Blogiausia, kad neramumai ėmė plisti į kitus sostinės rajonus. Pasak žiniasklaidos, riaušininkai tarpusavyje koordinavo veiksmus pasinaudodami socialiniais tinklalapiais.

"Tai tikrai nėra asmenys, kurie veikia bendruomenių vardu. Tai chuliganai, kurie rengia išpuolius prieš vietos bendruomenes ir jų turtą", – apibendrindamas padėtį sakė Londono metropoliteno policijos vadovas Adrianas Hanstockas.

Didžiosios Britanijos premjero atstovai pasmerkė riaušes. "Riaušės Totename buvo absoliučiai nepriimtinos. Nėra jokio pateisinimo agresijai, su kuria susidūrė policija ir visuomenė, ar žalai turtui. Dabar vyksta policijos tyrimas <...> ir turėtume leisti tam procesui vykti", – sakoma pareiškime.

Pareigūnai "sukrėsti pasibaisėtino prieš juos nukreipto smurto masto", kaip pabrėžė ir policijos vadė Christine Jones.

Smurtas išplito į kitus rajonus

Vakar britų spauda pranešė, kad neramumai iš Totenamo pasklido į greta esantį Enfildo rajoną. Čia į gatves susirinko apie 200 protestuotojų. Kaukėti jaunuoliai buvo pastebėti siautėjantys ir vakariniuose Londono rajonuose, taip pat pietuose esančiame Brikstone bei miesto centre esančiame Oksfordo žiede. Rytinėje miesto dalyje mėgindami sulaikyti riaušininkus trys pareigūnai buvo parblokšti automobilio. Liudininkai pasakojo, kad kuo daugiau atvykdavo policijos pareigūnų, tuo agresyviau elgėsi riaušininkai.

Neramumai vyksta blogėjant socialinei ir ekonominei padėčiai Didžiojoje Britanijoje. Šalies ekonomika vis dar negali visiškai atsigauti nuo finansų krizės padarinių, o konservatorių vyriausybė mažina socialines išlaidas ir didina mokesčius, siekdama sumažinti biudžeto deficitą.


Londonas smerkia riaušes

Olga Katinė

Londono lietuvė

Mieste tvyro didelis nepasitenkinimas dėl pastarųjų įvykių, žmonės liko šokiruoti pamatę, ką gali padaryti piliečiai, kurie gyvena čia pat.

Daug žmonių liko be darbo ir stogo virš galvos, taip pat nemažai nukentėjo niekuo dėtų žmonių. Gyventojai raginami jungtis ir bendromis jėgomis kovoti su šia bėda. Aišku, kai kas liko patenkintas šiais įvykiais, nes galėjo pasimėgauti "nemokamomis" prekėmis iš apleistų parduotuvių. Policijai tenka akylai stebėti tvarką, kad užkirstų kelią tokiems "medžiotojams". Mes gyvename ir dirbame toli nuo rajonų, kuruose vyko neramumai, bet štai mano draugė dirba visai šalia ir labai nerimauja. Šeštadienį ji iki 2 val. žiūrėjo reportažus iš neramumų vietos ir dėkojo Dievui, kad neseniai išsikraustė iš to rajono. Neramumai plinta toliau, o rajonas, kur viskas prasidėjo, atrodo lyg subombarduotas per karą. Nerimauju, kad visa tai nepasiektų mūsų. Mane asmeniškai labai liūdina, kad šiuose pogromuose dalyvauja maži vaikai. Auginu sūnų ir nenoriu, kad jis užaugtų tokių vaikų draugijoje. Nenormalu, kai aštuonmečiai veikia su tokia agresija ir kelia tiek vargo. Galbūt vertėtų susimąstyti, iš kur visa tai kyla? Juk vaikų asmenybė formuojama šeimoje…