Nauja keršto akcija?


2009-03-12
BBC inf.
Nauja keršto akcija?

Nedidelio Vokietijos miestelio Vinendeno gyventojus vakar sukrėtė baisi tragedija. Į profesinę mokyklą atėjęs jaunuolis nušovė mažiausiai 15 žmonių.

Po išpuolio – į centrą

Juodą uniformą vilkėdamas vaikinas į mokyklą atėjo anksti rytą. Jis iš karto pradėjo šaudyti į visus, kas buvo jo kelyje. Tarp aukų – mažiausiai 9 studentai, 3 mokyklos dėstytojai ir 3 praeiviai.

Pasigirdus šūviams mokykloje kilo panika. Studentai puolė bėgti, šoko pro langus... "Jis atėjo į mokyklą ir surengė tikras skerdynes. Niekada nemačiau nieko panašaus", – sakė vietos policijos viršininkas Erwinas Hetgeris.

Į įvykio vietą greitai atvyko pareigūnai, tačiau nusikaltėlio mokykloje jau nebuvo. Liudininkų teigimu, jis nuėjo Vinendeno miesto centro link.

Troško keršto?

Nusikaltėliui sulaikyti policija surengė didelio masto operaciją. Jam ieškoti buvo panaudoti netgi sraigtasparniai. 27 tūkst. gyventojų turinčiame mieste bėgliui ilgai slėptis nepavyko.

Netrukus buvo pranešta, kad jaunuolis rastas negyvas. Ar jis buvo nušautas pareigūnų, ar nusižudė pats, vakar dar buvo neaišku. Policija tik patvirtino, jog išpuolį surengęs 17 metų vaikinas – buvęs užpultos profesinės mokyklos studentas. Pareigūnai aiškinasi jaunuolio motyvus. Manoma, kad į nusikaltimą jį galėjo pastūmėti keršto troškimas.

Štutgarte dirbantis žurnalistas Kevinas Latzelis sakė, kad kol kas labai daug painiavos. "Niekas iš tikrųjų nežino, kas čia įvyko. Aišku viena, kad tai labai baisus įvykis, sukrėtęs ir tėvus ir studentus", – sakė jis.

Paskelbė nuosprendį

Panašus išpuolis vos neįvyko Vokietijos Kelno mieste 2007 m. rudenį. Du Georgo Büchnerio gimnazijos mokiniai rengė čia tikras skerdynes, kurioms užkirsti kelią pavyko tik atsitiktinai.

Septyniolikmetis Rolfas B. ir aštuoniolikmetis Robinas B. planavo įsiveržti į mokyklą ir šaltakraujiškai, tarsi žaisdami kompiuterinį žaidimą, sušaudyti savo klasės draugus, mokytojus ir visus kitus, pasitaikiusius jų kelyje. Mokyklos koridorius ir klases jie planavo užtvindyti krauju, o atvykus policijos specialiajam būriui – nusižudyti patys.

Planas nepavyko, nes juos įtarę klasės draugai apie rengiamas žudynes pranešė mokyklos vadovybei ir policijai. Pareigūnai per kratas jaunuolių namuose rado ginklus ir sąrašą mokinių ir mokytojų su mirties nuosprendžiais.


Žiauriausi išpuoliai mokyklose

2008 m. rugsėjis: Kauhajokis, Suomija.
Miestelio profesinėje mokykloje antro kurso studentas surengė skerdynes. Žuvo 11 žmonių ir daugiau nei 10 gali būti sužeista. Apie planuojamas žudynes Matti Juhani Saari iš anksto paskelbė interneto svetainėje "YouTube".

2007 m. lapkritis: Tūsula, Suomija.

Vidurinės mokyklos moksleivis 18 metų Pekka Ericas Auvinas nužudė septynis bendramokslius ir mokytoją. Užpuolikas vėliau nusižudė. Prieš įvykdydamas kraupų išpuolį vaikinas interneto tinklalapyje "YouTube" paviešino vaizdo įrašą, kuriame pranešė visas detales, kur ir kada ketina smogti.

2007 m. balandis: Virdžinijos valstija, JAV.

Baisiausiame Jungtinių Valstijų istorijoje įvykdytame ginkluotame išpuolyje studentas Cho Seung-hui Virdžinijos technologijos institute nužudė 32 žmones ir vėliau nusižudė pats. Po išpuolio paaiškėjo, kad Cho Seung-hui vienai JAV televizijai buvo nusiuntęs vaizdajuostę, kurioje bandė pateisinti savo veiksmus.

2006 m. spalis: Pensilvanijos valstija, JAV.
Charlesas Carlas Robertsas nedidelėje mokykloje nužudė penkias mergaites ir septynias sužeidė. Įsigavęs į mokyklą, užpuolikas privertė berniukus ir mokytojus išeiti iš pastato, surišo mergaites priešais klasės lentą ir jas sušaudęs nusišovė pats.

2006 m. rugsėjis: Monrealis, Kanada.
Viena moteris žuvo ir devyniolika buvo sužeistų, juodai apsirengusiam ir tris ginklus su savim turėjusiam užpuolikui per pietus pradėjus siautėti Dosono kolegijoje. 25 metų Kimverui Gillui žingsniuojant kolegijos koridoriais studentai užsibarikadavo klasėse. Užpuolikas žuvo per susišaudymą su policijos pareigūnais.

2005 m. kovas: Minesotos valstija, JAV.
Savo senelį ir jo draugę nužudęs 16 metų Jeffrey Veise patraukė į "Red Lake" vidurinę mokyklą, kurioje per 10 minučių trukusį siautėjimą nužudė mokytoją, apsaugininką ir penkis moksleivius bei vėliau nusišovė.

2004 m. rugsėjis: Carmen de Patagones, Argentina.

15 metų berniukas Folklando (Malvinų) Salų 2-ojoje vidurinėje mokykloje atidengė ugnį ir nužudė tris moksleivius bei penkis sužeidė. Užpuolikas buvo suimtas.

2002 m. balandis: Erfurtas, Vokietija.
Iš mokyklos pašalintas moksleivis nužudė keturiolika mokytojų, du bendramokslius ir policininką. Išpuolis įvykdytas Gutenbergo mokykloje. Po šio išpuolio vaikinas nusižudė. Tai žiauriausias Vokietijos istorijoje įvykdytas išpuolis.

1999 m. balandis: Kolorado valstija, JAV.
18 metų Erikas Harris ir 17 metų Dylanas Kleboldas per kruopščiai suplanuotą išpuolį nužudė dvylika Kolumbinos aukštosios mokyklos moksleivių ir mokytoją. Prieš nusižudydami, užpuolikai siautėjo mokyklos koridoriuose su šaunamaisiais ginklais ir savos gamybos sprogmenimis.

1996 m. kovas: Danbleinas, Škotija.
Tomas Hamiltonas per trijų minučių siautėjimą pradinėje mokykloje nužudė 16 penkerių šešerių metų vaikų ir jų mokytoją bei nusišovė pats. Išpuolis Didžiojoje Britanijoje iššaukė didžiulę kritiką įstatyminės bazės atžvilgiu. Po šio išpuolio šalyje uždrausta įsigyti ir laikyti didžiąją dalį šaunamųjų ginklų rūšių.