Ne tik kiauliena


2008-12-11
euronews.net, postimees.ee, polskieradio.pl
Ne tik kiauliena

Skandalas dėl užkrėstos mėsos iš Airijos įgauna didesnį mastą. Paaiškėjo, kad pavojingu žmogui dioksinu buvo užkrėsta ne tik kiauliena, bet ir jautiena.

Pavojingo žmonių sveikatai chemikalo rasta pašaruose, kuriais gyvuliai buvo maitinami keliose Airijos fermose. Tačiau Airijos vyriausybė pagrindo nerimauti neįžvelgia. "Mėsa nebus išimta iš apyvartos, nes tyrimai parodė, jog pavojaus žmonių sveikatai nėra", – sakė žemės ūkio ministras Brendanas Smithas.

Dioksinu užkrėsta mėsa, kaip teigiama, buvo pasiekusi Lietuvos kaimynes. Anot Estijos pareigūnų, iš Airijos buvo importuota apie 120 t kiaulenos. Beveik pusę jos prekybininkai jau pardavė. "Gali būti, kad ši mėsa jau suvalgyta. Jos pirko vaikų darželiai, mokyklos, viešojo maitinimo įstaigos", – sakė vienas Estijos atstovas.

Maždaug 22 t mėsos iš Airijos pastarosiomis dienomis pasiekė ir Lenkiją. Jeigu skaičiuotume nuo rugsėjo 1 d., šis skaičius padidėja 30 kartu. Tačiau Europos Komisija ramina visuomenę teigdama, kad dioksinas galėtų pakenkti žmonių sveikatai tik tuo atveju, jei mėsos produktai sudarytų didžiąją raciono dalį.