"Oranžinių" atgimimas


2008-12-11
BNS inf.

Politinė krizė Ukrainoje greitai baigsis. Demokratinėms politinėms jėgoms pasiekus susitarimą, bus atkuriama rugsėjį iširusi "oranžinė" koalicija.

Apie naujos koalicijos sudarymą pranešė tik ką išrinktas Aukščiausiosios Rados pirmininkas Volodymyras Lytvynas. Į naują parlamento daugumos koaliciją įėjo premjerę Juliją Tymošenko remianti jos vardu pavadinta bloko frakcija, prezidentą remiantis susivienijimas "Mūsų Ukraina-Liaudies savigyna" (MULS) ir V.Lytvyno susivienijimo frakcija. Galutinis susitarimas vakar dar nebuvo pasirašytas, tačiau partijų lyderiai žadėjo tai padaryti netrukus. Jeigu į naują koaliciją įeis visi trijų frakcijų nariai (iš viso yra 248 deputatai), jie sudarys daugumą Radoje. Iš viso Aukščiausiojoje Radoje yra 450 deputatų.

Spaudos konferencijoje vos išrinktas V.Lytvynas pareiškė, kad nemato pagrindo smarkiai pertvarkyti ministrų kabinetą, kurį pariteto pagrindais praėjusių metų pabaigoje sudarė J.Tymošenko ir V.Juščenkos šalininkai. Parlamento pirmininkas taip pat pareiškė, jog jo išrinkimas rodo, kad klausimas dėl neeilinių parlamento rinkimų esant finansinei krizei jau nebeaktualus.