Paskutinis kovos židinys


2011-08-23
BNS, BBC inf.
Paskutinis kovos židinys

Libijos sukilėliai užėmė didžiąją dalį sostinės Tripolio, bet režimo pajėgos vakar atkakliai gynė Mummaro al Gaddafi rezidenciją. Tiesa, kur yra pats pulkininkas, tiksliai nežinoma.

Žaliojoje aikštėje, kur pastaraisiais mėnesiais vyko provyriausybinės demonstracijos, naktį į pirmadienį buvo girdėti triumfuojančių sukilėlių ir juos palaikančios minios šūkiai.

Vakar įnirtingos kovos virė prie Bab al Azizijos vyriausybinio komplekso. Iš jo išvažiavus tankams, sukilėliams teko kiek atsitraukti.

Įsiveržę į Tripolį, maištininkai sučiupo M.al Gaddafi sūnų Saif al Islamą. Prieš sukilimą, kuris prasidėjo vasarį, jis daugelio buvo laikomas tikėtinu savo tėvo įpėdiniu, nors Tripolio režimas viešai neigė turintis kokių nors dinastinių ambicijų. Dabar, kad nusikaltimais žmogiškumui įtariamas S.al Islamas būtų išduotas, sieks Hagoje veikiantis Tarptautinis baudžiamasis teismas.

Kur yra pats M.al Gaddafi, žadėjęs likti Tripolyje iki galo, vakar tiksliai nebuvo žinoma. Pasigirdo kalbų, kad jis galėjo pabėgti į gimtąjį Sirtą arba į užsienį. Televizija "Al Arabiya" pranešė, kad jis yra Tadžūro miesto ligoninėje.

M.al Gaddafi viešai nesirodė nuo gegužės. Vienas paskutiniųjų jo pasirodymų per televiziją įvyko birželio viduryje, kai žiniasklaidos priemonės parodė jo šachmatų partiją su Pasaulio šachmatų federacijos prezidentu Kirsanu Iliumžinovu.

Sukilėliams įsiveržus į Tripolį, Vakarų lyderiai prabilo apie Libijos režimo pabaigą. JAV prezidentas Barackas Obama pabrėžė, jog M.al Gaddafi režimas pasiekė lūžio tašką ir kad tironas privalo tuojau pat pasitraukti, kad būtų išvengta tolesnio kraujo liejimo, sukilėliams šturmuojant Tripolį.

Libijos sukilėlių tarybos vadovas vakar paskelbė, kad jo laikinoji vyriausybė jau ruošiasi keltis į opozicijos pajėgų užimtą Tripolį.

"Didvyriški sukilėliai perėmė kontrolę beveik visame Tripolyje. Imtasi paruošiamųjų priemonių Nacionalinei tarybai perkelti į Tripolį. Kelionės jau organizuojamos", – sakė Laikinosios nacionalinės tarybos (LNT) pirmininkas Mustafa Abdel Jalilas televizijai "al Arabiya" iš Bengazio.

"Teritorija aplink Bab al Aziziją tebėra karštasis židinys". Ten esama pajėgų, kurios tebesikauna su sukilėliais. Jis (M.al Gaddafi – red. past.) gali būti Bab al Azizijoje arba aplinkiniuose rajonuose, – aiškino M.Abdel Jalilas. – Apie M.al Gaddafi buvimo vietą niekas negali pasakyti nieko tikra – jis Libijoje ar užsienyje. Kai kurios teritorijos dar nekontroliuojamos sukilėlių."

LNT vadovas atsisakė suteikti kokias nors garantijas M.al Gaddafi, jeigu šis pasiduotų, ir pabrėžė, kad nuo 1969 m. Libijai vadovavęs lyderis sulauks sąžiningo teismo, jeigu atsistatydins.

Pasak M.Abdel Jalilo, M.al Gaddafi gali būti perduotas Tarptautiniam baudžiamajam teismui, kaip ir jo sūnus S.al Islamas.