Rusams Baltijos šalys - vis dar priešiškos valstybės


2007-08-31
Rusams Baltijos šalys - vis dar priešiškos valstybės

Rusams Baltijos šalys - vis dar priešiškos valstybės

Remiantis Rusijos viešosios nuomonės tyrimų centro atliktos apklausos rezultatais, 21 proc. Rusijos gyventojų mano, kad draugiškiausia Rusijai šalis yra Kinija.

Praėjusiais metais Kinija su Prancūzija dalinosi trečiąja vieta. Antroje vietoje atsidūrė Vokietija (12 proc.) ir Baltarusija (12 proc.). Praėjusiais metais Baltarusija buvo draugiškiausia šalis (19 proc.), o Vokietija buvo antroje vietoje (14 proc.), praneša „NEWSru.com“.

Priešiškiausiomis Rusijai šalimis, anot apklausos, Rusijos gyventojai įvardina Jungtines Valstijas (26 proc.). Pernai JAV priešiška valstybe įvardino 45 proc. respondentų. Antroje vietoje atsidūrė Gruzija (19 proc.). Pernai taip manančių Rusijos gyventojų gretos sudarė 7 proc. Trečioje vietoje (7 proc.) atsidūrė Didžioji Britanija, Baltijos šalys ir Ukraina.

Apklausa buvo atlikta rugpjūčio 25-26 dienomis, 46 Rusijos regionuose buvo apklausta 1 tūkst. 600 žmonių.

„Šalių užimamų vietų reitinge pasikeitimas neabejotinai atspindi politinius įvykius ir tai, kaip juos komentuoja masinės informavimo priemonės“, - gautus duomenis vertina Rusijos viešosios nuomonės tyrimų centro direktorius Valerijus Fiodorovas.

Jo nuomone, Kinija draugiškiausių valstybių sąrašo pirmoje vietoje atsidūrė dėl glaudaus Rusijos ir Kinijos politinio ir ekonominio bendradarbiavimo šiais metais. Kalbant apie Jungtines Valstijas, šalies reitingas aukštas buvo tik po 2001 metų rugsėjo 11 d. teroro išpuolių, daugiausia dėl pasaulio užuojautos. Prasidėjus karui Irake, šalies reitingas smuktelėjo ir iki šiol neauga.

„Su Baltarusija nesutariame dėl dujų, todėl jos reitingas smuko, nors Minskas visuomet buvo laikomas mūsų sąjungininku“, - reziumuoja V. Fiodorovas.

Pastebėtina, kad šiais metais padidėjo neapsisprendusių respondentų skaičius. 49 proc. apklaustųjų negalėjo nurodyti Rusijai draugiškų šalių (2006 metų tokių buvo 37 proc.), o 51 proc. - priešiškų valstybių (pernai tokių buvo 26 proc.).

V. Fiodorovas mano, kad taip atsitiko todėl, kad apklausa buvo atlikta vasarą, kai „dauguma žmonių silpnai gaudo informacinius signalus, juos domina kiti, jiems svarbesni dalykai“.

ELTA inf.