Saeimos nepaleis


2009-04-02
BNS inf.
Saeimos nepaleis

Latvijos prezidentas Valdis Zatleras antradienį pareiškė, kad kol kas nerengs referendumo, ar paleisti Saeimą, nors recesijos ištiktos šalies visuomenės pasitikėjimas parlamentu yra smarkiai pakirstas.

"Suprantu, kad daugelis jūsų nori nubausti parlamentą jį paleidžiant, – per televiziją kreipdamasis į šalies gyventojus sakė V.Zatleras. – Tačiau šiuo metu kiekvienas momentas, kiekviena minutė mūsų ekonomikoje priklauso nuo efektyvios ir greitos visų valdžios šakų sąveikos."

Pareiškimą, kad gali paleisti šimto narių Saeimą, jei ji nesiims veiksmų visuomenės pasitikėjimui atgauti, V.Zatleras paskelbė praėjus dienai po sausio 13-osios riaušių Rygos senamiestyje.

"Jeigu iki šiol Saeima ir vyriausybė nebūtų įvykdžiusios mano iškeltų uždavinių, siūlyčiau paleisti Saeimą, kad teisėtai būtų išrinkti nauji deputatai, turintys rinkėjų pasitikėjimą", – užvakar kalbėjo prezidentas, pabrėždamas, kad niekada nepasinaudos savo teise siūlyti paleisti Saeimą dėl savo politinių ambicijų ar norėdamas parodyti valdžią.

Kartu kalbėdamas apie naujus uždavinius, V.Zatleras pabrėžė, kad Saeima turi priimti 2009 m. valstybės biudžeto pataisas, laikydamasis susitarimo su Tarptautiniu valiutos fondu.

Antras uždavinys – vyriausybė turi padėti verslininkams: nedelsdama panaikinti ekonominių sunkumų laikotarpiu išankstinių mokesčių ir avanso mokėjimo naštą, panaikinti biurokratines kliūtis panaudoti ES fondų lėšas.

Dabartinis Latvijos parlamentas buvo išrinktas 2006-ųjų spalį, o kiti rinkimai turėtų įvykti 2010 m. spalį. Apklausos rodo, kad savo politikais pasitiki tik 16 proc. latvių ir kad 65 proc. respondentų pritaria, kad parlamentas būtų paleistas.