Šiltas lyderių susitikimas


2009-04-02
AFP, "Interfax", BNS inf.
Šiltas lyderių susitikimas

Per pirmą Rusijos ir JAV prezidentų Dmitrijaus Medvedevo ir Baracko Obamos susitikimą šypsenų ir komplimentų netrūko. Lyderiai vakar susitarė bendradarbiauti Afganistano klausimu ir mažinti branduolinę ginkluotę.

Liepą vyks į Maskvą

Abiejų prezidentų susitikimas akis į akį truko valandą ir 20 minučių – maždaug pusvalandžiu ilgiau, negu buvo planuota. Po šio šilto ir draugiško pokalbio JAV ambasadoriaus rezidencijoje Londone, besišypsantys lyderiai atsakinėjo į žurnalistų klausimus.

"Po šio susitikimo aš žvelgiu į mūsų santykių ateitį su optimizmu", – pareiškė D.Medvedevas prieš šiandien vykstantį Didžiojo dvidešimtuko viršūnių susitikimą.

"Šios dienos susitikimas parodė, kad yra daug daugiau mus vienijančių pozicijų negu skiriančių", – nurodė D.Medvedevas.

B.Obama vasarą ketina apsilankyti Rusijoje. "Aš vyksiu į Maskvą liepą", – sakė jis, pasibaigus pirmam susitikimui su Rusijos prezidentu.

Mažins ginkluotę

Prezidentai išreiškė savo šalių siekį sumažinti strateginę puolamąją ginkluotė (SPG).

"Šalys sieks užfiksuoti būsimoje sutartyje SPG mažinimo lygį, kuris bus didesnis nei dabar galiojančioje 2002 m. Maskvos sutartyje", – sakoma bendrame D.Medvedevo ir B.Obamos pareiškime apie vyksiančias derybas dėl tolesnio SPG mažinimo.

Rusijos ir JAV prezidentai susitarė, kad sieks naujų patikrintų galimybių sumažinti savo branduolinį puolamąjį arsenalą etapais, pradėdami nuo to, kad pakeis sutartį dėl strateginės puolamosios ginkluotės mažinimo ir apribojimo (SGA-1) nauju juridiškai įpareigojančiu dokumentu.

Prezidentai pavedė derybininkams nedelsiant pradėti derybas dėl šios naujos sutarties ir iki liepos informuoti apie pasiektus rezultatus ją rengiant.

Aptarė ir Afganistaną

JAV ir Rusijos lyderiai taip pat susitarė numatyti naujus bendradarbiavimo stabilizuojant padėtį Afganistane aspektus.

"Šalys susitarė numatyti naujas kryptis, kuriomis bendradarbiaus remdamos tarptautines pastangas stabilizuoti, pertvarkyti ir stiprinti padėtį Afganistane, taip pat ir regionuose", – sakoma bendrame Rusijos ir JAV prezidentų pareiškime.

Jame pabrėžiama, jog abiejų šalių lyderiai susitarė dirbti, kad būtų galima imtis suderintų tarptautinių veiksmų, ir remti juos, pagrindinį vaidmenį atliekant Jungtinėms Tautoms.

Kaip sakoma dokumente, tokio pat požiūrio turi būti laikomasi ir kovojant su neteisėtu narkotikų gabenimu iš Afganistano, taip pat neteisėtu pirmtakų pardavimu į šią šalį.

Kartu Rusijos ir JAV vadovai prisiminė Šiaurės Korėją. Jie išreiškė nuogąstavimą dėl Pchenjano planų paleisti savo balistinę raketą.