Grožio konkursams - taip!


2003-07-12
Reda BALTINAITĖ
Grožio konkursams - taip!

Grožio konkursams - taip!

Klaipėdiečiai turi naują grožio karalienę ir dar vieną temą paplepėjimui prie kavos. Grožio konkursų nugalėtojos sulaukia tiek apkalbų, kad negali abejoti, jog tokie konkursai vis dar įdomūs ir reikalingi. Juk galima skersai išilgai analizuoti naujosios išrinktosios privalumus ir trūkumus, dalintis nugirstais gandais ir reikšti savo nuomonę apie grožį. Nenuobodu.

Kalbos kalbelės

Kaskart laikraščių puslapiuose pasirodžius naujos išrinktos gražuolės nuotraukoms, kiekviena mergina ar moteris būtinai pareikš savo nuomonę. Dažniausiai kritišką. Tai „misės“ šypsena negraži, tai formos pernelyg kaulėtos ar apvalios, tai girdėjusios, jog titulą turtingi tėveliai arba vaikinas jai nupirko.

Vis dėlto kasmet atsiranda drąsuolių merginų, geidžiančių „pasverti“ savo grožį tokiuose konkursuose. Vardindamos priežastis, kodėl čia dalyvauja, jos lyg iš vadovėlio skaito pasakaites apie siekius patirti naujų įspūdžių, įgyti pasitikėjimo savimi, išbandyti savo jėgas. Nė viena neprisipažins, kad tokiu būdu siekia išgarsėti, sulaukti darbo pasiūlymo, susirasti vaikiną ar tiesiog laimėti prizų.

Po kelerių metų pertraukos antrus metus iš eilės vėl rengiami „Mis Klaipėda“ rinkimai ir šiemet sukėlė kalbų kalbelių audrą. Vis populiariau tampa nuomonę reikšti ir internetu. Anonimiškai. Kažin, kaip jaučiasi devyniolikmetė išrinktoji interneto puslapiuose apie save skaitydama: „Ot tos rusės, romias ir inteligentiškas lietuvaites vis „nuneša“; „matosi, kad iš galvelės pjuvenos byra“; „tokia gražuolė ta „Mis Klaipėda“, kad net sarmata žmonėms rodyti“...

Abejingų yra

Kaip ten bebūtų, grožio konkursai sulaukia ir solidžių rėmėjų, ir miesto įžymybių dėmesio. Tik va, miesto valdžia vis dar abejinga gražuolėms. Praėjusių metų konkurso nugalėtojos skundėsi, kad jų nepakvietė dalyvauti jokiame oficialiame renginyje. O juk galėtų miesto meras į susitikimus ir „misę“ tampytis, uostamiestį, gražuolėmis garsėjantį, tinkamai reprezentuoti...

Į šių metų „Mis Klaipėda“ rinkimus taip pat buvo susirinkusi solidi publika. Verslininkai, iš televizijos ekranų pažįstami veidai, pramogų pasaulio atstovai, Seimo nariai, įmonių vadovai mielai stebėjo merginų paradus ir klausėsi nuobodokų, o kartais net vulgarių renginio vedėjų juokelių. Netrūko ir visiems grožio konkursams būdingų atributų: pusnuogių kūnų, kvailų atsakymų į klausimus, nuobodžių pauzių, savęs demonstravimo, fotografų blyksčių mirgėjimo... Prie stalelių susėdę išsipustę klaipėdiečiai ne tik pašnibždomis narstė merginų trūkumus, rinkosi labiausiai jiems patinkančias, nesivaržė kikenti iš jų klaidų.

Pagrindinė herojė

Vis dėlto kiekviena iš vienuolikos dėl titulo kovojusių merginų savaip žavi. Kai dalyvauji rinkimuose, negali piktintis, kad tave lygina su kitomis, įžvelgia trūkumus, neįvertina. Kaip įprasta, ir šiemet buvo mamyčių, kurios užkulisiuose burnojo, kad „biednam“ į konkursą neverta eiti, neva vis tiek visi titulai nupirkti. Dešimties žiuri narių sprendimas – neapskundžiamas. Nusprendė grožio žinovai, tai nusprendė.

Klaipėdiečiai visus metus ar keletą mėnesių galės apkalbėti jau kitą merginą. Praėjusių metų nugalėtoja Vaida Grikšaitė ir „Mis Lietuva“ rinkimuose laimėjo svarbiausiąjį titulą. „Mis Klaipėda 2002“ ir „Mis Lietuva 2002“, pasidabinusi aukso spalvos suknele ir karūna, išdidžiai sėdėjo žiuri narių eilėje. Atlydėta mamos, V.Grik-šaitė puikiai jautėsi pažįstamoje grožio konkurso erdvėje. Interviu ir jai yra išsprūdę, kad titulai išmokė pasirinkti draugus ir nebekreipti dėmesio į skaudinančias apkalbas. Devyniolikmetė „Mis Klaipėda 2003“ Natalija Samoilova taip pat jau guodžiasi, kad vaikėzai gatvėje nebeleidžia ramiai praeiti pro šalį. Dabar klaipėdietė taip pat turi ir naują svajonę – laimėti „Mis Lietuva“ karūną.

Iki konkurso, kuris įvyks metų pabaigoje, Natalijai dar daug teks patirti ir išmokti. Po metų, ko gero, ir ji nebe taip meiliai dalys interviu žurnalistams. Grožio konkursų žavesys grįstas kalbomis bei kalbelėmis. Plepėti prie kavos – smagu. Kitaip viskas atrodo, kai tampi pagrindine apkalbų heroje.