Patarimai moterims ir vyrams


2008-09-06
Pagal „Vanity Fair" parengė Rūta Stankevičiūtė
Patarimai moterims ir vyrams

Kas galėjo pagalvoti, kad Pirmojo pasaulinio karo išvakarėse sukurtas laimingos santuokos receptas turės milžinišką pasisekimą po šimto metų. Kritikai negali paaiškinti, kodėl anuomet parašyta ir pernai darsyk išleista garsios rašytojos Blanche Ebbutt knyga „Patarimai vyrams ir moterims" sėkmingai šluojama iš knygynų ir pretenduoja į bestselerio titulą.

1913 metais, kai pirmąsyk buvo išleista ši knyga, daugelyje Europos valstybių šeimos galva buvo laikomas vyras, o moterims patikėta tik gaminti maistą, auginti vaikus ir rūpintis namais. Milijonams anuomečių šeimų autorė B.Ebbutt pateikė akibrokštą. Ji patarė vyrams „nebekalbėti su žmonomis iš aukšto, nes jos turi tiek pat proto kiek ir vyrai, tik joms niekas nesuteikia galimybės atsiverti." Rašytoja pasiūlė pabandyti kalbėtis su moterimis: "Pamatysite, kad jos ne mažiau protingos nei jūsų draugai vyrai." Lygiavertiškumo ir tolerancijos vadovas po šimtmečio vėl pasiekė knygynų lentynas, tik šįkart juo daugiau siekiama ne sukelti perversmą tradicinėse šeimose, bet pralinksminti.

Patarimai moterims

- Nesitikėkite, kad jūsų vyras yra ar gali būti angelas. Jei jis būtų toks, greit atsibostų.

- Neužkraukite vyrui atsakomybės išrinkti šeimos namą, nes jums nebūtinai patiks tai, ką jis nupirks. Verčiau apžiūrėti potencialaus būsto vykite kartu - matydamas jūsų reakciją jis neskubės sudaryti pirkimo sutarties.

- Neleiskite vyrui vienu metu mūvėti žalių kojinių ir ryšėti violetinio kaklaryšio. Tačiau jokiu būdu nebūkite sarkastiška. Jis nekaltas dėl to, kad neturi skonio - šalia esate jūs, kad patartumėte jam.

- Nebandykite kontroliuoti vyro laisvalaikio ir netapkite pavydi, jei jis nusprendžia pramogauti be jūsų.

- Nesistenkite atkreipti vyro dėmesio flirtuodama su kitais. Pasekmės gali būti priešingos nei tikėjotės.

- Netrukdykite vyro mažareikšmiais pokalbiais, jei matote, kad jis yra pavargęs.

- Nepamirškite palinkėti vyrui geros dienos išlydėdama jį į darbą. Atsisveikinimo bučinio jam truks visą dieną.

- Jei pastebite, kad jūsų meilė ir aistra blėsta, neskaitykite vyrui moralų. Verčiau pakvieskite jį kartu pavakarieniauti. Pavaišinkite jį mėgstamais patiekalais bei pasistenkite, kad visą vakarą jis negalėtų atitraukti akių nuo jūsų.

Patarimai vyrams

- Neturėtumėte nustebti, pykti, susierzinti ar nusivilti savo žmona, jei susiklosčius tam tikroms aplinkybėms jai nepavyktų kažko atlikti. Visą gyvenimą elgęsis su ja kaip su turinčia vištos dydžio smegenis, tokia ją pavertėte.

- Eidamas nesikūprinkite. Nė vienai jus mylinčiai moteriai nepatiktų matyti jus suglebusį.

- Nepamirškite, kad naudingiau gyventi su asmenybe nei su genijumi. Jeigu jūsų žmona yra tikra moteris, visa kita turėtų būti nesvarbu.

- Nesiraukykite ir nebūkite griežtas. Bandykite nutaisyti malonią grimasą, net jei gamta jūsų tokia neapdovanojo.

- Būdamas dviese su žmona neužmirškite džentelmeniškų manierų, kuriomis lepintumėte kitas moteris. Pavyzdžiui, suskubkite atidaryti jai duris, padėkite nusivilkti paltą.

- Nenorėkite, kad jūsų žodis visada būtų paskutinis. Jei žinote, kada reikia kalbėti, o kada verčiau patylėti, esate išmintingas vyras.

- Nesiginčykite su žmona, kad nauja kepuraitė nereikalinga, nes senoji iš pažiūros dar visai tinkama dėvėti. Ko gero, jūs pamiršote, kad tai trečiasis šio daikto sezonas, bet ji to nepamiršo.

- Neapleiskite kriketo, futbolo ar kurio nors kito sporto, kuriam skirdavote laiko iki vedybų. Sportuodamas nesuglebsite.

- Neatsisakykite po darbo kažkur išeiti su žmona vien tik dėl to, kad ir taip visą dieną buvote tarp žmonių. Galbūt jūsų žmonai trūksta aktyvios veiklos - suteikite jai progą pakeisti aplinką.