Pergalių pamatai kloti Afrikoje


2009-01-13
Česlovas Kavarza
Pergalių pamatai kloti Afrikoje

Greičiausia Lietuvos moteris Lina Grinčikaitė artėjančioms žiemos sezono kovoms daugiau nei dvi savaites rengėsi Pietų Afrikos Respublikoje.

Beveik įvykdytas planas

"Manau, kad įvykdėme 95 proc. numatyto treniruočių plano, – pasakojo šeštadienį į Lietuvą parskridusi geriausia 2008 m. Klaipėdos sportininkė. – 5 proc. paaukojome šventėms – Kalėdoms, Naujiesiems metams, kurios mus užklupo treniruočių stovykloje."

Treneris Edmundas Norvilas irgi pasidžiaugė produktyviomis treniruotėmis.

"95 proc. – tai labai daug, – auklėtinės įvertinimą komentavo ugdytojas. – Iš tikrųjų turėjome geras treniruočių sąlygas, kelti meistriškumą netrukdė ir orai. Jei naktimis ir palydavo, tai dieną vis vien šviesdavo saulė."

Pirmąsias aštuonias dienas septynių Lietuvos lengvaatlečių ir antra tiek trenerių grupė dirbo Keiptaune. Likusias dienas – šios valstybės sostinėje Pretorijoje.

Nustebino geros sąlygos

E.Norvilas papasakojo, kad daug pasaulio matęs buvęs Lietuvos disko metikas Vaclovas Kidykas buvo nustebęs Afrikoje rastomis treniruočių sąlygomis.

"Nenuostabu, kodėl čia treniruojasi ir mūsų šalies pažiba Virgilijus Alekna", – sakė treneris ir Klaipėdos lengvosios atletikos federacijos viceprezidentas E.Norvilas.

Gerą reputaciją užsitarnavusios stovyklos vardą patvirtino gausios sportininkų delegacijos iš Vokietijos, Kipro ir Belgijos, kurios pakeitė išvykstančius lietuvius.

"Į Pretoriją stovyklauti atvyksta daugelio Europos šalių lengvaatlečiai, – sakė E.Norvilas. – Čia nuolat rinktinės keičia viena kitą."

Lietuvos delegacija gyveno Pretorijos universiteto teritorijoje, kurioje buvo stadionas su nubrėžtais bėgimo takais ant vejos, treniruoklių salės.

"Mums pasisekė ir dėl to, kad stovyklos metu studentai atostogavo, – dalijosi gerais įspūdžiais L.Grinčikaitė. – Buvo mažiau šurmulio, galėjome susikoncentruoti darbui."

Vienintelė į Afriką išskridusi Klaipėdos lengvaatletė gludino bėgimo techniką.

"Žiemos sezonas – čia pat, todėl nebuvo sunkių, fiziniam pasirengimui įtakos turinčių pratybų, – atvira buvo Pekino olimpinėse žaidynėse 14 vietą užėmusi mergina. – Daug dirbome imituodami startą, įvairias distancijos vietas."

Nuotykių nepatyrė

Sportininkė buvo nemažai prisiklausiusi apie kriminalinę šios Afrikos valstybės pusę.

"Universiteto teritorija – aptverta, ją saugo apsaugininkai, tačiau niekas mūsų nevaržė, jei norėdavome išeiti į miestą, – apie laisvalaikį pasakojo sportininkė. – Mieste jokio kriminalo neteko patirti."

Labiausiai iš kelionės į Afriką L.Grinčikaitei atmintyje liks ilgas skrydis.

"Iš Johanesburgo į Frankfurtą be nusileidimo skridome net 11 valandų, – stebėjosi sportininkė. – Dvi valandos skrydžio iš Vokietijos iki Vilniaus buvo palyginti juokas."

21 metų Lietuvos čempionė kol kas nežino tikslių varžybų tvarkaraščių: "Žinau, kad tikrai dalyvausiu šio mėnesio pabaigoje Vilniuje vyksiančiose Lietuvos lengvosios atletikos federacijos žiemos taurės varžybose, o vėliau bus matyti."

E.Norvilas pakartojo anksčiau priimtą nuostatą, kad teks atsisakyti daugybės startų.

"Mažinsime varžybų skaičių, – sakė treneris. – Rinksimės pačias svarbiausias. Dėl startų gausos Lina pervargsta, kenčia rezultatai, gresia traumos."