Odos vėžį sukelia ir pasikeitęs gyvenimo būdas


2011-08-23
Tėja Jokimaitė
Odos vėžį sukelia ir pasikeitęs gyvenimo būdas

Per pastarąjį dešimtmetį du kartus išaugo sergančiųjų melanoma bei kitomis odos vėžio formomis skaičius. Piktybinių odos ligų padažnėjimą ir jaunėjimą lemia pakitę gyvenimo įpročiai bei sąlygos.

Kreipiasi anksčiau

Pasak gydytojos dermatovenerologės Giedrės Bieliauskienės, odos vėžio atvejų daugėja, nes žmonės gauna per didelį ultravioletinių spindulių kiekį.

"Per dažnai lankomasi soliariumuose, daugiau keliaujama po pasaulį ir mėgaujamasi kaitresne saule, pamirštant, jog šiaurinėje pasaulio dalyje ir pietų pusrutulyje gyvenančių žmonių oda skiriasi, dėl to ji skirtingai reaguoja ir į saulės spindulius", – aiškino gydytoja.

Pasak G.Bieliauskienės, išaugusį odos vėžio susirgimų skaičių taip pat lemia pagerėjusi diagnostika. Be to, žmonės turi daugiau informacijos apie šią ligą, tad dažniau kreipiasi į medikus tiesiog profilaktiškai.

Dermatovenerologės pastebėjimu, prieš kelis dešimtmečius situacija buvo visai kitokia – nemažai sergančiųjų melanoma ir kitomis odos vėžio formomis pavėluotai kreipdavosi į specialistus dėl informacijos stokos.

G.Bieliauskienė atkreipė dėmesį, kad piktybinių odos ligų atsiradimui ir padažnėjimui įtakos turi ir vis labiau senstanti žmonių populiacija.

Dažniau serga moterys

Gydytojos teigimu, melanoma bei kitomis odos vėžio formomis dažniau linkę sirgti šviesaus gymio žmonės: mėlynakiai, šviesiaplaukiai, raudonplaukiai, turintys strazdanų (I-II odos fototipai), tie, kurių oda saulėje raudonuoja ir retai arba iš viso neįdega, taip pat tie, kurie praeityje buvo stipriai nudegę saulėje.

Atidesniems reikėtų būti daug laiko saulėkaitoje praleidžiantiems žmonėms, jau sirgusiems ar turintiems giminaičių, kuriems buvo nustatyta melanoma ar kitos odos vėžio formos.

Pastebėta, kad dažniau melanoma sirgti yra linkusios moterys.

Trūksta žinių

G.Bieliauskienės tvirtinimu, odos vėžio rizika didėja priklausomai nuo to, kiek ilgai būname saulėje ir kaip dažnai oda nudega. Ji taip pat pastebi, kad žmonėms vis dar trūksta žinių apie tinkamą apsaugą nuo saulės.

Pavyzdžiui, vis dar yra manančių, kad kartą pasitepus aukšto apsaugos faktoriaus kremu degintis galima visą dieną.

G.Bieliauskienė priminė, kad apsauginę priemonę nuo saulės pakartotinai būtina tepti kas kelios valandos, jei maudomasi, gausiai prakaituojama – net ir dažniau.

Nuo žalingo saulės spindulių poveikio gali apsaugoti ir tinkama apranga: plačiabrylė skrybėlė, akiniai nuo saulės, drabužiai ilgomis rankovėmis. Taip pat rekomenduojama vengti saulės tuo metu, kai ji aktyviausia – nuo 11 iki 15 val.


Kaip vertinami pigmentiniai dariniai

Odoje esantys pigmentiniai dariniai vertinami pagal ABCDE taisyklę: vertinama pigmentinio darinio asimetrija (A – angl. asymmetry), kraštų nelygumas (B – angl. border), spalvos pokyčiai (C – angl. – colour), darinio dydis (D – angl. diameter), pigmentinio odos darinio spalvos, dydžio ar formos kitimas (E – angl. evolution).

Jei pigmentiniai dariniai kinta pagal ABCDE taisyklę, jei pradeda niežėti, šlapiuoti ar kraujuoti, būtina kreiptis į gydytoją dermatologą. Taip pat svarbu nepamiršti, ypač vyresnio amžiaus žmonėms, į specialistą reikia kreiptis jei odoje atsiranda daugiau nei mėnesį negyjanti žaizda.