Svarbiausias švenčių patiekalas – saikas

Svarbiausias švenčių patiekalas – saikas

2009-12-21 17:04
Šventės tampa išbandymu mūsų skrandžiams bei sveikatai. Dietologės ir kitų specialistų patarimai padės, kaip neapkartinti kalėdinio ir naujametinio džiaugsmo.

Šventės tampa išbandymu mūsų skrandžiams bei sveikatai. Dietologės ir kitų specialistų patarimai padės, kaip neapkartinti kalėdinio ir naujametinio džiaugsmo.

Prieš vakarienę – jogurtas

"Ruošti organizmą šventėms reikėtų jau išvakarėse, kad kitą dieną neperlenktume lazdos", – patarė Klaipėdos universitetinės ligoninės Maisto paruošimo skyriaus vyresnioji gydytoja bei dietologė Teodora Kupšienė.

Artėjant didžiosioms metų šventėms dėl užgriuvusių darbų gausos dažnai arba nerandame laiko pavalgyti, arba prikemšame skrandį, "užsikąsdami" rūpesčiais.

Nepapietavus kraujyje sumažėja gliukozės, teikiančios energijos. Tuomet žmogus būna alkanas, piktas ir krečiamas šaltuko.

Kiti valgo paskubomis, nejausdami skonio ir saiko. Prikimštame skrandyje maistas ilgiau užsilaiko ir sunkiau virškinamas. Žmogus jaučiasi pavargęs, apsunkęs ir blogos nuotaikos.

Tad dieną prieš šventes dietologė patarė neriboti maisto pirmoje dienos pusėje. Nors iš ryto apetitas būna prasčiausias.

Bet jei visą dieną badmiriaujama, vakare sunkiau save kontroliuoti. Didžiausias apetitas būna tarp 17 ir 21 val.

T.Kupšienė patarė nedaryti didelių pertraukų tarp valgymų. Idealus variantas, kai per dieną pavalgoma 3–4 kartus. Į darbą pravartu pasiimti lengvų užkandžių: jogurto, liesos varškės, vaisių, sulčių. Tada vakare nekils pagunda griebtis greitai įsisavinamo ir sotumo suteikiančio maisto: pyragų, saldumynų.

Prieššventiniame valgiaraštyje turėtų būti vaisių, daržovių, rūgščių maisto produktų, žuvies, jūros gėrybių bei kitokio neriebaus maisto.

Valgiaraštis – be žąsies

Jei būtų T.Kupšienės valia, iš šventinio valgiaraščio ji išbrauktų keptą antį ar žąsį. Jas pakeistų kalakutu, pavyzdžiui, įdarytu juodais ryžiais ar obuoliais. Vietoj kreminių tortų patartų rinktis jogurtinius ar vaisinius. Rūkytas dešras keistų baltos mėsos vyniotiniais. Neliktų ir daugelio taip mėgstamos baltosios mišrainės.

Kaip šeimininkei ruošti šventinį stalą su sveikais patiekalais? Dietologė maisto gamybai patarė naudoti kokybiškus indus, nes tuomet sunaudojama mažiau riebalų. Patartina vengti užpilų, padažų, pridedančių papildomų kalorijų.

Patiekalus siūloma gaminti iš žuvies, baltos mėsos. Mat raudonojoje mėsoje, kad ir kiek apipjaustytume, vis tiek lieka nematomų riebalų.

Salotas geriau daryti iš vaisių, šviežių daržovių su jūros gėrybėmis bei užpilti citrinos sultimis, šalto spaudimu aliejumi, nes jame nėra cheminių priedų. Vietoj grietinės ar majonezo tinka vyno, obuolių actas, sojų padažas.

Maisto priedai tukina

Gydytoja nerekomenduoja patiekalų gardinimui naudoti prieskonių mišinių, kuriuose yra natrio gliutomato. Jis iškreipia skonio savybes – produktas tampa skanus, bet žmogus praranda saiką.

Natrio gliutomatas didina riebalų kaupimą organizme, o tai skatina nutukimą.

"Kuo mažiau naudokite įvairius maisto priedus. Jie gali veikti su hormonais susijusius skonio receptorius. Maisto prieduose yra daug moteriškų hormonų – estrogenų. Tad vyrai nuo tokio maisto labiau linkę tukti", – aiškino T.Kupšienė.

Dietologė patarė nepirkti pusgaminių. Jie yra riebūs ir kaloringi. Be to, norint išgauti skonio savybes, pridedama įvairių maisto priedų. Perskaitę paruošto produkto etiketę galime sužinoti apie jo sudėtį bei panaudotos priedus. Pusgaminiai šio privalumo dažnai neturi.

Suvalgyti viską neprivaloma

Prieš sėdant prie stalo T.Kupšienė patarė prisiminti, kad šiltas patiekalas yra sotesnis. Tad nerimaujantiems dėl antsvorio reikėtų šitai prisiminti.

Tokiais atvejais praverčia ir kitos gudrybės: maistas mažesnėse lėkštutėse ir nedidelėmis porcijomis, lėtas valgymas, mėgavimasis kiekvienu kąsniu – taip pajusime didesnį malonumą ir mažiau suvalgysime.

Žmogus kartais vienu prisėdimu sušveičia pusę indelio alyvuogių. Dietologė įspėjo, kad avokadą ir alyvuoges reikėtų skanauti su saiku, nes jie labai kaloringi.

Nuo paukštienos patariama nuimti odelę, kurioje itin gausu cholesterolio. Tad vyresniems žmonės jos geriau atsisakyti.

Mažiau patiekalų iš raudonos mėsos ir daugiau šviežių daržovių, grūdų, riešutų, rupios duonos – šito ruošiant stalą taip pat nereikėtų pamiršti.

"Nėra tokio įstatymo, pagal kurį privalėtume suvalgyti viską, kas yra lėkštėje", – šmaikštavo dietologė.

Pasisotinus sveika pasivaikščioti

Kai kuriuos žmones, ypač stambesnio sudėjimo, kamuoja vadinamasis graužiantis rėmuo. Pasak dietologės, tada nereikėtų susiveržti diržo, korseto, nesėdėti prie stalo susilenkus, mažiau gerti kavos, alkoholio ir valgyti riebių patiekalų. Geriau pavalgius pasivaikščioti, pajudėti, pašokti.

Anot T.Kupšienės, alkoholis ne tik turi nemažai kalorijų, bet ir didina apetitą, taip pat mažina savikontrolę.

"Mityba – mūsų kultūros dalis. Tad maitinimasis rodo, kiek esame kultūringi. Nėra blogų produktų. Yra tik mūsų nemokėjimas maitintis", – sakė ji.

Dietologės manymu, net su mažomis pajamomis įmanoma sveikai maitintis. Geriau rinktis mūsų daržoves ir vaisius, kurie pigesni ir naudingesni organizmui.

Kai kamuoja pagirios

Šventės tampa išbandymu ne tik virškinimo sistemai. Padauginusius alkoholio kamuoja pagirios.

Pasak medicinos klinikos "Mirameda" vadovo Marko Koco, po apsinuodijimo alkoholiu galima gydytis liaudiškomis priemonėmis – raugintais produktais, mineraliniu vandeniu, arbata su citrina bei cukrumi.

Tačiau galima į namus išsikviesti ir gydytoją toksikologą.

"Jei užsitęsė daugiadienės ir žmogus jaučiasi blogai, į namus atvykęs gydytojas pastato lašinę, sugrąžina skysčių, elektrolitų balansą ir papildo organizmą mikroelementais, vitaminais, kurie išplaunami po apsinuodijimo alkoholiu", – pasakojo M.Kocas.

Kelias valandas trunkančių detoksikacijos procedūrų metu pacientui suleidžiami ir raminamieji vaistai.

"Miramedos" vadovas paminėjo dar vieną pagalbos metodą, kai kamuoja pagirių sindromas, – ozono terapija. Ji skatina medžiagų apykaitą ir padeda greičiau iš organizmo pašalinti alkoholio skilimo produktus.

Net viena ozono terapijos procedūra padeda greitai atgauti jėgas. Įprastai savijautai pagerinti prireikia apie penkių tokių procedūrų.

M.Kocas akcentavo, jog ozono terapija nėra pirmoji pagalba apsinuodijus alkoholiu, tad po "daugiadienių" ji nėra tinkama. Toks metodas efektyvesnis po vienkartinio apsinuodijimo alkoholiu, kai kitą dieną kamuoja bendras kūno silpnumas, svaigsta galva.

Filialus Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje turinčios klinikos vadovas patvirtino, kad po švenčių kasmet suaktyvėja toksikologų iškvietimas į namus.

Ar šiemet taip pat laukia darbymetis, M.Kocas nesiėmė prognozuoti – sunkmetis situaciją gali pakoreguoti.

Vaistus pakeičia liaudiškos priemonės

Kai kurie prieš šventes vaistinėse apsirūpina ne tik virškinimo fermentais, bet ir vaistais nuo pagirių ar šalutinio alkoholio poveikio.

Klaipėdos priklausomybės ligų centro (PLC) vyriausioji gydytoja Svetlana Zamkovaja sakė, kad kai kurie minėti preparatai pagerina savijautą, bet visiškai alkoholio poveikio negali neutralizuoti.

"Jei žmogus priklausomas nuo alkoholio, kitądien jam vis tiek reikės "pataisyti sveikatą", nes dėl alkoholio trūkumo jis fiziškai jausis blogai. Jei žmogus nėra priklausomas, kokia prasmė pirkti medikamentus?" – stebėjosi gydytoja.

Pasak S.Zamkovajos, vaistai nuo pagirių – tik savęs apgaudinėjimas, kai planuojama sąmoningai apsinuodyti alkoholiu ir nusiraminama dėl galimybės kitą dieną sau padėti.

Gydytojos manymu, pagirias padeda įveikti ir liaudiškos priemonės, tad medikamentai tam nebūtini.


Ką daryti persivalgius?

Patariama išgerti puodelį žalios arbatos. Ji lengvina virškinimą ir greitina kraujotaką, slopina blogą burnos kvapą. Raudonoji arbata slopina alerginius dieglius, žarnyno spazmus, veikia raminančiai. Ji tinka ir vaikams, taip pat padeda atsigauti po švenčių. Nuo vidurių pūtimo tinka kmynų arbata.

Kava – įnoringas gėrimas. Nedidelis kavos kiekis tonizuoja, pagerina kraujotaką. Bet persivalgius nereikėtų jos gerti, nes užuot palengvėjus, gali pablogėti. Kai organizme yra kenksmingų medžiagų perteklius, kava į tai reaguoja ir gali iššaukti nemalonių pojūčių. Paspartėja širdies veikla, kamuoja nemiga, suerzinamas skrandis ir žarnyno gleivinė. Jei jaučiamės išsekę, įsitempę, nervingi – kavos geriau negerti, nes ji tik dar labiau alina organizmą. Kofeinas taip pat didina riebalų kiekį organizme. Tad kavos negalima gerti su riebiais patiekalais.


Kaip atgauti jėgas po švenčių?

Daug angliavandenių turinčio maisto virškinimas ir alkoholio vartojimas per šventes sumažina vitamino B atsargas. Dėl didelio maisto kiekio organizme gerokai padaugėja sendinančių ir organizmui kenksmingų laisvųjų radikalų. Kaip antioksidantai juos veikia vitaminas E, C, selenas ir folinė rūgštis.

Tad po švenčių valgiaraštį patartina paįvairinti grūdais, riešutais, sėklomis, žalios spalvos lapinėmis daržovėmis, žaliais ir oranžiniais vaisiais, citrinomis, šaltalankiais, juodaisiais serbentais, svarainiais, natūraliomis morkų sultimis.

Atkurti žarnyne gerųjų bakterijų pusiausvyrą padeda jogurtas su saujele šaldytų vaisių, saulėgrąžų, migdolų ar razinų. Prieš pusryčius patariama išgerti žalios arbatos su medumi ir pora riekučių citrinos.


Virškinimą gerinančios arbatos

mėtų

ramunėlių

kmynų

pankolių


Virškinimą gerinantys prieskoniai

mairūnai

kmynai

bazilikai

česnakai

rozmarinai

imbieras

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų