Trūkusią sausgyslę vadina likimo dovana


2011-08-23
Vaida Milkova
Trūkusią sausgyslę vadina likimo dovana

Poetas, redaktorius Donaldas Kajokas mąsto netradiciškai: kelionėje į JAV patirtą traumą – trūkusią Achilo sausgyslę – jis vadina likimo dovana ir pasakoja apie ją linksmai. "Achilo sausgyslė yra mano Achilo kulnas", – pastebi.

Neatsiliko nuo žvaigždžių

"Per šią mažą bėdelę kažkas man padovanojo didelį džiaugsmą ir laimę, – tris kartus per kairį petį nusispjauna D.Kajokas – Svarbiausia, laimėjau laiko savo kūrybiniams darbams. Viešnagės JAV trauma sugadinti nespėjo, o mano kelionė atgal į Lietuvą iš viso buvo nuostabi."

Trūkusi Achilo sausgyslė vadinama sportininkų trauma.

"Visiems giriuosi, kad dabar aš neatsilieku nuo krepšinio superžvaigždžių Arvydo Sabonio ir Žydrūno Ilgausko", – juokiasi poetas.

Tai, kad dėl sugipsuotos kojos jis daugiau kaip mėnesį negalėjo kopti laiptais ir buvo visiškai įkalintas savo bute ketvirtame namo aukšte, jo visiškai nesutrikdė: "Su išoriniu pasauliu bendravau tik per telefoną. Labai puikiai jaučiausi: tarsi geroje vienuolio celėje."

Traumą patyrė JAV

Traumą D.Kajokas patyrė prieš porą mėnesių su žmona viešėdamas pas dukrą JAV.

"Dukra gyvena Los Andžele. Spėjau aplankyti ją, paskui – ir giminaičius, gyvenančius Las Vegase, ir lošimo namus. Viešnagei artėjant į pabaigą, vienai dvylikametei mergičkai nusprendžiau parodyti keletą karatė judesių. Stryktelėjau į viršų, o kai nusileidau, iš karto supratau, kas įvyko", – pasakoja D.Kajokas.

Jis iš karto prisiminė prieš penkiolika metų patirtą lygiai tokią pačią kitos kojos traumą. Tąkart su draugais žaidė krepšinį.

"Žaidėme dvi tris valandas be pertraukos. Norėjosi dar kartą įmesti, laimėti, ir panašiai. Tuomet patirtos traumos man ilgai nenustatė. Sakė, kad tai – tik sausgyslės patempimas. Taip aš vaikščiojau pusantro mėnesio", – nelinksmą patirtį prisimena kūrėjas.

Kai pagaliau kreipėsi į chirurgus, šie jį išbarė: kodėl taip ilgai delsė? Dėl prarasto laiko, per kurį trūkusi sausgyslė pasislinko iš savo vietos, teko atlikti daug sudėtingesnę operaciją nei įprasta.

Amerikoje gydytis nenorėjo

"To jausmo, kai trūksta Achilo sausgyslė, su niekuo nesupainiosi. Tarsi dvimetrinis vyras būtų užlipęs ant užkulnio. Tuo momentu net grįžtelėji atgal: ar tikrai niekas neužlipo, neužkrito ant kojos? – kaunietis tikina iš karto po traumos didelio skausmo nejautęs. Labiau vargino tuo metu Los Andžele tvyrojęs 40 laipsnių karštis. – Net galingi kondicionieriai nesugebėjo atvėsinti oro patalpose. Buvo tvanku, silpna širdžiai. Skausmą pajutau ir koja sutino vėliau."

Antrą kartą patyręs tą pačią traumą, D.Kajokas sau pasiteisino: pusantro mėnesio šįkart nedels, bet savaitę palaukti galima. Iki jo viešnagės Ramiojo vandenyno pakrantėje pabaigos buvo likę keletas dienų.

"Nebuvau tikras: gal tenykščiai medikai nuspręs, kad vien tepaliukų net keletui dienų pralaukti neužteks, kad būtina skubiai operuoti, ir už tai teks pakloti nemažą sumą", – priežastis, kodėl nesikreipė į JAV medikus, aiškina D.Kajokas, nors sveikatą kelionės metu buvo apsidraudęs.

Į lėktuvą kėlė keltuvu

Beveik parą laiko skrisdamas lėktuvu namo, D.Kajokas nusprendė, kad nesunkiai traumuotam žmogui tai daryti labai patogu. Reikia tik laiku įspėti atsakingas oro uostų tarnybas.

"Dabar juokauju, kad kitą kartą keliaudamas pats apsibintuosiu koją, paskambinsiu į oro uostą ir lauksiu išskirtinio įlaipinimo į lėktuvą. Niekas neprašė jokių medicininių dokumentų, netikrino, ar aš tikrai traumuotas. Visus įtikino dukters skambutis ir mano ramentai", – stebisi poetas.

Įžengus į oro uostus, jį pasitikdavo darbuotojai su paruoštu neįgaliojo vežimėliu. Buvo vežamas nuo lėktuvo prie lėktuvo, nereikėjo rūpintis, pro kur įeiti, pro kuriuos oro uosto vartus turiu išeiti.

"Paryžiuje mane pro kitas, nei lipa įprasti keleiviai, orlaivio duris įkėlė specialiu keltuvu, nors būčiau galėjęs ir pats įlipti. Žmona su anūke vos spėjo bėgti man iš paskos", – linksmai pasakoja kaunietis.

Nepavyko pasistiebti

Grįžęs į Kauną, D.Kajokas kreipėsi į Kauno klinikų traumatologus. Deja, jais nusivylė.

"Gydytojas apžiūrėjo mano koją, pasakė, kad reikia dar kažkokio tyrimo, bet nepaaiškino, kokio ir kur jį atlikti", – nelabai malonų susitikimą su medikais prisiminė menininkas.

Kauno klinikinės ligoninės chirurgas iš karto nustatė traumą, vos perbraukęs pirštu per koją ir paprašęs pasistiebti. dabar D.Kajokas žino: trūkus Achilo sausgyslei, to padaryti neišeina. Netrukus buvo priimtas koją nedelsiant operuoti.

"Chirurgas Jonas Račkauskas, atrodo, viską puikiai atliko. Rugsėjo pradžioje tikiuosi vaikščioti be jokių ortopedinių batų. Šokti dar neskubėsiu, ypač su jaunomis damomis", – juokas, kaip vitaminas, D.Kajokui stiprina viltį.

Jaunystėje buvusiame Kūno kultūros institute (dabar – Lietuvos kūno kultūros akademija) gimnastikos trenerio specialybę įgijęs 58-erių kaunietis savęs nevadina sportuojančiu žmogumi.

"Darau tik apie 15 minučių trunkančią mankštą. Dabar žinau, kad neapšilus, nepamasažavus kojų man geriau nešokinėti", – išmoktą pamoką įvardija kūrėjas.


Kur yra Achilo sausgyslė?

Achilo sausgyslė – blauzdos trigalvio raumens bendroji sausgyslė, yra apie 15 cm ilgio. Prasideda arti blauzdos vidurio, prisitvirtina prie kulnakaulio užpakalinio galo. Ją supa dvigubas fascijos lapas: paviršinis, suaugęs su oda jungiamojo audinio pluošteliais (dėl to oda virš kulno raukšlėjasi), ir gilusis, kuris supa pačią sausgyslę. Prieš ją yra storas riebalų intarpas, atskiriantis ją nuo giliųjų raumenų. Tarp sausgyslės ir kulnakaulio yra įsiterpęs kulninės sausgyslės tepalinis maišelis.

Kai kada pasitaiko įgimta sausgyslės yda, vadinamoji arklio pėda, kai dėl per trumpos sausgyslės pėda būna sulenkta, pasistiebusi. Dažniausiai dėl smūgio ar pervargimo baleto artistams ar sportininkams ji gali įtrūkti, nutrūkti arba atitrūkti nuo kulnakaulio.