Vasaros derlius – traumos


2011-08-23
Sandra Lukošiūtė
Vasaros derlius – traumos

Šią vasarą sumažėjo vandenyje patiriamų traumų, tačiau medikams darbo padaugėjo dėl susižalojusių dviratininkų. Traumatologai pastebi, kad pastaraisiais metais išvengiama itin sunkių traumų, kurios prieš gerą dešimtmetį vasarą buvo ligoninių kasdienybė.

Suvažiuoja visa Lietuva

Uostamiesčio traumatologai teigė, kad vasarą darbo padaugėja ne tik dėl padažnėjančių traumų, bet ir pajūrio specifikos. Atostogauti čia susirenka poilsiautojai iš visos Lietuvos. Jiems ramų poilsį prie jūros neretai sudrumsčia traumos.

Pasak Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) Traumatologijos departamento vadovo Vidmanto Žegunio, vasarą per darbo dieną vidutiniškai sulaukiama apie 30 traumas patyrusių pacientų, o savaitgaliais ir renginių metu – nuo 60 iki 80 traumuotų poilsiautojų.

Respublikinės Klaipėdos ligoninės (RKL) vyriausiojo gydytojo pavaduotojas medicinai Zigmas Juzumas taip pat tvirtino, kad poilsio dienomis sulaukiama dvigubai daugiau įvairias traumas patyrusių pacientų.

"Dešimtys čiurnos traumų, keli raiščių patempimai, pora ligonių operuoti dėl čiurnos kaulo lūžių, du pristatyti dėl blauzdos kaulo lūžių, dar trys – dėl žastikaulio lūžių", – vieno iš vasaros savaitgalių statistiką pateikė Z.Juzumas.

Dažniausios vasarą pasitaikančios traumos – išnirimai, patempimai, rankų ir kojų lūžiai. Šiltuoju metų laiku šiek tiek padaugėja galvos traumų. Pasak V.Žegunio, guodžia tik tai, kad jos nėra itin sunkios.

Pastebima, kad traumų statistiką padidina ir svaigalų vartojimas.

Padaugėja vakare

Pasak V.Žegunio, apie 10 proc. traumas patyrusių pacientų, suteikus pagalbą ligoninėje, gydytis išleidžiami namo. Tačiau tokių ligonių aptarnavimas neretai atima nemažai laiko.

"Nors vienam traumą patyrusiam pacientui turėtų būti skiriama apie 20 minučių, dažnai pagalbos suteikimas užtrunka ilgiau. Tad neišvengiame ir kitų eilėje laukiančių ligonių nepasitenkinimo", – apie pasitaikančias situacijas pasakojo KUL atstovas.

Tuo labiau kad traumas patyrę pacientai per dieną pasiskirsto netolygiai. Traumatologai iš savo praktikos pastebi, kad jei į Priėmimo skyrių atvežė vieną tokį nelaimėlį, netrukus reikia laukti ir kito.

Dažniausiai traumas patyrę pacientai pasipila vakarėjant, kai grįžtama nuo jūros arba pasibaigus kokiam renginiui. Tad traumatologams darbo pradeda daugėti nuo 18 val. iki vidurnakčio.

Statistiką pakoregavo orai

Traumatologijos departamento vadovas prisiminė, kad prieš 15 metų vasaros išsiskirdavo sunkiomis traumomis, dažnai patiriamomis per avarijas. Dabar padėtis pagerėjusi. Pavyzdžiui, per penkerius metus vasarą galvos traumų sumažėjo 30 proc.

Nukentėjusieji per avarijas dažniausiai vežami į KUL, kur gali prireikti neurochirurgų, krūtinės, veido ir žandikaulių chirurgų ar kitų specialistų pagalbos.

V.Žegunis spėjo, kad gerų rezultatų duoda ir valstybės vykdoma politika dėl kelio karuose mažinimo. Tad į ligoninę patenka mažiau eismo įvykiuose traumuotų žmonių. Praretėjo ir darbo vietose vartojančių alkoholį bei taip nukenčiančių darbuotojų gretos.

KUL Priėmimo skyriaus vedėjas Stanislovas Petreikis pastebėjo, kad šią vasarą sumažėjo kaklo lūžių. Jie patiriami neriant į vandens telkinius.

Tą patį patvirtinęs KUL Neurochirurgijos 1-ojo skyriaus vedėjas Vytautas Grykšas mano, kad kaklo lūžių greičiausiai apmažėjo dėl prastų šios vasaros orų.

Gydytojas iš savo praktikos pastebi, kad vadinamieji narai nukenčia poilsio dienomis, lepinančiomis gerais orais.

Daugėja dviratininkų

Tačiau liūdnąją traumų statistiką šią vasarą pagausino dviratininkai. Pernai kilusi dviratininkų traumų banga nuvilnijo ir šiemet.

Nukrito nuo dviračio, susidūrė su kitu dviratininku, sužalojo pėsčiąjį – tokiose ir panašiose situacijose atsiduria pamėgusieji dviratę transporto priemonę.

Dviratininkai dažniausiai atsiperka smulkiais lūžiais, sumušimais bei kitomis nesunkiomis traumomis.

"Blogai, kai pėstieji eina dviratininkų taku. Bet dar blogiau, kai pėsčiųjų zonoje dviratininkas lekia visu greičiu", – matytą situaciją kurorte prisiminė V.Žegunis.

Tad traumatologas pasigenda daugiau tvarkos ir savitarpio supratimo tarp dviratininkų ir pėsčiųjų.

Traumą prišaukia sportas

Z.Juzumo nuomone, traumas patyrusių pacientų skaičių didina ir aktyvus laisvalaikio leidimas.

Sportuojantys klaipėdiečiai patiria čiurnos, kelio sąnarių, pečių juostos traumų, futbolininkai – kelio sumušimus arba lūžius, dviratininkai susižaloja raktikaulius, dilbius.

Į RKL atvežami ir namų ūkio padargais susižaloję žmonės. Jie nukenčia nuo frezavimo staklių, žoliapjovių, žemės ūkio įrankių, medžio apdirbimo staklių, cirkuliacinių pjūklų.