Atostogas užsienyje gelbsti nuolaidos


2009-03-12
Gintautas Degutis
Atostogas užsienyje gelbsti nuolaidos

Poilsis užsienyje – pigiau grybo. Tai tautiečiams mėgina įteigti kelionių organizatoriai, siūlantys įvairių nuolaidų. Tačiau be jų pailsėti svečioj šaly gana brangu, o ir kelionių pasiūla nebe tokia įspūdinga.

Suskubę mokės mažiau

Kelionių organizatoriai kol kas nelinkę skųstis. Jie tikina, kad iš anksto parduodamas poilsis užsienyje šiemet tebėra beveik toks pat populiarus kaip pernai. Preliminariais duomenimis, susidomėjimas sumenko vos apie 5–10 proc. Tačiau kelionių agentūros tikisi, kad per kovą dar sulauks klientų, juolab kad išankstiniai kelialapiai šiemet esą apie 15 proc. pigesni nei pernai. Nuleisti kainų kartelę poilsį užsienyje siūlančios bendrovės buvo priverstos dėl bendros pasaulio ekonomikos ir šalies gyventojų finansinės padėties.

"Prašome partnerių nuolaidų ir apie 90 proc. viešbučių sutinka su mūsų sąlygomis. Jie mažina kainas, nes supranta, kokia dabar padėtis visame pasaulyje. Pas juos sunkmetis irgi jaučiamas", – pasakojo bendrovės "Horizon Travel" generalinis direktorius Liutauras Jonaitis.

Nors ekonominė padėtis sunki, kelionių verslu užsiimantys verslininkai įsitikinę, kad lietuviai atostogų užsienyje visiškai neatsisakys.

"Išankstines kelionės perkamos gana neblogai, nes gerokai pigesnės. Pavyzdžiui, kelialapių į Kretą šiemet tikrai parduosime ne mažiau nei pernai. Bet bendrai rinkoje jaučiama mažėjanti paklausa. Per visą sezoną šis rodiklis gali smukti net iki 30 proc. Pagrindinių mūsų krypčių – Graikijos, Ispanijos – neatsisakome. Tačiau šį sezoną ten skraidysime rečiau", – atviravo L.Jonaitis.

Trumpiau, bet pigiau

Turizmo rinkoje po truputį ryškėja ir naujos tendencijos. Viena jų – populiarėjančios savaitgalio kelionės po Europos miestus. Anot L.Jonaičio, šios kelionės kainuoja vos kelis šimtus litų, tad jas gali sau leisti gerokai daugiau žmonių nei, sakykim, atostogas Graikijoje.

Kitos bendrovės klientus taip pat vilioja nuolaidomis, galimybe ilsėtis išsimokėtinai ar lanksčiu mokėjimo grafiku.

"Šiemet nesitikime kelionių parduoti daugiau nei pernai, tačiau įvertinus tai, kas dedasi pasaulyje, esami rezultatai visai džiugina. Kaip ir anksčiau, daugelis keliautojų vasaros sezono keliones suskubo įsigyti iš anksto, nes kovą taikome nemažas nuolaidas", – dienraščiui sakė kelionių agentūros "Baltic Clipper" rinkodaros vadybininkė Dana Miškinytė.

Populiariausios šiemet išlieka poilsinės kelionės į Turkiją, Kretą ir Tunisą. Ne mažiau dėmesio sulaukia ir Ispanijos, Graikijos, Kroatijos kurortai. Iš pažintinių kelionių krypčių šiųmetės lyderės – Italija ir Portugalija.

Kelionių sąrašas trumpėja

Prie besikeičiančių rinkos sąlygų priverstas taikytis ir vienas didžiausių šalyje kelionių organizatorių "Novaturas". Bendrovė apie 5–15 proc. mažina vasaros sezono kelionių pasiūlą.

"Prognozuojama, kad klientai bus itin jautrūs kelionės kainai, tad labiausiai mažinama pasiūla tų šalių kurortuose, kuriuose poilsis kainuoja brangiau, o tose šalyse, kuriose kainos mažesnės – Turkijoje, Tunise, Graikijoje – pasiūla išliks panaši kaip ir pernai", – kalbėjo kelionių organizatoriaus rinkodaros ir viešųjų ryšių direktorė Brigita Sabaliauskaitė.

"Novaturas" atsisako skrydžių į Maroką. Pavasarį nevyks kelionės į Džerbos salą Tunisą ir Siciliją. Pailsėti Sicilijoje ir Portugalijoje bus siūloma tik ankstyvą rudenį.

"Anksčiau didžiausią dėmesį skyrėme paslaugų kokybei ir naujiems produktams. Bet dabar vienu pagrindinių uždavinių tampa kainos mažinimas. Galbūt tai pasirodys šiek tiek netikėta, nes kaina anksčiau mums buvo antrame plane, tačiau ekonomikos realijos rodo, kad šiuo metu klientai ypač atsižvelgia į kainas, todėl ir mums tai tampa prioritetu", – sakė B.Sabaliauskaitė.

"Paskutinių minučių" mažės

Tiesa, pasak "Novaturo" atstovės, perskirsčius šių metų pasiūlą, išankstinių kelionių pardavimo rezultatai nedaug skiriasi nuo pernai – iš anksto parduota apie 20 proc. visų vasaros kelionių. Planuojama, kad per kovą išankstinėmis nuolaidomis pasinaudos dar apie 10 proc. keliautojų.

Bendrovė apskritai tikisi didžiąją dalį kelionių parduoti iš anksto ir viliasi, kad sezono metu sumažės gana nuostolingų "paskutinės minutės" pasiūlymų.

Kelionių organizatoriaus rinkodaros ir viešųjų ryšių vadovė taip pat akcentavo, kad šiemet kelionės į užsienį, palyginti su pernai, atpigo apie 10–20 proc., nes sezono pradžioje užsienio kurortų viešbučiai sutiko persvarstyti apgyvendinimo įkainius.

Tačiau pavarčius naujuosius "Novaturo" katalogus į akis krinta didesnės kainos nei pernai. Taigi žadėtą nuolaidą užsitikrino nebent iš anksto keliones užsisakę asmenys.

Ne pažinti, o apsipirkti

Gerbėjų būrį kol kas išlaikė ir kelionės autobusu. Šiemet esą jų užsakymų net padaugėjo. "Dar tik sezono pradžia, turai aktyviai pradeda vykti tik nuo kovo pabaigos, todėl kol kas sunku vertinti būsimus rezultatus. Bet sumažėjusios kelionių autobusais paklausos nepajutome. Manau, kad žmonės ir toliau investuos į atostogas, tik gal rinksis ne tokias brangias keliones. Dėl to ir mes savo klientams šiais metais siūlome kelis trumpesnius ir pigesnius maršrutus po Europą", – sakė keliones autobusu organizuojančios bendrovės "Topturas" direktorė Gita Vanagaitė.

Kitos keliones autobusu organizuojančios bendrovės greitai susiorientavo, ko reikia klientams, – ogi kelionių į Lenkiją, kur nukritus zloto kursui, traukia apsipirkti vis daugiau lietuvių.

Jau organizuojamos vienos dienos keliones į šią šalį. Tik tikslas – ne aplankyti žymias Lenkijos vietas, o apsipirkti. Lietuviai vežami į Balstogės turgų ir parduotuves. Autobusas išvažiuoja ankstyvą rytą – apie 4 val., o kelionė kainuoja pusšimtį litų. Šios išvykos žaibiškai išpopuliarėjo. Bene pirmoji tokias keliones pradėjo organizuoti bendrovė "Sėkmės žvaigždynas". Tačiau dabar panašias paslaugas siūlo ir kiti vežėjai.