Pensijų naujovės 2009-aisiais


2009-01-22
"Sodros" inf.
Pensijų naujovės 2009-aisiais

Darbingumo netekę ir pensinio amžiaus sulaukę asmenys galės pasirinkti, kurią – invalidumo ar senatvės – pensiją jiems turėtų mokėti "Sodra". Ši ir kitos naujovės įsigaliojo nuo šių metų.

Mokama didesnė pensija

Nuo šių metų sausio 1 d. įsigaliojo Valstybinių socialinio draudimo pensijų įstatymo pakeitimo ir papildymo įstatymas, kuriuo nustatyta, kad asmenims, kurie senatvės pensijos amžius sukanka netekto darbingumo (invalidumo) pensijos gavimo laikotarpiu, ir toliau galės būti mokama netekto darbingumo (invalidumo) pensija. Jei pasibaigus netekto darbingumo (invalidumo) pensijos mokėjimo terminui asmuo kreipsis į "Sodrą" dėl senatvės pensijos skyrimo, pensijos gavėjo pasirinkimu bus mokama didesnė arba viena iš šių pensijų.

Atnaujinti netekto darbingumo (invalidumo) pensijų mokėjimą, jei asmeniui tai naudinga, galės ir tie, kuriems nuo 2005 m. liepos 1 d. iki 2009 m. sausio 1 d. vietoj netekto darbingumo pensijų jau buvo paskirtos senatvės pensijos.

Būtina rašyti prašymą

"Sodros" teritoriniai skyriai ir Užsienio išmokų tarnyba nustatys, kas žmogui naudingiau: gauti netekto darbingumo ar senatvės pensiją, ir iki šių metų rugpjūčio 1 d. raštu informuos pensininką ir pasiūlys kreiptis į "Sodrą" dėl netekto darbingumo (invalidumo) pensijos mokėjimo. Jei asmuo dėl netekto darbingumo (invalidumo) pensijos mokėjimo kreipsis iki šių metų gruodžio 31 d., ši pensija bus pradedama mokėti nuo 2009 m. sausio 1 d. – bus išmokamas šios ir mokėtos senatvės pensijų dydžių skirtumas. Jei dėl netekto darbingumo (invalidumo) pensijos mokėjimo atnaujinimo bus kreipiamasi 2010 m. sausio 1 d. ir vėliau, šios pensijos mokėjimas bus atnaujintas nuo pirmos mėnesio dienos, einančio po to mėnesio, kurį bus paduotas atitinkamas prašymas.

Pensijų specialistai pataria, kad dėl naujo pensijos skyrimo pensininkai turi kreiptis į "Sodros" teritorinį skyrių ir parašyti prašymą.

Skaičiavimo tvarka nepasikeitė

Laikinai – vieniems metams (iki 2010 m. sausio 1 d.) – atidėta nauja valstybinių socialinio draudimo pensijų apskaičiavimo tvarka, kuri turėjo įsigalioti nuo 2009 m. sausio 1 d.

Tai reiškia, kad ir po 2009 m. sausio 1 d. šios pensijos bus apskaičiuojamos taip pat, kaip buvo apskaičiuojamos iki 2009 m. sausio 1 d., t. y. atsižvelgiant į stažą, įgytą iki 1994 m. sausio 1 d., ir darbo užmokestį, gautą 1984–1994 m. laikotarpiu, bei į stažą, įgytą po 1994 m. sausio 1 d., ir po šios datos turėtas draudžiamąsias pajamas, nuo kurių buvo mokėtos valstybinio socialinio draudimo įmokos.

Nepriemoka – dalimis

2009 m. bus išmokama pusė dirbusiems pensininkams apskaičiuotos valstybinių socialinio draudimo senatvės ir invalidumo pensijų nepriemokų sumos, kita dalis bus išmokama 2010 m. birželį. Kaip ir buvo numatyta, 2009 m. šios nepriemokos bus apskaičiuotos dviem 1995–2002 m. dirbusių valstybinių socialinio draudimo senatvės ir invalidumo pensijų gavėjų grupėms: asmenims, kurie 2008 m. sausio 1 d. buvo sukakę 65 ir daugiau metų, ir asmenims, kurie 2008 m. sausio 1 d. buvo jaunesni nei 65 metų.

Pirmajai asmenų grupei senatvės ir invalidumo pensijų nepriemokos bus išmokamos 2009 m. birželį, antrajai – 2009 m. gruodį. Jeigu apskaičiuota senatvės ar invalidumo pensijos dalies suma neviršys 100 litų, bus išmokėta viso dydžio apskaičiuota suma. Tačiau jei asmeniui apskaičiuota senatvės ar invalidumo pensijos dalies suma viršys 100 litų, bus išmokėta 50 proc. asmeniui apskaičiuotos sumos, kita šios sumos dalis bus išmokėta 2010 m. birželį. Tokia pat tvarka bus taikoma išmokant valstybinių socialinio draudimo senatvės ir invalidumo pensijų nepriemokas už mirusius asmenis (išskyrus tuos, kurie mirė iki įstatymo įsigaliojimo dienos, t. y. iki 2008 m. sausio 1 d. Kaip ir buvo numatyta, už mirusius iki 2008 m. sausio 1 d. senatvės ar netekto darbingumo (invalidumo) pensijų gavėjus šių pensijų nepriemokos bus išmokėtos 2010 m. gruodį).

Išsamesnė informacija tel. 8 700 70 080.