Aštrūs Berneen pasirinkimai


2008-09-06
Simona Žemaitytė
Aštrūs Berneen pasirinkimai

Iš Pietų Afrikos Respublikos kilusi dainininkė, LNK laidos "Kakadu" vedėja Berneen Candice Čereška tikina tiesiog negalinti gyventi be indų virtuvės. Priprato prie jos vaikystėje. Merginos krikščioniškoje tik anglų kalba bendraujančioje indų šeimoje nacionaliniai patiekalai buvo bene ryškiausia kilmę primenanti tradicija.

Valgo ne tik pirštais

Skaniausius karius (Indai kariu vadina ne prieskonį, o patiekalą. Ir pagardai, naudojami jam ruošti, nėra tai, kas kariu vadinama Lietuvoje. Indai į karį deda aitriųjų paprikų miltelių, ruošiamas jis iš bulvių, o valgomas su duona ir ryžiais.) gamino Indijoje gimusi Berneen močiutė. Į jos namus mergina su sese grįždamos iš mokyklos užsukdavo vien dėl aštraus ir be galo skanaus kario.

Indai valgydami įprastai apsieina be įrankių. Imti maistą rankomis Berneen išmokė net ir lietuvį vyrą Andrių. Tačiau dabar pati valgydama indiškus patiekalus naudojasi ir stalo įrankiais.

"TV dieną" dainininkė pakvietė į indų maisto restoraną "Sue's Indian Raja". Ir rekomendavo paskanauti avienos "Biryani" ir "Matraz", česnakinės duonos "Naan", iš lęšių pagaminto "Makhani" bei daržovių "Samosa".

Siuntiniai su prieskoniais

Kario gaminimo paslaptys indų moterims perduodamos iš kartos į kartą, tačiau nedažnai virtuvėje šeimininkaujanti Berneen prisipažįsta, kad visko iš mamos dar neišmoko. Bet, matyt, tai padarys - kai pajunta įkvėpimą gaminti, pasikonsultuoti skambina būtent jai.

Berneen skundžiasi, kad Lietuvoje, kaip ir Londone, kur ji gyveno kelerius metus, sunku rasti indiškų prieskonių. Tačiau Vilniuje populiari dainininkė nepasidrovi paprašyti jų net iš indų restoranų virėjų. Kai kurių prieskonių, pavyzdžiui, aitriųjų paprikų, iš PAR jai atsiunčia mama.

Laidos "Kakadu" vedėja tikina, kad mažai šeimininkauja ir dėl to, kad gyvena viena - vyras kol kas Londone. "Kažkaip keista būtų gaminti vien sau. Be to, kai gyvenau su vyru, jis gamino dažniau nei aš. Tiesą sakant, virtuvėje jam sekasi kur kas geriau nei man", - žodis po žodžio išsprūdo už lietuvio ištekėjusiai merginai. Andrius mėgsta eksperimentuoti, o Berneen labiau pasitiki tiksliais receptais.

Nėra sunkaus maisto!

Vaikystėje pripratusi prie aštrių patiekalų, Berneen nevengia jų ir dabar, nors gyvenimas Didžiosios Britanijos sostinėje (ten ji įsikūrė būdama 17-os) smarkiai pakoregavo merginos mitybos įpročius. Ten ji patyrė, kad ne visam pasauliui įprasti indiški duonos, bulvių ir ryžių patiekalai. Ypač vakare. Be to, Londone atlikėja pradėjo valgyti sriubas. "Mama niekuomet nevirdavo sriubų", - regis, apgailestavo Lietuvoje šaknis leidžianti mergina. Užtat kai pirmąkart atvyko į Lietuvą, vyro mama išvirė barščių su džiovintais grybais. Sriubos skonis viešniai pasirodė tiesiog nepaprastas.

Valgyti bulves su duona ir ryžiais įpratusiai Berneen lietuviški patiekalai, priešingai nei daugeliui užsieniečių, nepasirodė sunkiai virškinami. Net cepelinai! "Juk karis taip pat nėra lengvas maistas", - juokėsi "užsigrūdinusi" mergina. Bulviniai lietuvių virtuvės šedevrai jai netgi labai patinka.

Dievina raugintus agurkus

Kas savaitgalį Berneen važiuoja į Kauną aplankyti uošvių. Jie merginai suruošia tikrą lietuviškų patiekalų puotą, išvykstančiai dar įdeda lauktuvių. "Visą praėjusią savaitę valgiau mėgstamiausius raugintus agurkus. Vyro mama juos ruošia namie!" - stebėdamasi pasakojo atlikėja.
Lietuvoje ji pamėgo ir lašinukus. "Iš pradžių stebėdavausi, kaip draugai gali valgyti grynus riebalus, - prisipažino žavioji indė. - O jie man ir sako - patikėk, tai daug geriau nei šokoladas." Patikėjo.

Tiesa, prie kai kurių lietuviškų patiekalų mergina ne tik nepriprato, bet net ir nemėgino to daryti. Pavyzdžiui, ji dar nėra ragavusi daugelio lietuvių mėgstamų delikatesų - liežuvio ar kiaulės ausyčių.

Stengiasi maitintis sveikai

Tik apsigyvenusi Europoje Berneen sužinojo, kad salotos gali būti ir pagrindinis patiekalas. "PAR būtų tikrai neįprasta, jei kas pietums užsisakytų salotų", - sakė dainininkė.

Nors ir atprato valgyti mums gana neįprastą bulvių, duonos ir ryžių derinį, mergina pripažįsta, kad atsisakyti Londone pamėgto greitojo maisto nesugebėtų. Tokio, ir labai įvairaus, maisto restoranų didžiuliame mieste pilna. Londone juodu su vyru dažnai lankydavosi meksikietiško greitojo maisto restorane.

Dainininkė nėra pamišusi dėl dietų ir kalorijų neskaičiuoja, nors draugams retsykiais pasiskundžia, kad negali valgyti vieno ar kito patiekalo - esą sustorės. Ir tikina, kad stengiasi sveikai maitintis. Esą dirbant televizijoje organizmui reikia ypač daug vitaminų, kurių negautų valgydama greitąjį maistą. "Principas, kuriuo mėginu vadovautis - valgyti mažomis porcijomis, bet šešis kartus. Nežinau, iš kur kilo tradicija valgyti tris kartus per dieną", - ir vėl stebėjosi Berneen, tiesa, pripažinusi, kad intensyvi dienotvarkė kartais pakoreguoja ir gerus norus...

Manija "Manijai"

Du litrai vandens - Berneen dienos norma. Atlikėja įpratusi butelį jo nešiotis rankinėje. "Organizmui reikia vandens, kad jį plautum", - įsitikinusi mergina. Vis dėlto kartais ji neatsispiria ir kokakolai.

Arbatas taip pat mėgsta, bet Londone, kur gyvuoja "Starbucks" kavinių kultūra, merginos rytas prasidėdavo nuo kavos. "Londone visi pamišę dėl "Starbucks", - tikino Berneen. Tačiau atvykus į Lietuvą, kur nėra šių kavinių, išnyko ir potraukis kavai. Dabar mergina žavisi, kaip lietuviai verda arbatas. Žemuogių uogos ir vaistažolių lapeliai joms suteikia puikų aromatą. Ypač Berneen patinka anytos ruošiama svarainių arbata.

Be saldumynų merginai būtų sunku gyventi. Ypač be šokolado. Berneen šį desertą vadina pačiu pavojingiausiu dalyku savo gyvenime. Ir pripažįsta, kad Londone tvardyti potraukį saldumynams jai sekėsi dar prasčiau. Pavyzdžiui, pusryčiams valgydavo "Ferrero Rocher". Pastaruoju metu atlikėja iš proto kraustosi dėl naujo šokolado "Manija".