R.Cicėnas: "Kai skauda dantį, geriu vaistus!"


2008-09-06
Rusnė Marčėnaitė
R.Cicėnas:

LNK humoro laidos "Dviračio šou" komanda turbūt visais šventaisiais prisiektų, kad jų šou herojus Girtautas Mikolaitis neturi nieko bendra su jokiu kada nors problemų dėl alkoholio vartojimo turėjusiu Seimo nariu. Juolab su Gintautu Mikolaičiu.

Bet kaip tik balandį, kai Seime praūžė skandalas dėl itin žaismingo minėtojo parlamentaro elgesio, "Dviračio šou" atsirado herojus, kaip ir G.Mikolaitis besiskundžiantis dantų skausmu. Seimo narys aiškino, jog gydosi vaistais, o Girtautas Mikolaitis neslepia, kad skausmą malšinti mėgsta degtinės "vonelėmis" - sako, skalavimas padeda.

Rugsėjo 1-ąją aktoriaus Ramūno Cicėno kuriamas herojus Girtautas Mikolaitis ir vėl muistėsi "Dviračio šou" laidoje. Jam buvo itin sunki diena - nebuvo kur nusipirkti alkoholio.

Su R.Cicėnu kalbėjomės ne tik apie šį itin spalvingą jo vaidinamą personažą. Bet pradėjome nuo Girtauto. Galbūt ir R.Cicėnas jau yra sulaukęs iš jo herojaus prototipo pastabų?

- Turbūt girdėjote, kad jūsų kolegos iš "Dviračio šou" turi nemalonumų dėl vienos laidos veikėjos?

- Pastebėjau žiniasklaidoje informaciją, bet smulkmenų taip ir nesiaiškinau.

- O jums Seimo narys neskambino padiskutuoti apie Girtauto Mikolaičio charakterį?

- Jei skambintų, tai turbūt laidos kūrėjams, bet nemanau, kad turėtų dėl ko. Specialiai juk nesistengi nieko įžeisti. Jei tarkim, iš manęs šaipytųsi, tikrai nepykčiau.

- Ar žinote, kaip dabar sekasi Seimo nariui Gintautui Mykolaičiui? Ar jaudinotės, kai parlamentarai jam organizavo apkaltą? Juk tada, ko gero, būtumėte netekęs tokio sėkmingo vaidmens.

- Ne, tiesą sakant, tik kartą internete ir pasižiūrėjau, kaip tas žmogus atrodo. Išties nebetikslu būtų ir teigti, kad vaidinu Seimo narį. Dabar tai jau ne parodija, o tik pavardžių panašumas. Tikrai neseku jo biografijos.

- Kartą diskutuojant apie taip įtikinamai jūsų kuriamą išgėrusio žmogaus portretą, kažkas replikavo - esą nenuostabu, kad taip gerai vaidina, juk ir gyvenime beveik neišsiblaivo...

- Och tai! Beje, mačiau rugsėjo 1-osios "Dviračio šou" laidos pabaigą ir pats juokiausi - tikrai atrodau išgėręs.

- Tai gal išties reikėtų pagalvoti apie tai, kaip jausitės, kai prikibs girtuoklėlio įvaizdis?

- Gal baisiau, kad prikibs juokintojo įvaizdis. Kaip Rolandui Kazlui ar Vytautui Šapranauskui buvo - išeina į sceną, pakelia pirštą ir pradeda visi juoktis. Bet spektaklyje dažniausiai visi pirmas penkias minutes pasijuokia, o paskiau nurimsta. Aktorius turbūt turėtų būti universalus. Aišku, kad žiūrovai norės lipdyti jam sėkmingiausio vaidmens etiketę ir visus tolesnius lygins su ryškiausiu. Mano tikslas - kiekvienu nauju vaidmeniu peržengti ankstesnio kartelę. Kad pamačius naują vaidmenį nebekiltų noro galvoti apie ankstesnį.

- Turbūt kaip ir dauguma aktorių sakysite, kad teatras mielesnis nei vaidmenys TV laidose ar serialuose?

- Nežinau... Darbas darbui nelygu. Pavyzdžiui, su režisieriumi Simonu Aškelavičiumi, kuris statė spektaklį "Boeing, Boeing", norėčiau dirbti ir dirbti... Gerai yra Eglė Gabrėnaitė pasakiusi: "Man nebesvarbu ką, svarbu - su kuo." Kuo toliau, tuo geriau suprantu, kad tai tiesa. Kai taip renkiesi, darbas tampa nebe darbu, bet malonumu. O iš jo atsiranda fantastiškų dalykų.

- Pakalbėkime apie prietarus. Prieš kelerius metus tuokėtės kaip tik filmuojant vieną AXX festivalyje rodytų trumpametražių filmų - Kęstučio Gudavičiaus juostą "Perspektyvi pora". Nebuvo baisu, kad tokia pora, kuri šeimyninio gyvenimo buities išsigąsta anksčiau, nei pažįsta vienas kitą, tapsite ir gyvenime?

- Tikrai ne! Su Gintare (aktorė G.Latvėnaitė - red. past.) juk draugavome septynerius metus! Kaip tik filmuojant galėjome pasiūlyti kvailiodami vieną kitą situaciją iš savo patirties. O tai, beje, ir yra tikras džiaugsmas kūrėjui. Niekad nesutiksiu, kad aktorius būtų vadinamas atlikėju. Tie, kurie tėra atlikėjai, ir daro "chaltūras".

- O kaip jus dabar atpažįsta televizijos žiūrovai - kaip Girtautą, seržantą iš LNK serialo "Garbės kuopa", o gal vis dar kaip Koalą iš laidos "Policijos akademija"? Dar buvo vaidmuo Igno Miškinio vaidybinėje juostoje "Diringas", Kazimiero Pokšto Rimo Tumino spektaklyje "Madagaskaras"...

- Ko gero, geriausiai dabar žinomas mano vaidmuo "Garbės kuopoje". Pirkome neseniai mašiną, tai nuo pirmos minutės kreiptis "Seržante" pradėjo...

- Sakykite, gal kartais ir jūs mėgstate suskaudus dančiui skalauti jį degtine?

- Ta prasme?! Ne, kai skauda dantį, geriu vaistus. O jei kalbame apie išgėrimą, oi - aišku, išgeriu!