Ar eiti pas notarą su pinigų lagaminu?


2003-07-10
Antanas Lauraitis
Ar eiti pas notarą su pinigų lagaminu?

Atsargumas

Ar eiti pas notarą su pinigų lagaminu?

Į šį bei daugelį kitų “Klaipėdos” skaitytojams rūpimų klausimų atsakyti be pačių notarų pagalbos, žinoma, labai sunku. Mat kiekvienas iš mūsų gali, kaip sakoma, nuvingiuoti į lankas, supainioti reikalo esmę, peržengti įstatymus ir... prarasti pinigus.

Tad ką būtina žinoti, norint pirkti ar parduoti nekilnojamąjį bei kilnojamąjį turtą ir, svarbiausia - kokiu būdu bei kur atsiskaityti su klientu prieš notarui tvirtinant sandėrį? Beje, vieni mažesnes ar gana stambias pinigų sumas skaičiuoja tik pirkėjo ar pardavėjo akivaizdoje, kiti – kviečiasi liudytojų ar apsaugos bei policijos pareigūnus, dar kiti – su pinigų lagaminu eina į notarų biurus...

Štai ką pataria, susidūrus su šia situacija, žinomi notarai – Lietuvos notarų rūmų prezidiumo narys, Klaipėdos miesto 1-ojo notarų biuro notaras Marius Stračkaitis ir miesto 7-ojo notarų biuro notarė Virgilija Joana Martinauskienė.

Marius Stračkaitis:

- Mano patarimas toks: naudokitės bankų paslaugomis, pervedant pinigus į pardavėjo sąskaitą arba naudokitės notarų depozitinėmis bankų sąskaitomis. Vadinasi, kad pirkėjas perveda pinigus į notaro sąskaitą, o jis juos oficialiai perveda į pardavėjo sąskaitą. Patikima ir saugu. Pasitaiko, jog šalys sutaria atsiskaityti ir grynais pinigais. Šiuo atveju pardavėjas turi būti ypač atidus skaičiuodamas savo pinigus ir juos saugodamas. Čia labai tinka posakis, jog pinigai mėgsta būti skaičiuojami.

Virgilija Joana Martinauskienė:

- Notare dirbu 29 metus. Per juos nepasitaikė atvejų, jog žmonės iš kabineto išeitų manęs nesupratę. Iki smulkmenų išaiškinu galiojančius įstatymus ir nutarimus, patariu, kaip geriau bei saugiau patvirtinti sandorį ir gauti iš pirkėjo kartais milžiniškas pinigų sumas. Patarimas: pinigus skaičiuokite tik banke. Mano asmeninė depozitinė sąskaita yra “Hansa” banke, iš kurio pirkėjas, atnešęs specialų dokumentą, įrodo, jog pinigai tikrai pervesti į pardavėjo sąskaitą.