Kadhafi prašė Italijos pagalbos, skelbia prancūzų žiniasklaida

Nuverstasis Libijos lyderis Muamaras Kadhafi (Muamaras Kadafis) rugpjūčio mėnesį parašė laišką Italijos ministrui pirmininkui Silvio Bersluconi (Silvijui Berluskoniui), kuriame prašė nutraukti NATO vadovaujamą pagalbos sukilėliams misiją, rašo Prancūzijos savaitraštis "Paris Match".

Laiške, kuris, jei autentiškas, buvo parašytas jau po M.Kadhafi pabėgimo, jis kreipiasi į vienintelį ir patikimiausią savo sąjungininką Europoje, bent jau tol, kol Italija nebuvo prisijungusi prie kitų vakarų šalių ir nerėmė Libijos sukilėlių.

Žurnalo internetinėje svetainėje skelbiama rugpjūčio 5 dienos laiško, išspausdinto arabų kalba su keliomis ranka rašytomis eilutėmis, kopija. Ranka rašytos eilutės greičiausiai skirtos M.Kadhafi padėjėjui Abadllah Mansourui (Abdalai Mansurui).

„Pataisęs išsiųsk šį laišką nuo manęs, pasinaudodamas šiuo dokumentu“, - parašyta matyt M.Kadhafi ranka.

Laiško apačioje esantys žodžiai „nauji draugai“ yra išbraukti ir virš jų ta pačia ranka parašyta „draugai ir sąjungininkai“.

Praėjusią savaitę sukilėlių pajėgų nukautas M.Kadhafi buvo palaidotas nežinojome vietoje Sacharos dykumoje.

Laiške M.Kadhafi kreipėsi į S.Berslusconi, su kuriuo kelerius metus jį siejo šilti ir draugiški santykiai, priekaištauja dėl jo neįsikišimo ir primena abiejų šalių draugystės paktą.

„Mane nustebino draugo, su kuriuos sudariau abiems šalims naudingą draugystės sutartį, požiūris, - rašoma laiške. - Norėjau tikėtis, kad bent jau jūs pasidomėsite faktais ir pamėginsite tarpininkauti prieš tai, kai pareiškėte savo paramą karui“.

S.Berslusconi rugsėjo mėnesį savo šalininkams sakė pasijutęs „labai blogai“, kai balandį perėjo į kitą pusę ir prisijungė prie NATO vadovaujamos kampanijos, kurios tikslas nuversti jo seną draugą. Jis sakė dėl šios priežasties svarstęs net atsistatydinimo galimybę.

Ar šis laiškas pasiekė S.Berlusconi, lieka neaišku. Nors rugpjūčio 22 dieną Italijos premjeras kreipėsi į M.Kadhafi, ragindamas nutraukti pasipriešinimą ir išvengti tolesnio kraujo praliejimo Libijoje.

Kaip pranešė žurnalas „Paris Match“, minėtą laišką  į S.Bersluconi biurą atnešė italų pora, kuri buvo pažįstama su Libijos vadovu, nes prisidėdavo prie jo kelionių į Romą organizavimo.

Laiške toliau rašoma, kad Italijai dar nevėlu pakeisti savo poziciją ir užstoti M.Kadhafi.
„Nekaltinu jūsų dėl dalykų, kurie nepriklauso nuo jūsų, nes gerai žinau, kad jūs nepritarėte šiems siaubingiems veiksmams, kurie nedaro garbės nei jums, nei Italijos žmonėms“, - rašoma laiške.


Šiame straipsnyje: KadhafiLibija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių