Pereiti į pagrindinį turinį

Kelias į Baltuosius rūmus prasideda Ajovoje

2012-01-03 14:01
Kelias į Baltuosius rūmus prasideda Ajovoje
Kelias į Baltuosius rūmus prasideda Ajovoje / Scanpix nuotr.

JAV prezidento rinkimai kas ketverius metus prasideda nuo sueigų Ajovoje, o šis ritualas, kuris daugeliui atrodo keistokas, yra labai svarbus formuojant pretendentų į Baltuosius rūmus ratą.

Rinkėjai šioje kaimiškoje Vidurio Vakarų valstijoje antradienio vakarą rinksis bažnyčių rūsiuose, mokyklų klasėse ir netgi kai kuriuose privačiuose namuose per vieną iš keisčiausių, tačiau taip pat itin svarbų balsavimą JAV rinkimų kalendoriuje.

Respublikonų rinkėjai spręs, kas turi susigrumti su prezidentu Baracku Obama per lapkritį vyksiančius rinkimus, o demokratai atskirose sueigose patvirtins B.Obamą savo kandidatu antrai ketverių metų kadencijai.

Ajova, kuri rinkimų maratonus Amerikoje pradeda nuo 1972 metų, pasak kai kurių kritikų, yra įgijusi per didelį vaidmenį sprendžiant, kurie kandidatai susigrums per lapkritį vykstančius visuotinius rinkimus.

Šeši respublikonai, pretenduojantys į savo partijos kandidato postą, praleido nemažai laiko Ajovoje pastaruosius mėnesius ar netgi metus, tikėdamiesi palenkti į savo pusę rinkėjus, dalyvausiančius antradienį vyksiančiose sueigose.

Ši valstija yra viena iš nedaugelio, kurioje vyksta labiau asmeniškos sueigos, o ne pirminiai rinkimai. Per šiuos „kaimynų susirinkimus“ dalyviai turi viešai pareikšti palaikymą savo pasirinktam kandidatui.

Per šį ritualą rinkėjai žvarbiais žiemos vakarais iškeliauja iš namų, turi klausytis kelias valandas trunkančių kalbų apie kiekvieną iš kandidatų ir tik tada gali atiduoti savo balsą, todėl sueigose paprastai dalyvauja tik ištikimiausi partijų šalininkai.

Tačiau šis procesas ir pasirinkimas kas ketverius metus jį pradėti būtent Ajovoje, turi savo kritikų.

Ajova turi apie tris milijonus gyventojų, tačiau tik maždaug kas penktas joje registruotas respublikonas dalyvaus sueigose. Tai reiškia, kad respublikonų kandidatą į prezidentu rinks tik apie 4 proc. valstijos gyventojų.

Kai kurie kritikai argumentuoja, kad toks balsuojančių rinkėjų skaičius yra per mažas, todėl kandidatų į prezidentus rinkimai turėtų prasidėti kurioje nors kitoje valstijoje.

2008 metais respublikonų sueigose Ajovoje dalyvavo mažiau nei 120 tūkst. žmonių.

Kiti atkreipia dėmesį į faktą, kad Ajova, kurioje, kaip rodo JAV gyventojų sudarymo duomenys, baltaodžiai sudaro daugiau nei 91 proc. gyventojų, neatstovauja platesnei amerikiečių visuomenei.

Šios valstijos gyventojai taip pat dažniau gyvena kaime ir yra religingesni palyginti su šalies vidurkiu, o apie 60 proc. respublikonų save įvardija kaip evangelinių krikščioniškų bendruomenių narius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų