Kinijai - bauda už dirbtinį juanio nuvertinimą

JAV įstatymų leidėjai trečiadienį triuškinama balsų dauguma pritarė įstatymo projektui, kuriuos siekiama nubausti Kiniją už dirbtinį savo nacionalinės valiutos nuvertinimą.
Įstatymų leidėjai tvirtina, kad dėl silpno juanio Amerikoje, kur lapkritį vyks svarbūs kadencijos vidurio rinkimai į Kongresą, auga nedarbas.

Už šį įstatymo projektą, kurį parengti artėjant rinkimams paskatino didelis visuomenės pyktis dėl prastos šalies ekonomikos padėties ir beveik 10 proc. siekiančio nedarbo lygio, pasisakė 348 Atstovų Rūmai nariai, prieš buvo 79 įstatymų leidėjai.

JAV Senatas nurodė, kad analogiško įstatymo projekto imsis po rinkimų, tačiau ar jis bus priimtas, neaišku. Be to, prezidentas Barackas Obama kol kas taip pat nepranešė, ar remia šį įstatymo projektą.

Įstatymo projektas numato Pekino veiksmus traktuoti kaip prekybos subsidiją ir išplėsti JAV prekybos departamento galias, kad jis galėtų imtis atsakomųjų priemonių ir įvesti atitinkamus tarifus Kinijos prekėms.

"Darome tai, nes vienam milijonui amerikiečių galėtų būti sukurtos darbo vietos, jei Kinijos vyriausybė patrauktų savo nykštį nuo svarstyklių", - sakė Atstovų Rūmų pirmininkė demokratė Nancy Pelosi.

"Suprantame, kad JAV ir Kinijos santykiai svarbūs visais požiūriais - kultūriniu, politiniu, diplomatiniu, ekonominiu, prekybiniu, bet mums reikia, kad jie žaistų pagal taisykles", - sakė ji prieš balsavimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių