Pereiti į pagrindinį turinį

Prancūzijoje prasideda Didžiojo aštuoneto susitikimas

2011-05-26 16:06
Prancūzijoje prasideda Didžiojo aštuoneto susitikimas
Prancūzijoje prasideda Didžiojo aštuoneto susitikimas / Scanpix nuotr.

Pasaulio lyderiai ketvirtadienį susirinks į Normandijos pajūryje vyksiantį Didžiojo aštuoneto (G-8) viršinių susitikimą, kurio pagrindinėmis temomis veikiausiai taps arabų šalis krečiantys sukilimai ir Japoniją ištikusios branduolinės katastrofos padariniai.

Po praeito G-8 susitikimo, kuris vyko Kanadoje, Prancūzija pranašavo, kad šiemet gegužės 26-27 dieną Dovilio kurorte pagrindine diskusijų tema taps interneto revoliucija, tačiau į programą netikėtai įsiterpė tikros revoliucijos Artimuosiuose Rytuose ir Šiaurės Afrikoje bei avarija Japonijos Fukušimos atominėje jėgainėje.

Per šiuos sukilimus buvo nuversti autokratiniai režimai Tunise ir Egipte, NATO palaikomi sukilėliai kaunasi su Libijos lyderio Muamaro Kadhafi pajėgomis, o Sirijos vyriausybė vykdo represijas prieš protestuotojus, todėl Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy nusprendė, kad G-8 viršūnių susitikimo dalyviai turi daugiausiai dėmesio skirti šiems įvykiams.

"Norime tvarios partnerystės tarp G-8 ir arabų šalių, kurios renkasi demokratiją", - sakė vienas Prancūzijos vadovo patarėjas, nors aukšti pareigūnai pripažįsta, kad naujoms sukilėlių vyriausybėms pinigų veikiausiai nebus žadama.

"Mūsų pareiga palengvinti žengimą demokratijos ir atviresnės ekonomikos link. Norime, kad Dovilis taptų tokios partnerystės pamatu", - pridūrė prezidento padėjėjas.

Prancūzija tikisi, kad Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas, įkurtas tuojau po Geležinės uždangos griūties, padės besiformuojančioms demokratijoms Viduržemio jūros pietinėse ir rytinėje pakrantėse.

Jungtinės Valstijos jau pažadėjo paramą naujoms demokratijoms arabų pasaulyje. Praeitą ketvirtadienį JAV prezidentas Barackas Obama pažadėjo milijardus dolerių, kuriais bus skatinama demokratijos plėtra.

Paryžius ragins G-8 šalis ieškoti bendro atsako į sparčius pokyčius arabų pasaulyje, nors Rusija nenoromis pritarė karinei intervencijai Libijoje ir tebepalaiko Sirijos prezidentą Basharą al Assadą.

Tikėtina, kad Maskva priešinsis Jungtinių Tautų (JT) sankcijoms prieš Sirijos lyderį.

Iki šiol paskelbta nedaug G-8 susitikimo programos detalių, tačiau manoma, kad penktadienį bus pristatyta partnerystės sutartis su Tunisu ir Egiptu.

"Demokratiškai išrinktos vyriausybės turi pasakyti mums, ko jos nori", - sakė vienas Eliziejaus rūmų pareigūnas, įžvelgiantis palankią galimybę atgaivinti įstrigusį Viduržemio Sąjungos projektą, kurį N.Sarkozy iškilmingai atidarė 2008 metais.

Pagal tradiciją, gyvuojančią nuo 2003 metų, šiame viršūnių susitikime taip pat dalyvaus Afrikos atstovai. Sesijoje, skirtoje demokratijos stiprinimui, dalyvaus naujai išrinkti Dramblio Kaulo Kranto, Nigerio ir Gvinėjos lyderiai.

Be to, praėjus dviem mėnesiams po Japoniją nuniokojusio galingo cunamio, kuris sukėlė avariją į šiaurės rytus nuo Tokijo esančioje Fukušimos jėgainėje, pasaulio lyderiai daug dėmesio skirs branduolinės energetikos ateičiai.

N.Sarkozy, kuris yra entuziastingas atominės energetikos šalininkas, viliasi įtikinti kitus lyderius pasimokyti iš "Fukušimos pamokų" ir sukurti tarptautinius saugumo standartus.

Tačiau tikėtina, kad šie pasiūlymai sulauks pasipriešinimo, ypač iš Vokietijos, kuri rimtai svarsto visiškai atsisakyti atominių elektrinių.

Tuo tarpu interneto tema irgi neliks visiškai užmiršta.

Prieš G-8 susitikimą Paryžiuje prasidėjo "Elektroninio didžiojo aštuoneto" (e-G8) susitikimas, kuriame dalyvauja didžiausių interneto paslaugų bendrovių atstovai. Tikimasi, kad šios konferencijos dalyviai pasiūlys pasaulio lyderiams Dovilyje patvirtinti rezoliuciją dėl būtinybės užtikrinti interneto laisvę, akivaizdžiai reaguojant į cenzūrą sparčiai besivystančiose šalyse, tokiose kaip Kinija.

Tačiau N.Sarkozy planai į G-8 susitikimo programą įtraukti derybas dėl "civilizuoto interneto" gali kirstis su liberalios ekonomikos valstybių požiūriu - ypač Jungtinių Valstijų, kurios įtariai vertina pasiūlymus dėl bet kokio reguliavimo.

Kaip visada lyderiai turės progą pasikalbėti apie bendrus reikalus su savo kolegomis. Susitikimo kuluaruose tikriausiai bus diskutuojama dėl pamainos neseniai atsistatydinusiam Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovui Dominique'ui Straussui-Kahnui.

Per ankstesnius Didžiojo aštuoneto susitikimus būdavo imamasi itin griežtų saugumo priemonių, taip pat vykdavo dideli antiglobalistų ir anarchistų protestai.

Tačiau Prancūzijos pareigūnai sakė nesitikintys didelių neramumų pačiame Dovilyje - kiek didesnės demonstracijos praeitą savaitgalį vyko netoliese esančiame Havro uostamiestyje, o G-8 susitikimo metu protestuotojai tikriausiai rinksis Paryžiuje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų