Pereiti į pagrindinį turinį

Butų kainų kritimo tempas toliau mažėja (papildyta)

2010-02-11 14:00
Butų kainų kritimo tempas toliau mažėja (papildyta)
Butų kainų kritimo tempas toliau mažėja (papildyta) / Andriaus Ufarto (BFL) nuotr.

Nekilnojamojo turto agentūros "Ober-Haus" skaičiuojamas Lietuvos butų kainų indeksas (OHBI) parodė, kad šalies didmiesčiuose butų kainos per sausį sumažėjo 0,8 proc.

Paskutinį praėjusių metų mėnesį butų kainos Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šaliuose ir Panevėžyje sumažėjo 0,9 proc. Per paskutiniuosius 12 mėnesių butų kainos sumažėjo 24,5 proc. (2009 m. gruodžio mėnesį metinis kainų sumažėjimas siekė 26,8 proc.).

"Akivaizdu, kad būsto rinka jau pergyveno didžiausius pokyčius ir šiais metais būsto kainos turėtų stabilizuotis", - pranešime spaudai cituojamas "Ober-Haus" Vertinimo ir rinkotyros skyriaus vadovas Saulius Vagonis.

Nuo aukščiausio apibendrinto būsto kainų lygio, kuris buvo pasiektas 2007 m. gruodžio mėnesį, iki šių metų sausio butų kainos Lietuvos didmiesčiuose yra nukritusios 38,5 proc.

Būstais domėtasi aktyviau

Nekilnojamojo turto (NT) plėtotojai pažymi, kad pirmasis metų mėnuo buvo ženkliai aktyvesnis už gruodį. Tiesa, gyventojų susidomėjimas kol kas nevirto realiais sandoriais. Naujos statybos butų kainos sausį Vilniuje ir Kaune mažėjo atitinkamai 2 ir 0,3 proc., uostamiestyje – 7 proc.

Pirmąjį 2010 m. mėnesį rezervuotų butų sostinėje padaugėjo 5,1 proc., Kaune rezervacijų skaičius sumažėjo 36 proc. – tai daugiausia lėmė „užšaldyti“ objektai, kuriuose rezervacijas teko panaikinti. Pačių pirkėjų iniciatyva laikinojoje sostinėje buvo atsisakyta dešimtadalio rezervacijų. Klaipėdoje būsto rezervacijų sumažėjo 2,7 proc.

„Jei žvelgtume tik į statistinius rodiklius, pagal būsto rinkos aktyvumą sausis beveik nesiskyrė nuo gruodžio. Tačiau NT tarpininkai ir plėtotojai vienbalsiai tvirtina, kad juntamas ūgtelėjęs gyventojų susidomėjimas būstu: padaugėjo užklausų, kur kas dažniau vyksta objektų apžiūros. Todėl rinkoje vyrauja įsitikinimas, kad šis susidomėjimas vasario-kovo mėnesiais turėtų virsti realiais sandoriais“, - sako NT rinkos analizės portalo NTspekuliantai.lt vadovas Matas Macijauskas.

Pasak jo, tikėtina, kad daugelis potencialių pirkėjų savo planus atidėjo keliems mėnesiams, nes plėtotojai po Naujųjų metų tvirtina naujus biudžetus, iš naujo įvertina situaciją ir nustato žemutinius butų kainų lygius. Tad sausį pirkėjai analizavo situaciją, o derybas ir sandorius planuoja vėliau, tikėdamiesi geresnių sąlygų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų