Ekspertai: valdžia kelia sąmyšį mokesčių sistemoje

Lietuvos laisvosios rinkos institutas ragina naująją valdžią nepriimti skubotų sprendimų ir nedaryti klaidų, kurios gali būti pražūtingos.

„Seimui kartu su valstybiniais biudžetais ir fondais skubos tvarka pateikti svarstyti pusšimtis įstatymų projektų, kuriuose virš 220 įstatymų straipsnių pakeitimų. Maža to, net 106 iš jų susiję su mokesčių skaičiavimu ir mokėjimu. Naujoji valdžia ne tik keičia mokesčių tarifus, bet ir žaibiškai keičia mokesčių bazę", - stebisi instituto prezidentė Rūta Vainienė.

Ji sako, kad jokios aplinkybės, net ir krizė, negali pateisinti papildomo chaoso ekonomikoje, kurį sukurs toks staigus didžiosios dalies mokesčių reglamentavimo pakeitimas. Neatmetama galimybė, kad projektuose per skubą gali būti įsivėlę klaidų - juk atidžiai peržiūrėti projektus neturi laiko nei Vyriausybės nariai, nei teisininkai, nei tie, kuriems šie pakeitimai bus taikomi.

Pavyzdžiui, klaida tai ar sąmoningas planas, kuomet pervedimai į privačius pensijų fondus yra sumažinamai 2009-2010 metais, o nuo 2011 metų - pensijų reforma apskritai panaikinama. „Seimas spaudžiamas patvirtinti biurokratų sukurptą revoliuciją mokesčiuose, Prezidentas ją palaiminti, ir visą šią naują „tvarką" rinkos dalyviams reikės pradėti taikyti per 3-4 dienas. Tokia teisėkūra nedaro garbės į vakarietiškąsias valstybes besilygiuojančiai šaliai", - teigia ekspertai.

„Siūlome pirma, mokesčius reglamentuojančiuose įstatymuose daryti tik minimalius - tarifo bei lengvatų naikinimo - pakeitimus, bei lengvatas, kurie įsigaliotų nuo 2009 metų kovo 1 dienos. Tai leis mokesčių mokėtojams pasiruošti tiesioginės mokesčių naštos didėjimui. Antra, nekeisti apmokestinimo „Sodroje" tvarkos, nes papildomos įmokos į „Sodrą" lems papildomas išmokas iš „Sodros" biudžeto, o jos nėra įvertintos. Taigi, „Sodros" mokėtojų rato plėtimas yra ne deficito panaikinimas, o jo potencialus didinimas. Trečia, nestabdyti ir nenaikinti pensijų reformos. Ketvirta, mokesčių bazės ir redakcinio pobūdžio pakeitimus aptarti ir tik po to priimti įprasta tvarka, taikant Mokesčių administravimo įstatyme numatytą 6 mėnesių terminą. Tai padėtų išvengti klaidų teisės aktuose bei jų taikyme", - pasiūlymus dėsto R.Vainienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių