Pereiti į pagrindinį turinį

ES gelbės ir Airiją (papildytas)

2010-11-28 20:00
ES gelbės ir Airiją (papildytas)
ES gelbės ir Airiją (papildytas) / AFP nuotr.

Tarptautiniai derybininkai ir Airija vakar pasiekė susitarimą dėl maždaug 85 mlrd. eurų (293 mlrd. litų) finansinės pagalbos. Iš šios sumos maždaug 35 mlrd. eurų (120,7 mld. litų) bus panaudota Airijos bankininkystės sistemai gelbėti.

"Planas yra parengtas šiandien aptarti ir priimti", – sakė šaltinis, artimas sekmadienį Briuselyje posėdžiavusiems ES finansų ministrams.

"Pagalbos Airijai planas iš esmės jau patvirtintas. Liko tik padailinti susitarimus dėl palūkanų", – kiek vėliau pareiškė Prancūzijos finansų ministras Christine'as Lagarde.
Derybose taip pat dalyvavo Didžiosios Britanijos kancleris George'as Osborne'as, mat didžioji Airijos kaimynė, be ES paramos, siūlo maždaug 7 mlrd. svarų sterlingų (28,6 mlrd. litų) siekiančią dvišalę paskolą.

"Mes su Airija palaikome aktyvius prekybinius ryšius ir nesame suinteresuoti, kad Airijos ekonomika sugriūtų. Tikriausiai visos Europos interesas yra kuo greičiau užbaigti šį reikalą", – sakė G.Osborne'as.

Paskolas Airijai pasiūlė ir Švedija bei Danija.
Beje, patys airiai paramos iš ES ir TVF visai nenori, mat sugriebus šių institucijų jau ištiestą pagalbos ranką, veikiausiai teks dar griežčiau karpyti ir taip jau skurdų Airijos biudžetą.

Praėjusią savaitę Airijos premjero Briano Coweno paskelbtame šalies biudžeto projekte numatoma didinti mokesčius ir karpyti išlaidas, mažinti minimalų atlyginimą ir atsikratyti dalies viešojo sektoriaus darbuotojų. Taip norima sutaupyti 15 mlrd. eurų. Protestuodami prieš tokias drakoniškas priemones šeštadienį tūkstančiai žmonių Dubline išėjo į gatves. Skaičiuojama, kad protesto akcijoje dalyvavo beveik 100 tūkst. airių.

Primename, kad praėjusią savaitę ilgai svyravusi Airija kreipėsi į tarptautinius partnerius dėl mažiausiai 70 mlrd. eurų (241,5) vertės finansinės paramos. Maždaug prieš savaitę Dublinas dar neigė, kad jam "teks ryžtis šiam pažeminimui siekiant išgelbėti savo paralyžiuotą bankininkystės sistemą".

Tai jau antras finansinės pagalbos planas Europoje šiais metais – gegužę 110 mlrd. eurų (379,5 mlrd. litų) pagalba buvo suteikta Graikijai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų