Pereiti į pagrindinį turinį

Grožio paslaugos - su rizika

2008-08-07 11:38
Grožio paslaugos - su rizika
Grožio paslaugos - su rizika / Darijos Vasiliauskienės nuotr.

Grožio paslaugos gali kelti pavojų sveikatai. Patikrinus Klaipėdos apskrities kirpyklas ir grožio salonus, nustatyta apie pusę tūkstančio pažeidimų.

Baudų metas

Patikrinę nemažai miesto kirpyklų, kosmetikos, tatuiruočių kabinetų bei grožio salonų, Klaipėdos visuomenės sveikatos centro specialistai konstatavo, kad klientams gresia užsikrėsti pavojingomis ligomis.

Iš 163 Klaipėdoje grožio paslaugas teikiančių įstaigų patikrinta daugiau nei šimtas. Į tikrintojų akiratį pateko 298 specialistai, dirbantys pagal verslo liudijimą. Jiems skirtos 32 piniginės baudos, siekiančios daugiau kaip šimtą litų. Dviem atvejais apsiribota įspėjimais.

Pagal naujus reikalavimus tikrinamas kiekvienas, dirbantis pagal verslo liudijimą, tad padaugėjo užfiksuotų pažeidimų. Anksčiau kirpyklai buvo surašomas vienas pažeidimų protokolas, dabar - ir po kelis toje pačioje įstaigoje.

Grožio paslaugas teikiančiose įstaigose nustatyta, kad kai kurios jų dirba be higienos paso - leidimo, darbuotojai nebuvo pasitikrinę sveikatos, klientams nepateikta būtina informacija apie teikiamas paslaugas.

Tarp pažeidimų minėtas netinkamas patalpų įrengimas arba jos bei įranga netinkamai prižiūrimi, neužtikrinta įrankių dezinfekcija, sterilizacija, naudotos netinkamos cheminės medžiagos bei kita.

Pažeidimai, keliantys pavojų kliento sveikatai, traktuojami kaip grubūs.

Patikrintose Klaipėdos apskrities, taip pat ir uostamiesčio grožio paslaugas teikiančiose įstaigose iš viso nustatyti 527 pažeidimai. Iš 196 pagal verslo liudijimus dirbančių specialistų Klaipėdos apskrityje dešimčiai skirta 10 baudų.

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Asta Šlepetienė apgailestavo, kad situacija kirpyklose negerėja.

"Šiemet skyrėme daugiau baudų. Buvo laikas, kai grožio paslaugų teikėjų neskubėjome bausti. Organizavome jiems nemažai seminarų, mokymų. Pasirodo, ne visada mus girdi", - pastebi ji.

Skundas - tik vienas

Pasak A.Šlepetienės, higienos normų reikalavimų nesilaikantys grožio paslaugų teikėjai rizikuoja savo klientų sveikata. Didžiausia grėsmė kyla, kai atliekant procedūrą pažeidžiama kliento oda ar gleivinės, naudojami nesterilūs įrankiai.

Darant manikiūrą, pedikiūrą, permanentinį makiažą ar tatuiruotę, veriant auskarus klientas gali užsikrėsti virusiniu hepatitu B ar kitomis per kraują ir kitus kūno skysčius plintančiomis ligomis.

Grėsmė kyla ir tada, jei kirpėjas naudoja nedezinfekuotus įrankius. Tokiu atveju jie žmones gali užkrėsti pūlinėmis odos ligomis, pernešti utėles.

Nors Klaipėdos visuomenės sveikatos centro specialistai grožio paslaugas teikiančiose įstaigose nustatė daugybę pažeidimų, patys gyventojai nėra linkę skųstis.

Šiemet gautas tik vienas skundas. Gargždiškė kreipėsi, kai jos dukrai be mamos sutikimo buvo įvertas auskaras. Patikrinimo metu nustatyta, kad specialistė neregistruoja klientų, nesupažindina, kaip prižiūrėti vietas po auskaro įvėrimo. Už higienos normos nesilaikymą kosmetologei skirta piniginė bauda.

A.Šlepetienė stebėjosi, kodėl žmonės nesiskundžia, nors situacija grožio salonuose ir kirpyklose nėra gera. Ji spėjo, kad klientai greičiausiai tam skiria per mažai dėmesio.

Pavojus: neatsargūs kirpėjai klientui kartu su nauja šukuosena gali "padovanoti" ir ligą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų