JAV lietuvis nuteistas, nes iš žmonių išviliojo per 9 mln. dolerių

Čikagoje gyvenantis JAV lietuvis Algirdas Norkus šią savaitę buvo nuteistas kalėti 5 metus už tai, kad iš per 50 žmonių išviliojo 9 mln. dolerių.

67-erių A.Norkui sugebėjo ne vienerius metus rinkti pinigus iš pažįstamų, juos neva investuoti, o apgaulingą pelną mokėjo iš naujų indėlių.

Po nuosprendžio advokatas Johnas Burke’as (Džonas Berkas), atstovaujantis nuo šio Amerikos lietuvio nukentėjusiems žmonėms, sakė, kad A.Norkus sugebėjo pradanginti beveik 60 jo klientų gyvenimo santaupas, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

„Daugumai jų – 70–80 metų. Tai buvo vienintelės jų pajamos. O dabar jie liko be pinigų, kai kurie prarado ir namus, nes nebeturi už ką mokėti bankams paskolų. A.Norkaus niekas neužjaučia. Per daug blogo jis pridirbo“, – kalbėjo J.Burke’as.

A.Norkus įtikindavo pažįstamus patikėti jo įmonei „Financial Update“ investuoti pinigus. Jis išrašydavo vekselius, kuriuose įsipareigodavo mokėti milžiniškus dividendus – nuo 11 iki 24 procentų. Sukčius tikindavo, kad tai jam pavyksta, nes pinigus investuoja į gyvybės draudimą tokių žmonių, kurie priversti įsigyti labai brangius polisus, nes kitos draudimo kompanijos atsisako juos drausti.

Prokurorai teigė, kad iš tiesų A.Norkus grynuosius pinigus naudojo išmokėti pelną kitiems klientams ir sau pačiam.

Nusikalstama veikla baigėsi 2010-ųjų rugpjūčio 27-ąją, kai Ilinojaus vertybinių popierių departamentas sustabdė A.Norkaus turimą brokerio licenciją, nes sulaukė skundų, jog lietuvis nebevykdo įsipareigojimų ir nebeatsako į skambučius.

Nuo A.Norkaus nukentėjo ne tik amerikiečiai, bet ir keli Amerikos lietuviai.

Apie pagalbos prašantį skambutį iš vieno bendruomenės nario prisiminė advokatas Aleksandras Rimas Domanskis.

„Buvau labai nustebęs, kai išgirdau šią istoriją“, – sakė šis išeivis.

Teismas nepaskyrė A.Norkui griežčiausios bausmės, nes jis sutiko bendradarbiauti su tyrėjais.

Sukčius pripažino, kad iš klientų paėmė 9 mln. dolerių ir padirbinėjo JAV mokesčių inspekcijos pajamų iš palūkanų formas. Kaltinamasis teigė, kad 6 mln. jis sugebėjo grąžinti.

Kovo mėnesį A.Norkus sės už grotų penkeriems metams, o atlikęs šią bausmę dar trejus metus kalės lygtinai. Jis privalės sumokėti 4,6 mln. dolerių 52 savo aukoms. Nukentėjusiuosius ginantis J.Burke’as tikino darysiąs viską, kad jo klientai atgautų pinigus.


Šiame straipsnyje: sukčiaipinigai

NAUJAUSI KOMENTARAI

bankas

bankas portretas
sekunde Reikia pinigu? Pinigu yra!

as

as portretas
kodel lietuvoja taip nera petrikas pasivoge su sebrais varganus zmoniu pinigelius ka atsedes ir viskas atlyginti zalos zmonem nereikia aciu devui, kad as nepapoliau, tegu grazina visem zmonem pinigelius

x

x portretas
Puikus biznelis...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių