Kovoti dėl didesnės „Lifosos“ akcijų išpirkimo kainos ketina 54 smulkieji akcininkai

Į kvietimą vienytis ir kovoti dėl didesnės „Lifosos“ akcijų supirkimo kainos atsiliepė 54 smulkieji investuotojai, valdantys 101,5 tūkst. vienetų akcijų, kurios supirkimo kaina įvertintos beveik 4,8 mln. litų, pranešė Investuotojų asociacija.

„Smulkiųjų akcininkų aktyvumas kol kas nėra toks kokio tikėtasi, nes Rusijos koncerno „Eurochem“ valdoma „Lifosa“ turėjo apie 2 tūkst. akcininkų. Galbūt koją kiša vasara, galbūt smulkieji sprendimą prisijungti, kaip įprasta, priims tik baigiantis terminui užginčyti siūlomą kainą“, - sakė Investuotojų asociacijos valdybos pirmininkas Tomas Pilipavičius.

Pasak jo, surinktos lėšų sumos pakanka pirmam žingsniui – parengti ieškinį ir kreiptis į teismą dėl teisingos „Lifosos“ akcijų kainos nustatymo, tačiau greičiausiai bus per mažai  kitoms civilinio proceso išlaidoms apmokėti.

„Todėl kviečiame prisidėti ir kitus „Lifosos“ smulkiuosius akcininkus, kad netektų atsitraukti vėlesniame etape. Proceso sėkmė – dar neprisijungusiųjų rankose, ir visiškai nesvarbu, kiek akcijų prisijungiantis turėjo – 50 ar 500“, - sakė T. Pilipavičius.

Smulkiesiems akcininkams prie išlaidų finansavimo siūloma prisidėti įmokant po 1 litą nuo privalomojo išpirkimo metu parduotų „Lifosos“ akcijų.

Rusijos koncernas „Eurochem“ yra pradėjęs Kėdainių diamonio fosfato trąšų gamybos bendrovės „Lifosa“ privalomojo akcijų išpirkimo procedūrą, už akciją mokant po 47 litus, o visa bendrovė įvertinta 988 mln. litų. Terminas užginčyti siūlomą kainą baigiasi 2010 metų rugsėjo 9 dieną.

Investuotojų asociacija anksčiau yra skelbusi, kad „Eurochem“ pasiūlyta kaina yra per maža ir turėtų būti mažiausiai trečdaliu didesnė. Atsižvelgiant į „Lifosos“ turimus pinigus ir suteiktas paskolas, siekiančius 373 mln. litų, bendrovės verslas įvertintas tik 615 mln. litų. Per pastaruosius penkerius metus „Lifosos“ grynasis pelnas vidutiniškai siekė 110 mln. litų per metus.

„Lifosos“ smulkiesiems akcininkams priklausė apie 4 proc. bendrovės akcijų, kurios išpirkimo kaina įvertintos beveik 40 mln. litų.

2009 metų birželio mėnesį įsteigta Investuotojų asociacija vienija smulkiuosius investuotojus ir užsiima jų teisių gynimu bei atstovavimu, organizuoja renginius nariams, kurių metu siekiama ugdyti investuotojų kompetenciją ir suvokimą apie finansų rinkas.


Šiame straipsnyje: Lifosa

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių