Pereiti į pagrindinį turinį

"NDX energija" uždirbo, bet ir prarado kelis milijardus litų

2009-12-07 14:07
"NDX energija" uždirbo, bet ir prarado kelis milijardus litų
"NDX energija" uždirbo, bet ir prarado kelis milijardus litų / Andriaus Ufarto (BFL) nuotr.

Skaičiuojant nuo VST privatizavimo, prekybos tinklo "Maxima" savininkų valdoma "NDX energija" iš "Leo LT" sandorio išėjo su daugiau nei 0,5 mlrd. litų pliusu.

Tačiau, jeigu "NDX energija" būtų pardavusi VST ir nesivėlusi į "Leo LT" kūrimą, jos sąskaitą būtų pastorinę keli milijardai litų, pirmadienį rašo dienraštis "Verslo žinios".

"NDX energija" 2008-ųjų gegužę steigiant "Leo LT" įnešė 97,1 proc. VST akcijų paketą, už kurį 2003 metais privatizuodama įmonę ir supirkdama smulkiųjų akcininkų akcijas buvo sumokėjusi apie 680 mln. litų.

Pasak Investuotojų asociacijos valdybos nario Vytauto Plunksnio, "NDX energija" į VST investuotus 680 mln. litų buvo atsiėmusi jau prieš "Leo LT" sukūrimą - VST per tą laiką, kol priklausė "Maximos" savininkams, įvairiais būdais šeimininkams išmokėjo apie 700 mln. litų.

"NDX energija", pirkdama VST, apie 30 proc. pirkinio (maždaug 200 mln. litų) finansavo savo lėšomis, apie 70 proc. skolinosi iš bankų.

Tačiau, V.Plunksnio vertinimais, palyginti su 2007 metais, galima sakyti, kad "NDX energija" patyrė milijardinių nuostolių - tuomet įmonę buvo galima parduoti už 2-3 mlrd. litų.

Jei "Leo LT" apskritai nebūtų sukurta ir VST toliau priklausytų "NDX energijai", V.Plunksnio vertinimu, dėl pasikeitusių aplinkybių VST vertė dabar tikrai būtų gerokai mažesnė nei 2 mlrd. litų.

Pagal Vyriausybės ir "NDX energijos" penktadienį pasirašytą sutartį, "NDX energijai" iš "Leo LT" sąskaitos buvo pervesta 680 mln. litų, o Vyriausybei atitiko 38,3 proc. "Leo LT" akcijų, kurias valdė "NDX energija".

Vienintele "Leo LT" akcininkė liko ją likviduoti apsisprendusi valstybė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų