Pajudėjo ledai žiemos inventoriaus prekyboje

Gausiai pasnigus ir spustelėjus šaltukui iš garažų bei rūsių traukiamos rogutės, slidės, snieglentės, ieškoma pakampėse gulinčių pačiūžų. Neturinčių žiemos laisvalaikiui būtinų „įnagių“ nuo Naujųjų laukia žiemos inventoriaus nuomotojai ir prekeiviai. Pastarųjų teigimu, iki sausio buvęs sąstingis užleidžia vietą aktyviai prekybai. Verslininkai, norėdami dar labiau didinti jos pagreitį, nepamiršta ir akcijų.

Iki Naujųjų inventorius „tylėjo“

Panevėžyje sporto, turizmo ir laisvalaikio prekėmis prekiaujančios įmonės „Sportturas“ pardavėja LRT interneto tarnybai teigė, jog jau pajudėjo žiemos laisvalaikio inventoriaus prekyba. Iki Naujųjų šios prekės esą visiškai „tylėjo“, niekas jų nepirko, kol nepasirodė pirmasis sniegas.

„Manau, kad tai [prekyba] turėtų tęstis, kol bus sniego ir šaltukas, tada turėsime pirkėjų. Daugiausiai renkasi rogutes, slides, prasidėjo ir pačiūžų pirkimas“, – kalbėjo pardavėja Jolita Paslauskienė.

Dariaus Ryliškio, prekybos tinklo „Norfa“ atstovo ryšiams su visuomene, teigimu, kol nebuvo žiemos, tokių prekių pardavimai buvo niekiniai: „Kai nebuvo žiemos, tai jokios akcijos negelbėjo – nereikia žmonėms ir viskas.“

Pastarosios savaitės pardavimus lygindamas su metų pradžia, „Iki“ prekybos tinklo Komunikacijos skyriaus vadovas Valdas Lopeta skaičiuoja, kad čiuožyklių, rogučių ir čiuožtukų pardavimai išaugo kone du kartus (180 proc.). „Šis augimas labiausiai susijęs su tuo, kad žiemos sezono prekių pardavimai gruodį buvo mažesni nei pernai, o prekyba įsibėgėjo tik šiuo metu, kai Lietuvoje nusistovėjo šaltesni ir snieguoti orai“, – paaiškino V. Lopeta.

Nuolaidas taiko individualiai

J. Paslauskienės teigimu, vieno apsipirkimo metu lietuvis vidutiniškai išleidžia apie 200–300 Lt. Viskas esą priklauso nuo to, ką perka – įsigijantiems slides su visa avalyne ir apkaustais tenka pakloti ir pusę tūkstančio litų, tuo metu atnaujindamas savo inventorių išleidžia iki 200 Lt.

„Lietuvis pirkėjas santūrus, labai paskaičiavęs, ateina apsisprendęs. Dar mėgsta rinktis, apžiūri, kur įmanoma [prekę įsigyti pigiau] ir renkasi patogiausią variantą“, – lietuvių pirkimo įpročius apibūdino pardavėja. Moters teigimu, nuolaidos taikomos individualiai, priklauso nuo to, ką žmogus renkasi.

Kitos žiemos inventoriumi prekiaujančios parduotuvės „Winner sport“ vadybininkė Ignė Stalmokaitė lrt.lt teigė, jog kaip tik šiuo metu pradėta taikyti didesnes akcijas, tačiau pirkimo suvestines daryti dar anksti. „Per kelis mėnesius matysis: suintensyvėjo ar sumažėjo prekyba“, – pridūrė I. Stalmokaitė.

Pasak vadybininkės, sunku nusakyti vidutinę pirkėjo išleidžiamą sumą, mat slidinėjimo pirštinės kainuoja vieną sumą, o striukė gali kainuoti dvigubai brangiau. Jeigu ateina pasiruošęs įsigyti prekę, anot I. Stalmokaitės, pirkėjas ją ir įsigyja, per daug nesižvalgo ir žino, kokios prekės jam reikia.

Pirkti naudingiau nei nuomotis?

Vadybininkės teigimu, gruodį ir sausį daugiausiai apsiperka išvažiuojantys slidinėti svetur. Su tuo sutinka ir „Slides24.lt“ parduotuvės vadybinkas Evaldas Venckus. Šiuo metu, jo teigimu, yra pats pikas, nes prasidėjo didieji išvažiavimai į užsienį, o lietuviškas klimatas slidžių, snieglenčių prekybai daro mažai įtakos.

Pasiteiravus, ar padidėjo tokių prekių pardavimas atsiradus žiemos pramogų kompleksui Druskininkuose, E. Venckus pakomentavo: „Druskininkai daro šiek tiek įtakos [pirkimams], bet tai yra mažuma, lyginant su išvažiuojančiais į užsienį“, – komentavo E. Venckus.

„Sport24“ parduotuvėje galima ne tik įsigyti, bet ir išsinuomoti žiemos inventorių, tačiau, parduotuvės vadybininko teigimu, visada labiau apsimoka prekes nusipirkti nei išsinuomoti.


Šiame straipsnyje: rogėsslidėspačiūžos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių