Rastas būdas, kaip išsilaisvinti iš dujų monopolio

Lietuva yra pasirengusi pastatyti dujotiekį "Amber" ("Gintaras"), kuris sujungs Lietuvą, Latviją ir Estiją su Europos Sąjungos dujų transporto sistema, apeinant Rusiją.

Rusijos dienraštis "Komersant" antradienį rašo, jog įgyvendinus šį ambicingą projektą Lietuva galės gauti dujas iš statomo lenkų gamtinių dujų terminalo. Šiuo metu vienintelis dujų tiekėjas Lietuvai yra Rusijos dujų monopolininkas "Gazprom". Dar balandį Lietuva ir Lenkija pateikė Europos Komisijai prašymą statyti dujotiekį "Amber", taip vystant Europos energetinį tinklą.

Pirmadienį Lietuvos ir Lenkijos dujų transporto operatorių "Gaz System" ir "Lietuvos dujos" vadovai pasirašė "Amber" statybos memorandumą. Šis dokumentas, kuris Europos Komisijai bus perduotas pirmajame kitų metų ketvirtyje, numato šio projekto tikslingumą turinčios nustatyti analizės atlikimą.

Naujasis dujotiekis, kuriuo per metus galės būti tiekiama iki 5 mlrd. kubometrų dujų, bus nutiestas iš Lietuvos į Lenkiją. Šio kiekio pakaks, kad užtikrinti Lietuvos, Latvijos ir Estijos poreikius. Projekto, kuris bus užbaigtas 2015-aisiais, sąmata siekia 600 mln. eurų.

Taip pat Rusijos dienraštis rašo, jog paraleliai Lietuvos valdžia inicijuoja "Lietuvos dujų" padalijimą į transportavimo ir prekybos sudedamąsias, taip irgi siekiant išsilaisvinti nuo "Gazprom" įtakos.

Šiuo metu daugiau nei 37 proc. "Lietuvos dujų" akcijų priklauso "Gazprom". Taip pat nacionalinės dujų įmonės akcijas valdo Vokietijos bendrovė "E.ON Ruhrgas" ir Lietuvos Vyriausybė. "Gaz System S.A" priklauso Lenkijos Vyriausybei.

Nurodoma, jog Pabaltijo šalys už rusiškas dujas moka brangiausiai Europos Sąjungoje. Tokiu būdu gamtinių dujų kainos Lietuvoje yra 100-150 dolerių aukštesnės nei Vakarų Europoje.


Šiame straipsnyje: Dujosdujotiekisamber

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių