Pereiti į pagrindinį turinį

V.Poderys traukiasi iš Kainų komisijos (papildyta)

2009-11-26 14:19
V.Poderys traukiasi iš Kainų komisijos (papildyta)
V.Poderys traukiasi iš Kainų komisijos (papildyta) / Šarūno Mažeikos (BFL) nuotr.

Virgilijus Poderys pasiprašė atleidžiamas iš Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) pirmininko bei nario pareigų. Tai jis padarė likus beveik trejiems metams iki savo kadencijos pabaigos.

Sprendimo nekomentuoja

Prezidentė Dalia Grybauskaitė jau pasirašė dekretą, kuriuo Seimui siūloma atleisti V.Poderį iš VKEKK. Seimui teikiamame nutarimo projekte teigiama, kad jis iš užimamų pareigų traukiasi savo noru. Iš VKEKK V.Poderys turėtų būti atleistas gruodžio 7 d.

Pats V.Poderys kol kas atsisako komentuoti savo sprendimą. „Dabar dar nėra tokių žinių“, - portalui sakė V.Poderys. Tačiau išgirdęs, kokio teksto nutarimo Seimui teikia Prezidentė, pašnekovas pareiškė dar nieko nežinantis ir savo pasitraukimo priežastis pakomentuosiantis ketvirtadienį.

VKEKK vadovo pasitraukimo priežastys lieka paslaptimi ir energetikos ministrui Arvydui Sekmokui. Jis portalui teigė su V.Poderiu neaptarinėjęs pasitraukimo priežasčių, o jo darbu VKEKK esąs patenkintas.

„Kodėl jis traukiasi - negalėčiau pasakyti. Manau, V.Poderys atliko svarbų darbą. Džiaugiuosi šiuo darbu“, - sakė ministras. A.Sekmokas atmetė galimybę, kad V.Poderio pasitraukimas susijęs su „Leo LT“.

Papildyta: Prezidentės patarėjas ekonomikos klausimais Nerijus Udrėnas portalui teigė negalintis daug pasakyti apie V.Poderio pasitraukimą. Tačiau jo sprendimą esą nulėmė asmeninės priežastys.

Traukiasi dėl politinio spaudimo?

Neoficialiomis portalo žiniomis, viena pagrindinių priežasčių, dėl kurių V.Poderys prašosi atleidžiamas iš VKEKK - politikų spaudimas. Portalą pasiekė žinios, kad komisijai buvo bandoma primesti tam tikrus sprendimus, su kuriais V.Poderys nebuvo linkęs sutikti.

Kalbama, kad politikai spaudė VKEKK patvirtinti konkrečią elektros energijos kainą kitiems metams. Esą galutinė kilovatvalandės kaina buvo nurodyta dešimtųjų cento dalių tikslumu, o VKEKK uždavinys buvo iš atskirų dedamųjų „sulipdyti“ būtent tokią galutinę kainą.

Be to, portalo žiniomis, V.Poderys kiek nusivylė tuo, ką jam duoda valstybė. Kalbama, kad VKEKK vadovo netenkino tiek jo galios, tiek darbo užmokestis.

I.Staškevičius: VKEKK buvo politinis įrankis

Su Vyriausybe dėl „Leo LT“ konfliktuojančios „NDX energijos“ valdybos pirmininkas Ignas Staškevičius portalui teigė VKEKK darbą vadovaujant V.Poderiui vertinantis prastai. Esą Kainų komisijos veikla buvo pernelyg politizuota.

„V.Poderys nebuvo nepriklausomas Kainų komisijos pirmininkas. Jis vykdė politinę valią ir, mano įsivaizdavimu, Kainų komisija turėtų labiau laikytis savo nuostatų ir dirbti kaip ekspertų kolektyvas. Tai, kas ten buvo sprendžiama, dažnai prasilenkdavo su teisės aktais. Buvo akivaizdu, kad vykdomi politiniai nurodymai“, - kritikos besitraukiančiam VKEKK vadovui negailėjo I.Staškevičius.

„NDX energijos“ vadovas teigė nenustebsiantis, jei paaiškės, kad V.Poderiui buvo daromas politinis spaudimas dėl elektros kainų. „Pernai buvo lygiai taip pat“, - pridūrė verslininkas.

Pašnekovas užsiminė girdėjęs, kad V.Poderiui politikų duoti pažadai liko netesėti - esą jam žadėtas aukštas postas vienoje iš „Leo LT“ grupės įmonių, tačiau į šią kėdę numatyta pasodinti kitą žmogų. Tiesa, teisės aktai riboja VKEKK vadovo galimybes dirbti energetikos sektoriuje, taigi kažin, ar V.Poderys galėjo tikėtis posto vienoje iš „Leo“ bendrovių.

Kol kas nežinoma, kas turėtų užimti V.Poderio vietą VKEKK. I.Staškevičius teigė, esą komisijos darbo objektyvumas priklausys nuo naujojo vadovo principingumo.

V.Poderys VKEKK pirmininku paskirtas 2007 m. rugsėjo pabaigoje. Jo penkerių metų kadencija turėjo baigtis tik 2012 m. antroje pusėje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų