Pereiti į pagrindinį turinį

Portugalija ar Čekija: kas pirmieji žengs į turnyro pusfinalį?

2012-06-26 17:25
Portugalija ar Čekija: kas pirmieji žengs į turnyro pusfinalį?
Portugalija ar Čekija: kas pirmieji žengs į turnyro pusfinalį? / Scanpix nuotr.

Čekijos ir Portugalijos futbolo rinktinės šiame „Euro 2012“ čempionate žygiuoja koja kojon. A grupėje Čekijos rinktinė pirmąsias rungtynes pralaimėjo Rusijos vienuolikei 1:4, o portugalai B grupės pirmąją dvikovą – Vokietijai 0:1. Abiems komandoms pavyko atsitiesti ir grupių etapą užbaigti sunkiomis pergalėmis – čekai 2:1 palaužė graikų pasipriešinimą bei išlikimo rungtynėse 1:0 įveikė vienus turnyro šeiminkų – Lenkijos rinktinę.

Tuo tarpu portugalai be galo atkakliame bei reto grožio futbolo reginyje 3:2 nugalėjo Danijos ekipą bei taip pat išlikimo rungtynėse po dviejų tikslių Cristiano Ronaldo smūgių 2:1 parklupdė fiasko turnyre patyrusius olandus. Abi komandos surinko po 6 taškus: čekai A grupėje užėmė pirmąją vietą, o portugalai mirtininkų B grupėje –antrąją.

Tiek Portugalijos, tiek Čekijos rinktinė demonstruoja akiai gražų atakuojantį futbolą. Grupių etape Čekijos rinktinė įmušė 4 įvarčius – po 2 kartus pasižymėjo Petras Jiračekas ir Vaclavas Pilaržas. Tuo tarpu Portugalija pasižymėjo 5 tiksliais smūgiais į vartus – 2 įvarčius pelnė C.Ronaldo bei po sykį pasižymėjo Silvestras Varela, Helderis Postiga bei Pepe.

Progresuojantis C. Ronaldo žaidimas

Pralaimėtose rungtynėse prieš Vokietijos vienuolikę vienas geriausių pasaulio futbolininkų nebuvo per daug pastebimas, tačiau komandai pralaimint ėmėsi iniciatyvos ir atliko iš viso 4 smūgius. Antrajame grupės mače C. Ronaldo buvo daug pastebimesnis ir turėjo net dvi šimtaprocentines progas pelnyti įvartį, tačiau jomis nepasinaudojo.

Iš viso šiame susitikime Portugalijos rinktinės žvaigždė į vartus smūgiavo jau 7 kartus. Po šių rungtynių susilaukęs daugybės kritikos, lemiamame susitikime su Olandijos rinktinė, portugalas tiesiog žibėjo – du tikslūs jo smūgiai komandai atnešė kelialapį į turnyro ketvirtfinalį bei pasiuntė vienus turnyro favoritų laikytus olandus krautis lagaminų.

Šioje dvikovoje C.Ronaldo turėjo daugybę progų pasižymėti, nes į vartus smūgiavo net 10 kartų. Europos čempionate portugalas iš viso yra atlikęs jau 21 smūgį bei užtikrintai pirmauja šioje kategorijoje per rungtynes vidutiniškai atlikdamas net po 7 smūgius. Portugalijos treneriai bei sirgaliai džiaugiasi tokiu komandos lyderio progresu bei tikisi dar didesnio jo indėlio artėjančiame ketvirtfinalio mače su Čekijos vienuolike.

Yra kam iššauti

Dar viena Portugalijos rinktinės žvaigždė, Manchester United ekipos saugas, Nani šiame čempionate dar nėra nė karto pasižymėjęs. Nors jis yra daugiau progas savo komandoms draugams kuriantis žaidėjas (atliko jau du rezultatyvius perdavimus), tačiau potencialo mušti įvarčius jis tikrai turi. 2011/2012 metų Premier lygoje jis pelnė 8 įvarčius, o šiose Europos futbolo pirmenybėse yra atlikęs 6 smūgius į vartus, todėl Nani įvarčio ketvirtfinalyje taip pat galime tikėtis.

Čekijos rinktinėje kol kas savo vaidmens neatlieka puolėjas Milanas Barošas. 30 – metis futbolininkas 2004 metų Europos futbolo čempionate Portugalijoje tapo auksinio batelio savininku su 5 tiksliais smūgiais į vartų tinklą. Šiame EURO 2012 šis puolėjas į vartus smūgiavo tik du kartus. Galbūt portugališki prisiminimai padės Milanui Barošui atsiskleisti lemiamose ketvirtfinalio rungtynėse.

Stengsis nekartoti klaidų

„Mes žinome, kad saugų linijoje bei puolime Portugalija turi tokius pavojingus žaidėjus kaip Nani, Helderis Postiga ir Ronaldo, todėl savo taktiką grįsime labiau gynybiniu žaidimu“,- prieš rungtynes taktine schema dalijosi Čekijos rinktinės vyriausiasis treneris Michalas Bilekas.

„Negalime žaisti kaip žaidėme prieš Rusiją. Mes davėme jiems erdvės ir jie mus nubaudė. Nani ir Ronaldo mus nubaus, jei darysime tas pačias klaidas“,- prisibijodamas teigė strategas.

Prisiminus 1996 – ųjų pirmenybes

Prieš 16 metų vykusiame Europos futbolo čempionate šios dvi rinktinės taip pat buvo susitikusios ketvirtfinalyje. Ir tą kartą favoritais buvo laikyti portugalai, tačiau minimaliu skirtumu 1:0 pergalę iškovojo bei į pusfinalį žengė Čekijos komanda. Tą dvikovą prisiminė ir Čekijos rinktinės vairininkas Michalas Bilekas.

„Kvalifikaciniame etape mes tapome komanda. Mes neturime ypatingų žvaigždžių, išskyrus Tomašą Rosicky ir Petrą Čechą. Tai tokia pati situacija kaip ir 1996 – aisiais. Jie yra favoritai. Jie turi stiprias individualybes bei stiprią komandą, bet jeigu rungtyniausime kaip per paskutinius du susitikimus, mes turime šansų žengti toliau‘‘, - padėtį prieš rungtynes analizavo čekų vyriausiasis treneris.

Du įvarčius čempionate pelnęs čekų saugas Petras Jiračekas nesutiko su dabartinės Čekijos rinktinės ir sidabrinės 1996 – ųjų bei pusfinalį pasiekusios 2004-ųjų komandų palyginimais.

„Visi lygina mus, bet aš manau, kad kvaila tai daryti. Komanda, kuri buvo beveik pati geriausia Europoje, įrodė tai kiekviename mače“,- teigė ,,Wolfburg‘‘ ekipos narys. „Galbūt mus šiek tiek slegia spaudimas dėl to, jog Čekijos komanda turi tokį gerą vardą ir žmonės tikisi, kad mes kas kartą pasieksime finalą. Taip, galbūt tai yra mūsų nenaudai, bet mes stengiamės pasiekti tokias pačias aukštumas. Tad pažiūrėsim, ar esame pajėgūs tai padaryti“, - apie artėjantį ketvirtfinalio mačą kalbėjo Petras Jiračekas.

Palygino su Londono „Chelsea“

UEFA Čempionų Lygos nugalėtoju su Londono „Chelsea“ ekipa šiemet tapęs Portugalijos rinktinės saugas Raulis Meirelešas teigė, jog Portugalija, nors ir nebuvo turnyro favoritė, tačiau įsižaidžia ir gali pasekti Londono „Chelsea“ komandos pavyzdžiu: „Niekas neįvardijo mūsų kaip favoritų prieš Europos čempionatą lygiai taip, kaip ir „Chelsea“ komandos prieš Čempionų Lygos turnyro pradžią. Bus labai sunku, bet tai mūsų svajonė, tai tiesiog visų Portugalijos gyventojų svajonė“.

„Mes pradėjome žaisti labai gerai. Tai geras postūmis į priekį ruošiantis artėjančiai dvikovai. Mes pasitikime savimi ir nesvarbu, kas smūgiuoja daugiau, kas mažiau – tai komandos pastangos. Mes įrodėme, kad turime gerą organizaciją bei ypatingai stiprius žaidėjus“,- savo komanda didžiavosi Raulis Meirelešas.

Paskutinį kartą dideliame turnyre šios rinktinės susitiko 2008 metų Europos čempionato grupės varžybose. Tąkart pergalę šventė Portugalijos rinktinė, įveikusi čekus rezultatu 3:1. Nepaisant šių rungtynių bei pastarųjų komandų susitikimų istorijos, EURO 2012 ketvirtfinalis taps nauju istorijos puslapiu. Šiose intriguojančiose rungtynėse tvarką aikštelėje palaikys anglų arbitras Howardas Webbas.

Daugiau naujienų apie „Euro 2012“ skaitykite portale futbolas.diena.lt.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų