Motinos diena atlaikė ir karantiną

  • Teksto dydis:

Kiekviena šalis turi ypatingą dieną motinoms pagerbti. Vienose ši šventė siejama su religiniais, kitose – su svarbiais šaliai istoriniais įvykiais. Lietuvoje Motinos diena minima pirmąjį gegužės sekmadienį.

Motinos dienos istorija Lietuvoje prasidėjo 1929 m. Lietuvių katalikių moterų draugijos vadovės Magdalenos Draugelytės-Galdikienės pastangomis. Pirmasis gegužės sekmadienis pasirinktas neatsitiktinai, nes gegužė – Švč.Mergelės Marijos, visų katalikų motinos, mėnuo.

Tarpukario Lietuvoje pradėta švęsti Motinos diena buvo populiarinama įvairių religinių ir visuomeninių organizacijų, tradiciją sveikinti mamas ugdė ir mokyklos.

Motinos diena į Lietuvą sugrąžinta etnologo dr. Juozo Kudirkos iniciatyva 1987 m., o 1990 m. įtraukta į Valstybės atmintinų dienų sąrašą.

Sovietmečiu Motinos dienos tradiciją bandyta išrauti, pakeičiant ją Kovo 8-osios švente. Ir nors nėra atlikta išsamių tyrimų, tačiau manoma, kad vyresnės kartos žmonės savo mamas sveikindavo pirmąjį gegužės sekmadienį. Motinos diena nebuvo užmiršta ir Bažnyčios, kurioje būdavo aukojamos šv.Mišios už jau amžinybėn išėjusias mamas.

Motinos diena į Lietuvą sugrąžinta etnologo dr. Juozo Kudirkos iniciatyva 1987 m., o 1990 m. įtraukta į Valstybės atmintinų dienų sąrašą.

Gyventojų apklausos rodo, kad Motinos dieną švenčia apie 80 proc. lietuviškąsias tradicijas puoselėjančių šalies gyventojų. Įprasta gegužės pirmąjį sekmadienį pasveikinti savo mamas arba aplankyti jų kapus. Nors šia proga daugiausia dovanojamos gėlės ir saldumynai, kai kurie įteikia ir kvepalų, buities reikmenų ar kvietimą sveikatinimo paslaugoms.

Pernai prasidėjusi pandemija ir įvestas griežtas karantinas stipriai pakoregavo Motinos dienos šventę. Neatsiejamas Motinos dienos simbolis – gėlės – daugiausia buvo užsakomos internetu. UAB "Pasaulio gėlės" vadovas Vaidotas Beniušis sako, kad pernai, kai daugelis negalėjo aplankyti savo mamų, užsakymai internetu su pristatymu išaugo dvigubai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių