Obuoliai: ką daryti, kad nepūstų pilvo?

Žinoma, kad vaisiai kartu su daržovėmis ir grūdiniais produktais sudaro šiuo metu galiojančios sveikos mitybos piramidės pagrindą. Tai reiškia, kad jų valgyti reikia kasdien. Tačiau pastaruoju metu pasirodo įvairiausių prieštaringų duomenų, bylojančių, kad vaisius valgyti sveika ne visada ir ne visiems. Apie tai kalbamės su dietologijos klinikos „Dietos sistema“ gydytoja dietologe dr. Edita Gaveliene.

Faktinės mitybos tyrimai rodo nepalankias tendencijas

Neseniai mokslininkai paskelbė, kad kartais žmogaus organizmas nesugeba reikiamai perdirbti skirtingų cukraus rūšių – pavyzdžiui, gliukozės bei sorbitolio, dėl to kyla rimtų sveikatos problemų – atsiranda ne tik skrandžio, bet ir kitų vidaus organų skausmų. Šių organinių cukraus rūšių randama ir obuoliuose, taigi teigiama, kad mitybos specialistų vertinamas vaisius tinka ne visiems.

Nuo dirglaus žarnyno sindromo kenčiantiems žmonėms mokslininkai pataria riboti maisto produktus, kurių sudėtyje gausu trumpos grandinės angliavandenių ir laktozės produktų (pavyzdžiui, pieno, ledų, jogurtų, sūrių ir kitų), fruktozės (medaus, obuolių, mangų, kriaušių, arbūzų), fruktanų (česnakų, svogūnų, burokų, porų ir kukurūzų). Šių žmonių sveikatai žalingi ir polioliai (jų gausu obuoliuose, persikuose, kriaušėse, slyvose, šermukšnio uogose) bei oligasacharidai (jų daug kaulavaisiuose, pupose ir lęšiuose).

Tačiau DELFI kalbinta E. Gavelienė atkreipė dėmesį, kad įvairios rekomendacijos, kurių pastaruoju metu daug atsiranda įvairiose žiniasklaidos priemonėse, skamba gana sensacingai, bet jos dažniausiai parengtos arba specifinei pacientų grupei, arba atsižvelgiant į tam tikros šalies gyventojų maitinimosi įpročius, bet nėra orientuotos į Lietuvos gyventojų mitybą. Todėl mūsų regione pirmiausiai reikėtų remtis vietinių mokslininkų tyrimais.

„Kas keletą metų mūsų šalyje daromas faktinės gyventojų mitybos tyrimas, kurio tikslas yra išsiaiškinti, ar Lietuvoje gyvenančių žmonių maisto racionas yra visavertis, kitaip tariant, ar jų dietoje pakanka maistinių medžiagų, kurios užtikrintų čia gyvenančių žmonių sveikatą ne tik šiandien, bet ir ilgus metus. Šių tyrimų rezultatai lyginami su medicinos mokslo žiniomis, kurių pagrindu nustatyta, kiek maistinių medžiagų privalu gauti žmogui, kad būtų užtikrinta jo gera sveikata.

Deja, rezultatai atspindi jau daugelį metų besitęsiančią nepalankią tendenciją – lietuviai valgo per mažai vaisių ir daržovių. Tie patys minėti obuoliai – vienintelis savas vaisius, kurį galime valgyti visus metus, taigi jis mums labai vertingas. Jis nerekomenduojamas tik specifinei nedidelei grupei žmonių“, - tikino dietologė.

Kad nepūstų pilvo, reikia nulupti odelę

Dažniausi skundai dėl vaisių, kuriuos medikei tenka girdėti iš pacientų, susiję su pilvo pūtimu. Anot E. Gavelienės, tai yra tiesa.

„Jeigu suvalgomas didesnis vaisių kiekis, iš tiesų pasigamina daugiau dujų. Mat vaisiuose esančią fruktozę ir skaidulas labai mėgsta žarnyne gyvenančios bakterijos, o jų veiklos produktas – dujos. Taigi kai bakterijos maitinasi, suaktyvėja, jos išskiria daugiau dujų. Tačiau šiuos nemalonius pojūčius galima sumažinti pašalinus vaisių odelę. Joje yra tam tikrų medžiagų, kurių žmogaus organizmas nesugeba suvirškinti. Viena iš tokių medžiagų – vaisių vaškas. Vaisiai, ypač žieminės rūšies obuoliai, turi natūralią apsauginę vaisių vaško plėvelę, kuri apsaugo juos nuo sugedimo“, - aiškino pašnekovė.

Nors pagal kai kurias teorijas primygtinai patariama vaisius valgyti su žievele, kadangi joje susikaupia didesnis naudingų medžiagų kiekis, E. Gavelienė nuramino, kad jei mes nulupsime žievelę, naudingų medžiagų gausime užtektinai ir iš paties vaisiaus, o diskomforto pilve išvengsime. Ypač vaisių odelės patartina nevalgyti turintiems jautresnę virškinimo sistemą, seniems žmonėms, vaikams.

Vaisius geriausia valgyti priešpiečiams

Kita vertus, pašnekovė pabrėžė, kad faktas, jog vaisiai priskiriami mūsų mitybos pagrindui, dar nereiškia, kad jų valgyti galime neribotai. Mūsų racionas turi būti kuo įvairesnis, o jei valgysime labai daug vaisių, tikėtina, kad nesuvalgysime pakankamai kitokio maisto – grūdų ar daržovių.

Minimalus rekomenduojamas vaisių kiekis per parą – 300-400 g. Tai galėtų būti 2-3 obuoliai arba stiklinė obuolių sulčių. Tokio kiekio per dieną visiškai pakanka, kad gautume mums reikalingų medžiagų – vitamino C, beta karoteno, folio rūgšties ir daug kitų, kurių nėra nei mėsoje, nei pieno produktuose, nei kruopose.

„Žinant, kad nemažai Lietuvos gyventojų turi bėdų su antsvoriu ar nutukimu, taip pat serga diabetu, vaisių patartina valgyti tiek, kiek reikia, t. y. ne daugiau minėtų 2-3 vienetų per dieną. Didesnis vaisių kiekis pirmiausiai didina kalorijų kiekį, antra, veikia kaip apetitą gerinantis veiksnys. Todėl vaisius valgyti patartina tarpiniam valgymui. Idealiausias laikas – priešpiečiai. Į atskirą valgymą jie iškeliami todėl, kad tokiu atveju lengviau išvengti persivalgymo po sočių pietų, tačiau jeigu valgoma saikingai pagrindinio valgymo metu, galima suvalgyti ir vaisių. Bet kuriuo atveju tai kur kas geresnis desertas nei pyragaitis“, - sakė dietologė.

100 g vaisių turi maždaug 50-90 kalorijų. Taigi valgydami juos tinkamu kiekiu galime nebijoti, kad jų perdozuosime. Visgi su jais reikia elgtis atsargiai.

„Svorį metantys žmonės dažnai įsitikinę, kad nieko tokio, jeigu vakare suvalgys vieną kitą vaisių. Tai nėra tinkamas pasirinkimas, nes vaisiai visgi yra maistas, kuris tinkamiausias pirmai dienos pusei, nes teikia kalorijas, kurios reikalingos greitam išnaudojimui, - fruktozę. Tuo tarpu vakare mes ruošiamės miegui. Man tenka konsultuoti žmones, kurie negali numesti svorio, nors tikina valgantys mažai. Viską sudėliojus iš tiesų atrodo, kad maisto nėra daug, bet kai pradedi aiškintis detales, pasirodo, kad vakare žmogus suvalgo dubenį obuolių – net iki 7 vienetų. Taip atsiranda beveik 300 papildomų kalorijų. Jei vakare norisi kažko užkąsti, reikia prisiminti daržoves – salierus, žiemines bulves (topinambus), morkas“, - patarė E. Gavelienė.

Vynuogių kekėje – 40 šaukštelių, 1 kg obuolių – 12 šaukštelių cukraus

Endokrinologas prof. Gintautas Kazanavičius, dažnai konsultuojantis problemų dėl antsvorio turinčius pacientus, taip pat linkęs pritarti nuostatai, kad vaisių valgyti reikia, bet pikrnaudžiauti jais negalima. Anot jo, 5 kg arbūzas turi 100 šaukštelių cukraus, 1 kg bananų (4-5 bananai) – 45 šaukštelius, vynuogių kekė – 40 šaukštelių, 1 kg obuolių (apie 5 obuolius) – 12 šaukštelių.

„Moterys, kontroliuodamos savo svorį, dažnai specialiai nededa cukraus į arbatą ar kavą, bet tuoj pat su vynuogių keke suvalgo 40 šaukštelių cukraus. Gerokai sumažinus vaisių kiekį, per metus galima numesti net 10 kg. Nesakau, kad nereikia valgyti vaisių. Jie labai naudingi, tačiau svarbu juos valgyti tinkamai. Reikėtų pasidomėti jų glikeminiu indeksu“, - patarė pašnekovas.

Pavyzdžiui, obuoliuose esantis cukrus tirpsta lėtai, o vynuogės ir arbūzai pasisavinami burnoje, todėl tai grynas cukrus. Didelis cukraus kiekis yra didžiulis krūvis kasai. Be to, organizme prasideda labai aktyvūs procesai – iškart išmetamas insulinas, gliukozė nešama į smegenis, vėliau procesai persikelia į raumenis ir pan. Jei toks krūvis organizmui duodamas prieš miegą, kai raumenys aktyviai nedirba ir visas organizmas rimsta, vaisiuose esantis cukrus ne sudeginamas, kaip turėtų būti, o virsta gliceridais. Dėl to kūne kaupiasi riebalai. Taigi prieš aktyvią fizinę veiklą galima nebijoti valgyti vaisių, tačiau prieš miegą nereikėtų jų prisivalgyti.

Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto vadovo prof. Rimantas Stukas visgi pataria valgyti daugiau daržovių nei vaisių. „ Neteisingas mūsų mitybos įprotis, kad mes valgome daugiau vaisių nei daržovių. Vaisiuose yra daugiau smulkiamolekulinių angliavandenių, o daržovėse – stambiamolekulinių. Pirmieji turi sudaryti tik 10 proc. maisto paros raciono, tuo tarpu Lietuvos gyventojai jų gauna maždaug 17 proc. per daug, o stambiamolekulinių angliavandenių – gerokai per mažai“, - teigė mitybos specialistas.

Tai reiškia, kad vaisiai turi daugiau cukraus nei daržovės, todėl per didelis jų kiekis gali turėti didesnį poveikį organizmui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

akis

akis portretas
geriau aiskiai pasakytu kad obuolius purskia parafinu o ne jokiu obuoliu vasku.parafinas tirpsta tik prie 70-100 laipsniu karscio,o kunas gali pagaminti daugiausiai 41laipsni karcio,tai todel parafinas ir tuno viduriuose negaledamas pasisalinti ir sukelia puvimo reakcija.

...

... portretas
Valgant maistą iš savo daržo/sodo, tokių bėdų nekyla.

tam 2

tam 2 portretas
na JezauMarija,dabar pradesim visi savo darzus apturet,kokia cia dar nesamone pasaket:) O straipsnis visiskai teisingas!Nereikia niekuomet persivalgyt,visur turi buti saikas!Tik vat,kaip sau ikalt i makaule ,tai jau kita tema.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

  • „Nike“ Air Max: laisvalaikio kultinis modelis
    „Nike“ Air Max: laisvalaikio kultinis modelis

    Idėja geniali savo paprastumu: atskleisti amortizaciją suteikiančia oro pagalvę, anksčiau paslėptą bato pade. Šiandien streetwear‘o neįsivaizduojame be išskirtinio Air Max kedų linijos silueto, tačiau nedaug trūko, kad Tinkerio H...

    3
  • Mados teorija kiekvienam
    Mados teorija kiekvienam

    XIX a. pabaigoje Vakarų visuomenė suprato, kad mada nėra tik įnoringų poniučių kaprizų rezultatas – naujieji laikai reikalavo ne tik naujoviško mąstymo, bet ir naujoviškų drabužių, tinkamų bėgti koja kojon su spėriai š...

  • Madingi maudymosi kostiumėliai moterims kiekvienai figūrai: 2024 metų vasara
    Madingi maudymosi kostiumėliai moterims kiekvienai figūrai: 2024 metų vasara

    Ilgai lauktas vasaros sezonas jau čia, todėl dabar pats tinkamiausias metas pasimėgauti maudynėmis bei poilsiu paplūdimyje. O jeigu atrodo, jog laukia nelengva užduotis atrasti tam tinkamą kostiumėlį, nereikėtų skubėti nerimauti. Kadangi kiekvienos...

  • Kas lietuvėms trukdo rinktis tvariąją madą?
    Kas lietuvėms trukdo rinktis tvariąją madą?

    Kauno technologijos universiteto (KTU) mokslininkės ir studentės atliko kokybinį tyrimą, kurio metu apklaustos 24-ios 20–59 metų amžiaus moterys. Tyrimas parodė: nors moterys suvokia tvarumo svarbą, šį suvokimą paversti prasmingais veiks...

    7
  • Vasaros malonumai: kaip apsaugoti ne tik mėgstamus akinius, bet ir akis?
    Vasaros malonumai: kaip apsaugoti ne tik mėgstamus akinius, bet ir akis?

    Vos ištarus „saulė, jūra, smėlis“, galvoje šmėkšteli rojų primenantys vaizdai. Tačiau kaitri saulė ir pramogos pajūryje pavojingos ne tik mūsų akims, bet ir vienam iš svarbiausių atostogų aksesuarų – a...

    6
  • Tyli plaukų prabanga
    Tyli plaukų prabanga

    Žvilgantys ir nepriekaištingai atrodantys raudonuoju kilimu žengiančių žvaigždžių plaukai žavi kone kiekvieną. Nors kartais ir gali atrodyti, kad turėti tokius plaukus – neįmanoma misija, žinomas plaukų stilistas Kevin Rimpo skuba nu...

    2
  • Tvarios mados renginyje – lengvumu alsuojanti acetatinio audinio suknelė
    Tvarios mados renginyje – lengvumu alsuojanti acetatinio audinio suknelė

    Išskirtiniame mados renginyje „Young Fashion“ pristatyta į tvarumo problematiką orientuota, vandens taršos temai skirta suknelė, sukurta vien iš tvarių, acetatinių audinių. Unikalų kūrinį sukūrė ir pristatė jaunųj...

    8
  • Kaip talpiai susikrauti lagaminą skrydžiui?
    Kaip talpiai susikrauti lagaminą skrydžiui?

    Dažnas mėgstame keliauti, tačiau dėtis daiktus išvykoms patinka retam. Reikia ne tik teisingai nuspręsti, ko prireiks kelionėje, bet ir viską sutalpinti į dažnai riboto dydžio ir svorio bagažą. Paprasčiau, jei keliaujate vienas, bet kur kas...

    5
  • Vitaminai plaukams: mineralų ir vitaminų įtaka plaukų sveikatai
    Vitaminai plaukams: mineralų ir vitaminų įtaka plaukų sveikatai

    Gražūs, sveiki plaukai yra ne tik svarbus išvaizdos elementas, bet ir rodiklis, kuris gali daug pasakyti apie bendrą organizmo sveikatą. Daugelis veiksnių, įskaitant genetiką, mitybą ir aplinkos sąlygas, gali paveikti plaukų būklę. Tačiau t...

  • J. Statkevičius: jei ne mamos įtaka, mados pasaulyje manęs veikiausiai nebūtų
    J. Statkevičius: jei ne mamos įtaka, mados pasaulyje manęs veikiausiai nebūtų

    „Vaikas yra baltas popieriaus lapas – ką tu jame įrašai, tas ir bus“, – teigia mados dizaineris, teatro kostiumų dailininkas Juozas Statkevičius. Priduria, kad jei ne jo mamos įtaka ir nuo mažų dienų matytas pavyzdys, mad...

    36
Daugiau straipsnių