Panevėžio rajono moksleiviams – susmirdėlių dalia

Po truputį šiltėjantys orai ir artėjantis pavasaris, kai baigsis šildymo sezonas, džiugina visus, bet ne Panevėžio rajono moksleivius. Mat daugelyje rajono mokyklų karštas vanduo į dušines prie sporto  salių tiekiamas tik tada, kai prasideda šildymo sezonas.

Todėl vaikai šiltuoju metu laiku neturi galimybių nusiprausti po kūno kultūros užsiėmimų ir pamokose sėdi susmirdę nuo prakaito, rašo dienraštis „Sekundė“.

Tikrintojai buvo šokiruoti

Kad tokia situacija maždaug pusėje rajono mokyklų, staigmena buvo ir Panevėžio visuomenės sveikatos centrui.

Apie tai šios įstaigos specialistai sužinojo praėjusių metų ankstyvą rudenį, kai tikrino, kaip mokyklose laikomasi higienos reikalavimų. Anksčiau rajono mokyklose jiems teko lankytis, kai jau būdavo prasidėjęs šildymo sezonas, todėl apie šią problemą nieko nežinojo.

„Buvome šokiruoti. Po kūno kultūros pamokos vaikai negali nusiprausti prakaito ir priversti visi šlapi ir veikiausiai skleidžiantis nemalonų kvapą sėdėti pamokose“, –„Sekundei“ teigė Visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Vida Vyčienė. 

Visuomenės sveikatos specialistus nemaloniai nustebino ir tai, kad daugelyje miesto ir rajono mokyklų tualetuose nėra tualetinio popieriaus.

Tiesa, dėl to jiems skundėsi vaikai ir tėvai. Kai tikrintojai lankėsi mokyklose, tualetinio popieriaus buvo. Mat įstaigoms apie higienistų vizitą buvo pranešta dar prieš dešimt dienų, kaip to reikalauja įstatymai.

Trūksta ir pinigų, ir ūkiškumo

Pasak V.Vyčienės, 2008 metais buvo tikrinamos visos Panevėžio miesto ir rajono mokyklos. Pernai į mokyklas buvo vykta pasirinktinai. Specialistai aiškino, kas mokyklose pasikeitė į gerą, kas – į blogą pusę. Šiais metais jie pateikė savo stebėjimų analizę.

„Higienos normos reikalavimų pažeidimų nustatyta visose pernai tikrintose mokyklose. Higienos būklė pagerėjo tik tose, kurios buvo renovuotos. Apskritai susidarė įspūdis, kad mokyklose viskas dėvisi žaibišku greičiu“, – kalbėjo ji.

Viena iš didesnių Panevėžio mokyklų problemų yra nesandarūs langai. Dėl to mieste šąla 12 mokyklų moksleiviai. Rajone nesandarūs langai tik dvejose mokyklose.

Net 60 procentų miesto ir trečdalis rajono mokyklų 2009 metais nebuvo reikiamai sutvarkiusios apšvietimo. Mokymo patalpose lempos skleidė nepakankamai šviesos arba žybsėjo, skleidė garsą.

Visuomenės sveikatos specialistai atkreipė dėmesį, kad mokyklų kompiuterių klasėse dauguma stalų ir kėdžių nepritaikytos dirbti su kompiuteriu. Dėl to kenčia mokinių stuburai.

Didelė dalis – 11 miesto ir 22 rajono mokyklų teritorijų ne visiškai aptvertos, ne visos turi savo sporto aikštynus ir sales.

2009 metais kai kurių miesto mokyklų vadovai nepasirūpino su Panevėžio visuomenės sveikatos centru suderinti maisto produktų asortimento, todėl neužtikrino, kad mokiniai būtų maitinami pagal reikalavimus.

„Dalies mokyklose nustatytų higienos normų pažeidimų nebūtų, jeigu jos turėtų daugiau pinigų, tačiau kai kuriose švietimo įstaigose yra ir daug neūkiškumo ar tiesiog abejingumo“, – teigė V.Vyčienė.


Šiame straipsnyje: higiena

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių