Panevėžyje vėl stinga kraujo donorų

Nacionalinio kraujo centro Panevėžio filialo medikai metų pradžioje donorų mandagiai atsiprašydavo ir parodydavo jiems duris, o dabar jau patys jų ieško, nes pradėjo stygti tam tikrų grupių kraujo.

Filialo direktorė Rita Vaitkienė teigia, kad ligoninės kraujo ir jo komponentų daugiau neužsisako. Nuo 2010 metų sausio mėnesio už savo pinigus privalančios pirkti kraujo gydymo įstaigos iš karto poreikius susimažino maždaug trečdaliu ir toliau nelinkusios išlaidauti.

Panevėžio kraujo centras metų pradžioje turėjo kraujo ir komponentų atsargų, todėl pradėjo riboti donorų priėmimą. Per kelis mėnesius lėtai pildomos atsargos išseko, taigi dabar vėl tenka šauktis donorų.

Medikus stebina, kad vis rečiau Kraujo centro duris praveria ir mokami donorai. Kita vertus, maždaug 10 procentų mokamų donorų kraujas yra išbrokuojamas dėl mažo hemoglobino kiekio ir kitų nepatenkinamų rodiklių.

R.Vaitkienė neslėpė, kad labiausiai laukiami nemokami donorai. Jų kraujas saugiausias. Be to, įstaiga suinteresuota taupyti savo lėšas. Mat sumažėjus kraujo ir jo komponentų paklausai, kraujo centrai išgyvena sunkmetį.

Panevėžio kraujo centro vadovė sakė, kad įstaigos finansinė situacija dar nėra kritiška, tačiau neatmeta galimybės, kad ateityje, jeigu kraujo poreikis nedidės, gali tekti mažinti etatus ir imtis kitų drastiškų taupymo priemonių.

Naująją atsiskaitymo už kraują tvarka nepatenkintos ir gydymo įstaigos. Jos teigia, kad kraujo ir jo komponentų pirkimas iš kraujo centrų joms smarkiai kerta per kišenę, nes tam skirtos lėšos nepadengia realių išlaidų.

Sveikatos apsaugos ministerija žada pakoreguoti atsiskaitymo už kraują tvarką.


Šiame straipsnyje: kraujasdonoras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių