Sveikatos politika ir Gavėnia

Gavėnia, šiais metais prasidedanti po Vasario 16-osios šventės – tai ilgas laikas pasiruošti Prisikėlimo šventei Šv. Velykoms. Gavėnios laiku bylojama apie pasninką nuo rajumo ir nesveikos kritikos, bambėjimo, politinių vaidų, godumo, paviršutiniškumo ir kitų ydų, priklausomybių bei negerovių.

Jei viešojoje erdvėje daugiau girdime apie gražias Užgavėnes, tai apie pačią Gavėnią tarsi nepopuliaru kalbėti. Tačiau reikėtų, kad ir netiesiogiai.

Vasario 12–14 d. Palangoje rinkosi Lietuvos sveikuoliai atšvęsti Lietuvos sveikuolių sąjungos įkūrimo 20 metų jubiliejų. Ta pačia proga buvo surengta ir konferencija: „Pasibaigė 10 metų Lietuvos sveikatos programa. Kas toliau?”. Prieš klausiant, kas toliau, reikia pasakyti, kad valstybinėje programoje surašyti tikslai neįgyvendinti, sveikatos rodikliai ne kad nepagerėjo, kaip buvo siekiama, o net pablogėjo. Kas prisiims atsakomybę, kad ji neįgyvendinta? Juk neįgyvendinta ne kokios visuomeninės organizacijos, kuri neturi išteklių, o valstybės institucijos parengta Lietuvos sveikatos programa.

Parašius projektą ir gavus finansavimą, po jo įgyvendinimo reikia atsiskaityti, kokie pasiekti rezultatai. Jei pati valstybė nerezultatyviai vykdo kokį projektą, kuriam ji turi milžiniškus išteklius, neneša jokios atsakomybės. Tiesiog tyla. Apie tai ir diskutuota konferencijoje, kur susirinko visuomenininkai, politikai, žurnalistai, medikai, sveikatos ir sporto specialistai bei tie, kurie tiesiog patys stengiasi sveikai gyventi, nelaukdami malonių iš valdžios.

Galima diskutuoti dėl sveikatos ugdymo niuansų, tačiau patys bendriausi principai yra žinomi visiems ir nekelia esminių diskusijų. Pasaulio sveikatos organizacija teigia, kad sveikata tik iki 10 proc. tepriklauso nuo medicinos, po 20 proc. nuo genų ir aplinkos ir 50 proc. nuo gyvenimo būdo. Tai apytikrės proporcijos, nes toks sveikatos mokytojas savo gyvenimu kaip Pranas Skersis parodė, kad net paveldėjus ligotą prigimtį, nuo mažens sirgęs įvairiomis ligomis, savo pastangų dėka iš ligų išsivadavo ir mirė 102 metų.

Gavėnios pradžia kaip tinkamas laikas apie tai kalbėti, nes visos ligos dažniausia nuo to, kas susiję su nesaikingumu: persivalgymas, persidirbimas, persigėrimas, persimiegojimas, besaikis pinigų kaupimas ir panašiai. Norint tikrai sulaukti pavasario Prisikėlimo šventės – Šv. Velykų pirmiausia reikia atkreipti dėmesį į įvairius nesaikingumus. 

Simboliškas konferencijos pranešėjos Ksaveros Vaištarienės pastebėjimas. Dabar visi skundžiasi sunkmečiu, tačiau ir dabar žmonės masiškai persivalgo. Belaukianti 80 metų jubiliejaus chemijos mokslų daktarė, docentė K. Vaištarienė sako, kad ji suvalgo mažiau nei prie konteinerių besiburiuojantys vargšai. Maistui išleidžianti labai nedaug pinigų ji labai laiminga, nes sveika.

Konferencijoje dalyvavo Lietuvos sveikatos biurų atstovai. Jie parodė, kad galima pasiekti gražių rezultatų sistemingai dirbant sveikatos labui. Tačiau daugiausia priklauso nuo vadovų. Jei patys nerodo pavyzdžio, kaip sveikai gyventi, tai tėra tik pinigų plovimo biurai.

Vasario 15 d. Palangoje vyko masinės ruonių maudynės. Nebūtinai kiekvienas sveiko gyvenimo būdo propaguotojas turi maudytis žiemą atvirame vandens telkinyje, tačiau maudynės – proga atkreipti dėmesį į sveikos gyvensenos problemas, visuomenės ligotumą ir kelią į išgijimą. Galime ir pasaulio kontekste nuskambėti kiek kitaip, ne vien tautiečių nusikaltimais, pirmaujantys savižudybėmis, pragertais likimais ir kitomis negerovėmis. Šiais metais ruonių maudynes Palangoje filmavo pasaulinė Reuters žinių agentūra. Milžiniški pinigai išplaunami Lietuvos įvaizdžio formavimui, žinomumui, tačiau valstybė neišnaudoja progų, kurios nieko nekainuoja. 

Tikimasi suorganizuoti Tautos sveikatos konferenciją LR Seime, kurioje būtų aptartos Lietuvos sveikatos programos neįgyvendinimo priežastys ir būdai, kaip ji bent pavėluotai būtų įgyvendinta. Tačiau svarbiausia, kad ji netaptų tik pliusiuko pasidėjimais. Būtina pasitelkti tas jėgas, kurios turi ir idėjas, ir sukaupę daug pavyzdžių, kaip įgyvendinti sveikatos programą praktikoje.


Pelenų diena, kurioje prasideda Gavėnia, turi būti legalių „mafijinių“ struktūrų – alkoholio, tabako, farmacijos ir kitų ligas puoselėjančių darinių – bankroto pradžia. Kažkada siekdami savanaudiškų tikslų, kai kas paskelbė: „Laisvė Joninėms“, šiandien laikas paskelbti laisvę Lietuvai nuo įvairiausių priklausomybių, nesaikingumų ir ligų. Tada pakelta galva galėsime sakyti, kad mums negėda prieš Nepriklausomybės akto signatarus ir kitus, kurie už visapusiškai sveikos tautos idėją rizikavo net savo gyvybe. Tokia laisve labiau išgarsėsime pasaulyje nei kovodami olimpinėse žaidynėse.


Šiame straipsnyje: ruoniai sveikuoliai

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių